V České republice žije 93 zubrů. Množí se a daří se jim skvěle, potvrzuje zpráva

Zubři na území České republiky žili v pravěku a zdá se, že se do naší přírody úspěšně vrací. Potvrzují to výsledky jejich sčítání.

V České republice loni žilo 93 zubrů. Ukázaly to výsledky druhého celostátního sčítání těchto celoevropsky ohrožených živočichů. V roce 2015 bylo v tuzemsku chováno přes sedm desítek zubrů. Ještě letos by mohl počet zubrů v České republice překročit stovku. Informovala o tom ochranářská společnost Česká krajina.

„K nárůstu početních stavů pomohlo nejenom úspěšné rozmnožování zubrů ve velké části tuzemských chovů, ale také založení nového stáda v Zoo Tábor,“ řekl ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Počty zubrů v Česku rostou

Významnou rezervací v České republice je pastvina mezi Milovicemi na Nymbursku a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Nyní tam ve volné krajině žije osm dospělých zubrů a jedno zubří mládě, které se narodilo vloni v květnu.

Události: V Milovicích vypustili sedm zubřích samic (zdroj: ČT24)
  • Zubři patří v Česku k původním živočišným druhům. Právě z území středních Čech jsou jedny z posledních archeologických nálezů dokládajících přítomnost zubrů na českém území. V současnosti žijí u nás zubři také v několika oborách.

V roce 1993 evidovala plemenná kniha v České republice jen 16 zubrů ve třech zoologických zahradách. V roce 2000 bylo v ČR 38 kusů ve čtyřech soukromých chovech a třech zoo.

Celosvětová čísla počtu zubrů za rok 2016 ještě nejsou známa. V roce 2015 tvořilo celosvětovou populaci 6083 zubrů. Pro záchranu tohoto druhu je přitom podle odborníků potřeba dosáhnout počtu nejméně 10 tisíc kusů.

V bývalém vojenském prostoru Milovice se nachází rezervace s velkými kopytníky na 160 hektarech. Na dvou pastvinách žije 30 dospělých divokých koní a 17 hříbat, osm dospělých zubrů, jedno zubří mládě a šest dospělých praturů a pět pratuřích mláďat. Rozmnožit se tak podařilo již všechny tři tamní druhy zvířat.