Vědci vyrobili srdeční tkáň ze špenátu. Může přinést revoluci do medicíny

Vědci dokázali přijít se způsobem, jak ze špenátu vytvořit obdobu tkáně lidského srdce – zřejmě se jim tím podařilo najít způsob, jak vyřešit problém s opravou poškozených orgánů.

Nový objev předznamenává zcela nové cesty, jak budeme v budoucnosti léčit srdeční poruchy a choroby, tvrdí autoři objevu. Vědci už sice dříve byli schopní vytvořit srdeční tkáň například na 3D tiskárně, ale vytvořit uměle jemný cévní systém doposud nebylo možné. Nový vynález to mění – a otevírá tím cestu ke zcela novému přístupu k léčbě srdce.

Vědci zveřejnili zprávu o úspěchu v odborném časopise Biomaterials. Umělou srdeční tkáň vytvořili biologové z Worcester Polytechnic Institute (WPI) v Massachusetts. Pro výrobu tkáně využili špenát, respektive jeho list. Jednou z typických vlastností listu je jeho žilnatina, která pomáhá se zásobováním jeho tkáně živinami. Vědci to byli schopni použít pro svůj výzkum: u listu odstranili jeho rostlinné buňky, takže zbyla jen tkáň z celulózy.

Srdeční tkáň ze špenátu
Zdroj: MIT

Srdce ze zlata… a špenátu

Tato hmota je kompatibilní s lidskou tkání a dá se používat v celé řadě lékařských aplikací. Tým vědců pak tuto kostru listové tkáně koupal v lázni z živých lidských buněk, takže se lidská tkáň zachytila na té původně špenátové. Díky tomu se z listu stalo jaké mininiaturní srdíčko, skrze které pak vědci byli schopní vést kapalinu.

Podívejte se, jak vypadá operace srdce:

Operace srdce (zdroj: ČT24)

Cílem tohoto výzkumu je umět nahradit tkáň u pacientů, kteří ji mají poškozenou po srdeční příhodě. Nejdůležitější je u tohoto objevu fakt, že tyto žilky dodávají tělu kyslík. Studie popisuje, že stejná metoda by se dala aplikovat i na jiné druhy rostlin, aby se tak daly získat i další druhy tkání, nejen srdeční.

„Čeká nás ještě hodně práce, ale zatím jsou výsledky velice slibné,“ uvedla spoluautorka studie Glenn Gaudettová.