Kanadští vědci popsali novou metodou, kolik lidské moči je v bazénech

Studii, která měla změřit, jak moc lidé močí do bazénů, vytvořili vědci z kanadské University of Alberta. V průběhu tří týdnů měřili hodnoty moči v 31 bazénech a vířivkách ve dvou kanadských městech: stopy moči našli ve 100 procentech vzorků.

Podle měření vyšlo, že v jednom bazénu (velikosti třetiny olympijského bazénu) se nacházelo asi 75 litrů moči. V druhém měřeném bazénu, který byl o polovinu menší, bylo 30 litrů moči. „Naše studie přináší důkaz, že lidé močí do veřejných bazénů a vířivek,“ uvedla hlavní autorka práce Lindsay Blackstocková. Číslo 75 litrů na bazén zní sice jako obrovské, ale měřený bazén měl objem 830 000 litrů, jde tedy vlastně jen o kapku v moři.

Ještě mnohem horší údaje však vědci naměřili ve vířivkách. Ta s vůbec nejvyšší hustotou moči (v hotelové vířivce) měla její koncentraci třikrát větší než u nejhoršího bazénu.

Jak vědci postupovali?

Množství moči ve vodě se obecně měří velmi špatně, proto si vědecký tým vymyslel vlastní metodu – biologové nepátrali přímo po moči, ale po acesulfamu draselném. Jde o syntetické sladidlo, které je v EU označováno jako E950. Využívá se jako náhradní sladidlo v potravinářství, pro vědce bylo zajímavé tím, že lidským zažívacím traktem projde nezměněné. Vylučuje se právě močením.

Dělníci čistí bazény a kontrolují zázemí (zdroj: ČT24)

Vědci ví, kolik množství acesulfamu se močí vyloučí, takže z jeho koncentrace v bazénu se dá velmi přesně odvodit, kolik moči muselo být vyloučeno. Jiná cesta, jak by se do bazénu mohl dostat, totiž neexistuje. Vědci nesledovali, kolik osob bazény navštěvovalo, takže nebyli schopní popsat, kolik lidí k tomu přispělo.

Kdo močí do vody?

Přestože by většina dospělých lidí otevřeně nepřiznala, že močí do vody, anonymní dotazníky ukázaly něco jiného. Roku 2012 zveřejnil vědecký časopis International Journal of Aquatic Research and Education studii, v níž se autoři ptali obyvatel USA, jaká je realita.

Její výsledky jsou v souladu s čísly, k nimž dospěli kanadští vědci. V dotazníku přiznalo 19 procent dotazovaných dospělých, že do vody doopravdy někdy močí. 43 procent dotázaných uvedlo, že se před vstupem do bazénu nesprchuje a 1 procento přiznalo, že do bazénu chodí, i když mají průjem nebo s nemocí. 11 procent lidí plave se silnou rýmou, 8 procent s otevřenou ránou.

Zástupkyně hlavního hygienika o kontrole kvality vody ke koupání (zdroj: ČT24)

Při letních olympijských hrách v Londýně přiznalo několik profesionálních plavců, že do bazénu močí i oni. Pro deník Guardian to uvedl americký závodník Ryan Lochte: „Myslím, že v té chlorované vodě něco je – člověku se chce jít rovnou…“ Že je to přijatelné chování, potvrdil i slavný Michael Phelps.

Jak škodí moč v bazénu?

Moč samotná je prakticky sterilní (s výjimkou lidí s ledvinovými infekcemi nebo s infekcemi močového traktu), ale jsou v ní obsažené i látky, které mohou po kontaktu s bazénovou vodou vést k podráždění očí nebo vzniku respiračních problémů.