Časosběrný on-line glóbus od Googlu ukazuje, jak se změnil svět od roku 1984

Jak se proměnil povrch Země za uplynulé tři dekády? Rozrůstající se města vytlačují lesy, ledovce tají bezprecedentním tempem, vysychají jezera a rozšiřují se pouště – tyto trendy dokládá vylepšená verze služby Google Earth Engine. Stačí si najít konkrétní místo na Zemi a pustit si časovou smyčku snímků jeho povrchu (Timelapse). Videa lze prohlížet na interaktivní mapě, nebo pomocí několikavteřinových sekvencí.

Na projektu začali zaměstnanci Googlu pracovat již v roce 2009. Nakonec se podařilo zkombinovat pět milionů satelitních snímků, a tak vytvořit novou verzi aplikace. Snímky pochází z pěti různých satelitů, většina jich vznikla pod hlavičkou projektu Landsat amerických výzkumných agentur USGS a NASA.

U snímků se dvojnásobně zvětšilo rozlišení, jsou ostřejší a jasnější. Uživatelé si je mohou prohlédnout na stránkách Google Earth Engine nebo se skrze playlist Youtube podívat na téměř 200 videí vybraných lokalit.

Aplikace dokládá, jak se kvůli klimatické změně proměnil za posledních třicet dva let povrch Země.

K těm nejvyhledávanějším ze strany uživatelů patří zdokumentovaná expanze amerického Las Vegas, rapidní zmenšení plochy Aralského jezera či mizení ledovce Columbia na Aljašce. Vědci předpokládají, že se ledovec jednou rozlomí a vznikne po něm 22 kilometrů dlouhý fjord. Podle NASA ztratil od 80. let polovinu své tloušťky.