V náruči neviditelného giganta. Google používáte, i když to netušíte

Přestože se k úternímu pádu Google v České republice přiznalo rovnou několik skupin hackerů, šlo podle vyjádření společnosti o chybu techniky a selhání lidského faktoru. Pád serverů přitom ovlivnil i řadu jednotlivců a společností, které záměrně a přímo Google vůbec nepoužívají.

Na produkty vyhledávacího gigantu je dnes navázáno extrémní množství služeb – řadu jich běžný uživatel vědomě používá – prostě proto, že patří k nejlepším a nejrozšířenějším. Ale na produktech Google fungují také služby, jež ani běžně nevidíte.

Pokud pak dojde k výpadku systému, ovlivní to každodenní životy lidí, kteří Google vědomě nepoužívají. Co všechno se skrývá v síti jeho služeb?

Připojení k internetu má na starost Google

Řadě lidí přestal v úterý večer fungovat internet. A čeští poskytovatelé připojení potvrdili, že se v tu dobu dramaticky propadl internetový provoz. Nebylo to však zdaleka jen proto, že uživatelé nemohli surfovat na webech, které by si normálně vyhledali přes Google.

O pádu serverů Google (zdroj: ČT24)

I když to neví, používá mnoho Čechů DNS servery od největší vyhledávací společnosti. Tato služba se jmenuje Google Public DNS – jde o jakýsi telefonní seznam, který překládá doménová jména na IP adresy.

Existuje sice celá řada alternativ, ale googlovská služba v tomto ohledu patří mezi ty nejspolehlivější a také nejvíce ověřené.

Zpravodajské weby trpěly – a budou trpět i peněženky

Nástroje Googlu jsou navíc součástí prakticky všech webů, přestože to nevnímáme. I stránky, které při výpadku Googlu fungovaly, tak byly často zpomalené.

Analytické nástroje k měření a rozebírání zdrojů návštěvnosti jsou totiž softwarového giganta z kalifornského Mountain View. Stejně tak řada nejen českých webů používá reklamní systémy této společnosti. Pokud nefungují servery, pak jsou tyto služby nefunkční: řadě těch, kdo tedy spoléhají na příjmy z internetové reklamy, za úterní dvouhodinový výpadek nepřijdou peníze.

Mobilní telefony a internet mění českou mládež (zdroj: ČT24)

Služby Googlu dnes řadu Čechů i velmi dobře živí. Jde zejména o Youtubery, kteří na tomto videoserveru nabízejí svá videa a vydělávají na přehrávání reklamy v nich. Dvouhodinový výpadek sice nikoho z nich neohrozí, jde ale o ukázku toho, jak zásadní je existence společnosti Google pro celý dnešní provázaný svět.

Chytré mobily hloupnou

Na googlovském operačním systému Android běží v České republice i ve světě drtivá většina smartphonů, ale také tablety, notebooky, televize a další zařízení. Podle posledních dostupných údajů válcuje Android jakoukoliv konkurenci – využívá ho přes 80 procent všech mobilů. Konkurenční iOS od Apple má tržní podíl asi 15 procent. Společnost Android patří Googlu od roku 2005.

Pokud jsou telefony s operačním systémem Android připojené k internetu v případě výpadku googlovských serverů, může to způsobovat uživatelům řadu problémů. Během úterního výpadku se to projevovalo nejčastěji tak, že telefony hlásily, že nejsou připojené k internetu – a to přesto, že byly připojené k wifi.

Problém byl i s mapami. Ty od Google totiž slouží nejen pro běžné uživatele, ale také je využívají velké korporace. Dobře je to vidět například u moderních alternativních taxislužeb typu Uber. Jejich řidiči jsou závislí na mapách, jež jsou také službou Google.

Zábava: Pokémona nechytíte

S mapami je provázána i celá další sféra lidského života – zábava. Populární jsou v současné době mobilní hry, které využívají takzvanou augmentovanou realitu.

Nejslavnější je hra Pokémon Go – díky aplikovaným mapám od Google mohou hráči hledat ve svém okolí virtuální monstra a bojovat pomocí nich proti jiným hráčům. Když nejedou servery, nefungují mapy, nedají se lovit ani Pokémoni.

Cloudové služby ušetří. Dokud fungují

Jan Vykopal z Ústavu výpočetní techniky Masarykovy univerzity v Brně vysvětluje, že velké množství firem nechce platit za vlastní řešení množství služeb, proto využívá nástrojů, které jim na cloudu nabízí Google.

Zaměstnanci to přitom nemusí vůbec tušit. Týká se to například e-mailů, které sice mohou vypadat jako vlastní, ale řada korporací k jejich provozování využívá právě nástroje od Google. „Tento trend je silný v současné době zejména u menších firem, v zahraničí také u státních institucí nebo ve vědeckém či univerzitním prostředí,“ dodává Vykopal.

Jaké důsledky měl úterní výpadek internetových Google služeb? (zdroj: ČT24)

Bez Google nepoznáte ani robota od člověka

Jak rozpoznat spam? Zatímco ještě před několika lety se používala funkce CAPTCHA, tedy zdlouhavé opisování téměř nečitelných znaků, dnes se stává standardem pro zabezpečení řešení reCAPTCHA – pochopitelně také od Google.

Místo luštění písmen a jejich opisování stačí jen jednoduše kliknout na políčko „Nejsem robot“ – u mobilních zařízení slouží stejným způsobem rozpoznávání zvířat. Weby, které toto inteligentní řešení využívají, nebyly v úterý schopné ověřovat, zda na ně klikají lidé nebo spamboti.

Internet věcí se mění na internet problémů

Všechny tyto problémy se týkají i takzvaného internetu věcí. Jde o všechny přístroje připojené k internetu, jako jsou televizory, kamery, termostaty, ledničky, rychlovarné konvice a řada dalších přístrojů.

Internet věcí je jedním z témat, na které výrobci domácích spotřebičů do budoucna spoléhají nejvíc. Google má připravený speciální operační systém založený na Androidu, zatím má pracovní název Brillo.

Google shromažďuje kulturní dědictví světa (zdroj: ČT24)

Naopak selhání nezaznamenali majitelé „inteligentních domů“ – tyto stavby, které jsou propojené s internetem nejintenzivněji, většinou bývají připojené k internetu zcela jinou cestou – především proto, aby byly chráněné před kybernetickými útoky.

Jan Vykopal z Masarykovy univerzity uvádí, že právě u výše zmíněných přístrojů bude v budoucnu řešení nejsložitější. Jsou zranitelné nejen kvůli výpadkům serverů, ale také kybernetickým útokům.

Hledat u nich obranu bude složité především vzhledem k jejich nízké pořizovací ceně – už se prostě nenajdou peníze, které by šly použít na kvalitní zabezpečení.

V budoucnosti by se tento problém týkal s nejvyšší pravděpodobností také inteligentních automobilů.