Interní chyba, nebo kybernetický útok? Co je za digitálním „blackoutem“ Googlu

Bez vyhledávače, e-mailové schránky i oblíbených videí. Čeští uživatelé internetu byli v úterý večer až půldruhé hodiny bez Googlu a přidružených služeb. Firmu totiž postihl výpadek. Podle mluvčí české pobočky Googlu Alžběty Houzarové byla příčina technického charakteru. Technický ředitel národního propojovacího uzlu NIX.CZ Adam Golecký pak řekl, že hackerský útok je velmi nepravděpodobný.

Podle oficiálního vyjádření zástupců Google problémy technického rázu vznikly v důsledku údržby části sítě. „Rozhodně nešlo o hackerský nebo teroristický útok,“ řekla mluvčí českého zastoupení firmy Alžběta Houzarová. Podle neoficiálních informací Google výpadek dál prošetřuje, aby se nemohl opakovat.

Kybernetický útok označil za nepravděpodobný i technický ředitel národního propojovacího uzlu NIX.CZ Adam Golecký, podle nějž problém zřejmě způsobila chyba uvnitř firmy, pravděpodobně lidský faktor.

Cílený útok pak vylučuje i Jan Vykopal z Ústavu výpočetní techniky Masarykovy univerzity v Brně. „Co je ale zajímavé, na internetu se objevilo prohlášení různých hackerských skupin, které se hlásí právě k tomu, že šlo o útok,“ dodal Vykopal.

Vykopal: Dovolil bych si vyloučit, že šlo o kybernetický útok (zdroj: ČT24)

Odborník na kybernetickou bezpečnost z firmy DCIT Karel Miko pak odhaduje, že za výpadkem mohlo být poškození klimatizace serverů nebo výpadek proudu. Upozorňuje přitom, že se to dotklo i velkých korporací, například i bank, které mají outsourcované služby Google, nebo webových prezentací firem, které využívají některých služeb Googlu. „Výpadek se prakticky nedotkl například uživatelů iPhonů,“ dodal Miko.

Ne všichni se ale staví proti variantě internetového útoku. Odborník na kybernetickou bezpečnost Aleš Špidla během dne ve vysílání ČT24 vyjádřil přesvědčení, že šlo o cílený útok a demonstraci síly. Google si podle něj vybrali, protože je to „dobrý zářez“.

Nedostupný Google. Odborník míní, že šlo o cílený útok (zdroj: ČT24)

Podle Vykopala je několik cest, jak by utočníci mohli něco takového způsobit. „První, která patří spíše do filmu, je, že se někdo dostane do datových center jako zaměstnanec a chybu, která teď vznikla z nedbalosti, udělá záměrně. Pak je možnost, když útočníci zneužijí velké množství běžných počítačů nebo i mobilních zařízení a zacílí na nějaký server či stránku a přehltí ji. Něčemu podobnému jsme byli svědkem v roce 2013, kdy Českou republiku zasáhly takzvané DDoS útoky,“ přiblížil.

Provoz přesměrovaný do zahraničí

Výpadek služeb Google způsobily podle NIX.CZ problémy serverů firmy umístěné v Praze. Na ty byl směrován provoz i některých zahraničních sítí, proto se výpadek dotkl i dalších zemí.

Mluvčí jednoho z internetových poskytovatelů UPC Jaroslav Kolár webu ČT24 uvedl, že zaznamenali výrazné snížení datového provozu ve své síti. „Délku trvání výpadku jsme se snažili zkrátit interními technickými kroky a přesměrováním provozu mimo území České republiky,“ dodal Kolár.

Mluvčí O2 Lucie Pecháčková popsala, že po sedmé hodině zaznamenaly jejich dohledové systémy propad veškerého Google provozu. „Uzavřeli jsme proto všechny přímé propoje do Googlu a komunikace s Google servery se úspěšně přesměrovala přes zahraniční konektivitu,“ dodala.

I když Google na svém webu uvedl, že problémy zhruba ve 21:30 odstranil, do dnešních 07:00 podle Goleckého obsluhovaly služby Google v Česku a na Slovensku zahraniční servery. I Pecháčková zmínila, že O2 obnovila přímé propojení v brzkých ranních hodinách.

Problémy Googlu pocítili další

Vykopal zmínil, že výpadek Googlu měl i ekonomické dopady. Například prodejce Mall.cz uvedl, že využívá v rámci e-shopu hned několik nástrojů od Googlu. „Konkrétní dopad na naše návštěvníky měl výpadek Google Maps, sloužících k vyznačení našich výdejních míst po celé České republice. Ačkoliv náš web sám o sobě na Googlu závislý není, při načítání stránek čekal právě na načtení služby Google Maps, která nefungovala vůbec,“ přiblížil PR manager Jan Řezáč s tím, že také nefungovaly některé další nástroje třetích stran, které jsou na Googlu do určité míry závislé a které museli operativně vypnout.

„Druhým problémem výpadku, který jsme nevnímali v oblasti e-commerce jistě jen my, bylo to, že Google a jeho služby jsou pro nás významným zdrojem návštěvnosti, ať už v rámci vyhledávání, tak i z pohledu placených reklam. Týká se to i YouTube, kde rovněž máme reklamy,“ dodal Řezáč. Pokles návštěvnosti podle něj v součtu představoval zhruba 15 procent.

Ředitel vývoje IS v jiném e-shopu Alza.cz na dotaz redakce ČT24 uvedl, že se výpadek „nijak nedotknul našeho webu ani informačního systému“.

Výpadek měl dopad i na služby jiných poskytovatelů kvůli tomu, že využívají veřejnou databázi doménových jmen DNS na IP adrese patřící Google, které se výpadek dotkl. DNS (Domain Name System) servery slouží k překladu jmenných internetových adres, které používají uživatelé, na adresy číselné, kterým rozumějí počítače. Umožňují tak zobrazování webových stránek a jsou základním stavebním prvkem internetu.