Služby od Googlu byly hodinu a půl nedostupné. V celém Česku a části střední Evropy

Internetové služby od Googlu byly více jak hodinu nedostupné, a to ve středoevropském regionu. Na problémy s vyhledávačem, videoslužbou YouTube a dalšími službami upozornili internetoví uživatelé z Česka a Slovenska. Problémy s přístupem měly i další weby, které hostují na serverech společnosti.

Nedostupnost Googlu ve střední Evropě potvrdil web Downdetector.com, který se specializuje na monitoring výpadků internetových služeb. Podle serveru Lupa.cz se jednalo o výpadky především ve střední Evropě.

Mapa výpadku Google služeb
Zdroj: downdetector.com

Podle interních zpráv Googlu fungovaly služby normálně, část lidí ze Slovenska a Česka se k nim ale nemohla dostat. Výpadek byl pravděpodobně na straně internetové infrastruktury operátorů. Výpadky hlásili kromě jiného i zákazníci společnosti Slovak Telekom a operátora Orange.

K obnovení služeb Googlu v Česku pomohli mobilní operátoři a další poskytovatelé internetového připojení, kteří kolem 21:00 upravili nastavení sítí, napsal web Dotekomanie.cz, který se věnuje mobilním technologiím.  

Jaké důsledky měl úterní výpadek internetových Google služeb? (zdroj: ČT24)

„Google také poskytuje cloudové služby různým firmám a organizacím. A ty nefungovaly. Tady nebyl problém jen v tom, že jste nemohli vyhledávat, ale že nebylo možné komunikovat s klienty, s partnery. Naše závislost na fungování těchto služeb je daleko hlubší,“ okomentoval výpadek Aleš Špidla, odborník na kybernetickou bezpečnost.