Londýnská zoo vyhlásila nejlepší fotografie divoké přírody. Tady jsou vítězové

Jak krásná může být příroda, když ji zaznamená fotoaparát zkušeného a talentovaného umělce? Na tuto otázku odpovídá další ročník významné fotografické soutěže.

Nejlepší fotografie přírody podle Londýnské zoologické společnosti zobrazují svět v jeho kráse. Vítězný snímek vznikal několik let:

Nejlepší snímky fotografické soutěže ZSL Animal Photography Prize
Zdroj: ZSL Animal Photography Prize/Carlos Perez Naval

Vítězem celé soutěže se stal indický fotograf Praktik Pradham, který současně zvítězil také v kategorii s názvem „Weird and Wonderfull“. Jeho snímek porazil dalších 3000 uchazečů v této prestižní soutěži.

Porota ocenila především fakt, s jakou trpělivostí ke vzniku snímku přistupoval. „Samce agamky laločnaté jsem sledoval po dobu tří let. Nebylo to snadné, musel jsem se celou dobu focení držet při zemi. Na krku mají samci lalok, který mohou podle libosti nafukovat. Zajímavé je, že v době páření se tento lalok změní z pískově hnědého na výrazně zbavený – může být černý, rudý nebo třeba oranžový,“ popsal vítěz svou fotografii.

 
Letos se konal již pátý ročník soutěže, která se může pyšnit nejen fantastickými soutěžními snímky, ale také netradičně pojmenovanými kategoriemi, jako jsou například „Catch Me if You Can“ (Chyť mě, jestli do dokážeš) nebo „Weird and Wonderful“ (Podivné a krásné).

Na všechny vítězné fotografie se můžete podívat také osobně v Londýnské zoo.