Česká charita posílá vysoušeče do povodněmi zasaženého Německa. Oplácí tak dřívější pomoc

Události: Charita posílá vysoušeče do Německa (zdroj: ČT24)

Na dvě stě vysoušečů se sešlo v celostátní sbírce pro Německo. Tragické povodně zemi zasáhly před osmi týdny a tamní charita teď požádala české kolegy o pomoc. Je to vůbec poprvé, kdy česká diecézní charita pomáhá Německu, třicet let to bylo opačně.

Vysoušeče pro pomoc za hranicemi nakládali v pondělí pracovníci charity do přepravy. Část z nich je označená německými vlajkami, sousední země je totiž do tuzemska poslala po povodních před několika lety. Teď přístroje zamíří zpět. „Nebýt té masivní podpory, neměli bychom dnes takové vybavení,“ popsal koordinátor Diecézní charity Litoměřice Roman Striženec.

Vysoušeče pomáhaly například v libotenickém kostele. Při záplavách před osmi lety ho farář nestihl vystěhovat. Ačkoliv je teď už opravený, zůstává prázdný. „Mobiliář tady samozřejmě žádný není. Bojíme se, co kdyby přišla zase nějaká voda,“ přiblížil farář Wolfgang Karel Horák.

Do sbírky přispěly charity z celého Česka

Německo zasáhly bleskové povodně v polovině července. Zemřelo při nich nejméně 180 lidí a škody přesáhly 120 miliard korun.

Ve stejné době lokální povodně udeřily i v Česku, s jejich následky se stále potýkají třeba manželé Kredbovi. Potok pod jejich okny v Dolní Poustevně má teď pár centimetrů. Po deštích se ale voda valila skrz domy. I kvůli nim charita neposlala do Německa všechny své vysoušeče. Přístroj u nich jede už sedmý týden v kuse, stěny ale zůstávají vlhké. „To už je období, kdy se jenom čeká a člověk se cítí nepříjemně. Že si jednou za čas mohou vylít vodu, je hmatatelný důkaz toho, že se situace zlepšuje,“ popsal Striženec.

Do sbírky pro pomoc za hranicemi přispěly charity napříč Českem. Vysoušeče v litoměřické pobočce zaplnily postupně všechny chodby a kanceláře. Až je v Německu už nebudou potřebovat, vrátí se zpátky.