V Cítolibech možná někdo otrávil staré vrby, aby se jich zbavil. Policie se případem zabývá

Události v regionech: V Cítolibech asi někdo otrávil staré vrby, aby se jich zbavil (zdroj: ČT24)

Policie vyšetřuje, proč v Cítolibech u Loun usychá vrbová alej. Více než padesát let staré stromy tam začaly chřadnout a žloutnout v létě. Když je prohlédl dendrolog, zjistil, že do jejich kmenů jsou navrtané hluboké díry. Je tak podezření, že stromy někdo otrávil, aby se jich zbavil – do navrtaných otvorů nalil škodlivou látku, kterou už s časovým odstupem nelze vystopovat. Vrby jsou v místě, kde se staví nové rodinné domy.

Navrtané kmeny našli zaměstnanci obce při čištění koryta. Přitom ještě na jaře, když se na pokyn dendrologa dělal ozdravný řez, byly vrby v pořádku.

Místostarosta Cítolib Petr Novák (Cítoliby dalším generacím) uvedl, že koryto bylo celé zarostlé, takže díry na první pohled nebyly vidět. Zjistili to až při důkladném čištění.

„Je to škoda, všech pět stromů je zničených a už je nikdo asi nezachrání,“ posteskl si pracovník obce Tomáš Menčík.

Bude možné stromy zachránit?

„Naše podezření je to, že to někdo navrtal a nalil tam nějakou neznámou látku,“ myslí si místostarosta. I takový útok ale některé stromy dokážou zvládnout. Záleží ale na mnoha okolnostech.

„Záleží na stavu stromu, na tom, jaká látka byla použita. Také hodně na rozsahu poškození, na místě, kde byl ten strom poškozen, a celkově na vitalitě dřeviny,“ vysvětlila technička správy majetku se zaměřením na stromy z Ústí nad Labem Jitka Nováková.

Obec podala podnět na inspekci životního prostředí a čeká na vyjádření, jestli bude možné stromy ještě zachránit, nebo jestli bude muset kácet.