TÉMA

Vonovia

Do září úplně bez topení, teplá voda jen 11 hodin denně. Němci kvůli útlumu dodávek plynu šetří

Německu hrozí v zimě nedostatek plynu. Do země proudí z Ruska od poloviny června plynovodem Nord Stream 1 jen 40 procent objemu strategické suroviny. V pondělí navíc začne plánovaná desetidenní odstávka kvůli údržbě potrubí. Berlín se obává, že Moskva přívod plynu kvůli sankcím už neobnoví – což by se citelně dotklo i Česka. Scholzova vláda proto Němce vyzvala, aby energií šetřili.
10. 7. 2022|

Berlíňané se v poradním referendu vyslovili pro vyvlastnění bytů velkých firem

Obyvatelé Berlína se v nedělním referendu vyslovili pro vyvlastnění bytů velkých pronajímatelů. Pro jich hlasovalo 56,4 procenta, informovala zemská volební komise. Referendum mělo jen poradní charakter, pro politickou reprezentaci tak není jeho výsledek právně závazný.
27. 9. 2021|

Berlín koupí patnáct tisíc bytů od firem Vonovia a Deutsche Wohnen

Město Berlín koupí za 2,46 miliardy eur (62,2 miliardy korun) téměř patnáct tisíc bytů od společností Vonovia a Deutsche Wohnen, které nabízejí nájemní bydlení. Firmy to oznámily v pátek. Akvizice přichází jen několik dní před volbami do zastupitelstva německého hlavního města. Nedostatek bytů a rychle rostoucí nájmy se staly žhavým předvolebním tématem. Spolu s tímto hlasováním se má konat i poradní referendum o vyvlastnění obou bytových společností.
17. 9. 2021|