TÉMA

Poranění

S příchodem léta se kupí dětské úrazy

Spolu s rostoucími teplotami a koncem školního roku záchranáři stále častěji vyjíždějí k tonoucím nebo k letním úrazům. Ordinace plní zvlášť o víkendech děti s pohmožděninami a zlomeninami. Nejobvyklejší příčinou jsou podle lékařů pády z kol a koloběžek, případně při jiných volnočasových aktivitách. Objevují se ale i závažnější případy. Skok do neznámé vody může podle odborníků vést k těžkému poranění páteře. U vody dochází i k těm nejhorším scénářům. Utonutí je v Česku u dětí druhým nejčastějším smrtelným úrazem.
3. 7. 2024|

Dívku smetl vlak, po roce plánuje, jak začne zase běhat

Nikol Steblová loni na podzim řídila vůz, který na nechráněném přejezdu u Třince smetl vlak. Její dvanáctiletý bratr zemřel, jednadvacetiletá žena přežila – s vážným poraněním mozku. Díky zdravotníkům i rodině, která si ji vzala do domácí péče, dnes znovu chodí a vrací se do běžného života.
27. 12. 2022|

V pražské zoo uhynula gorilí samice Bikira, zřejmě následkem poranění

V pražské zoo v pátek uhynula samice gorily nížinné Bikira. Zoologická zahrada to uvedla na sociálních sítích a na svém webu. Pravděpodobně následkem poranění měla krvácející natrženou stěnu žaludku a ztratila víc než tři litry krve. „Navzdory rychlé reakci všech zúčastněných a jejich maximálnímu nasazení Bikira uhynula tři hodiny po operačním výkonu, i když byla v intenzivní péči na umělé plicní ventilaci s podporou krevního oběhu,“ informovala zoo.
10. 4. 2021|