TÉMA

Občanská neposlušnost

„Nástup jakési lékařské tyranie.“ S dezinformacemi se protrhla hráz, varuje datový analytik

Téma covidu-19 naprosto dominuje dezinformacím, je to zcela nebývalá situace. V Horizontu ČT24 to řekl datový analytik František Vrabel. Dezinformací je podle něj v současnosti v českém prostředí zdaleka nejvíc, co kdy bylo. Česko a další země východního křídla EU jsou navíc dezinformacím o covidu-19 vystaveny výrazněji než západní Evropa či USA.
8. 12. 2021|

Aktivisté opustili rypadlo v dolech na Chomutovsku, protestovali proti těžbě

Aktivisté opustili v pátek nad ránem rypadlo v dolech Nástup Tušimice na Chomutovsku. Zadržela je policie. Oznámila to její mluvčí Šárka Poláčková. Obsazením dvou velkostrojů protestovala skupina Kolektiv Pod zem! proti pokračování těžby uhlí. Na rypadla vylezlo několik osob ve čtvrtek ráno, ze stroje na Dolech Bílina slezli aktivisté ve čtvrtek odpoledne. Policie je podezřívá z přestupku proti veřejnému pořádku, který spočívá v neuposlechnutí výzvy, a vniknutí do důlního díla.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 12:40|

Fokus Václava Moravce se věnoval tématu občanská neposlušnost

Fokus Václava Moravce byl tentokrát věnován tématu občanské neposlušnosti. Hledal odpovědi například na otázky: Kde končí občanská poslušnost? Co donutí lid povstat? Jaké šance má vzpoura v demokracii?
16. 2. 2021Aktualizováno16. 2. 2021, 22:04|

Armáda v Myanmaru chce moc, volby zmanipulované nebyly, říká k převratu ředitelka Barmského centra

Od posledních parlamentních voleb v Myanmaru neuběhly ani tři měsíce a právě v den, kdy měl poprvé zasednout parlament s nově zvolenými poslanci, moc v zemi převzala armáda –⁠ prvního února provedla vojenský převrat. Při něm zadržela šéfku vlády Do Aun Schan Su Ťij, prezidenta Win Myina a vyhlásila na rok výjimečný stav. Nebe země tisíce zlatých pagod pak zaplavily červené balonky, které na protest vypustili někteří významní aktivisté. Stávkují lékaři, do protestů se zapojují i učitelé a studenti a nesouhlas dávají najevo i běžní občané. Ředitelka Barmského centra v Praze Sabe Soe v rozhovoru řekla, že země právě teď, snad ještě víc než kdy jindy, potřebuje podporu vlád demokratických zemí.
5. 2. 2021|