TÉMA

Ministerstvo obrahy

Armáda oslavila svůj den slavnostním nástupem

Nejvýznamnějším úkolem ministerstva obrany a armády je modernizace a zajištění stabilního financování, řekla na slavnostním nástupu při příležitosti oslav Dne ozbrojených sil na pražském Vítkově ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Je přesvědčena o tom, že v obou oblastech se dělá maximum možného. Podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky je česká armáda moderní, sebevědomá a připravena beze zbytku plnit úkoly, které dostane.
28. 6. 2024|

Černochová kritizovala komunikaci s Řehkou

Vztahy s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou jsou na profesionální úrovni dobré, komunikace ale v určitých záležitostech nefunguje, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Například o jeho zapojení do projektu Nemesis na nákup dronů pro Kyjev se dozvěděla z ČTK. Projekt podle ní navíc prošetřuje inspekce. Vedle toho ministryně potvrdila, že první dodávka munice z české iniciativy bude na Ukrajině do konce června. Není prý zároveň možné prozradit, zda už tam munice dorazila.
23. 6. 2024|

Nábory nejdou podle představ, řekla Černochová. S armádními špičkami řešila, jak to zlepšit

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v úterý navštívila Generální štáb Armády České republiky, kde jednala s jeho náčelníkem Karlem Řehkou. Setkala se i s dalšími nejvyššími představiteli armádního velení. Na následném brífinku mimo jiné řekla, že spolu řešili posílení armádních náborů nebo úpravu některých zákonů.
4. 6. 2024Aktualizováno4. 6. 2024, 14:11|

Válečný veterán Jiří Pavel Kafka slaví sté narozeniny. Do britské armády vstoupil jako čerstvě dospělý

Válečný veterán Jiří Pavel Kafka slaví sto let. Narodil se do pražské židovské rodiny, když mu bylo patnáct let, zachránil ho jeden z vlaků Nicholase Wintona. Později vstoupil do britské armády. Kafka je posledním žijícím českým příslušníkem RAF, působil v 311. bombardovací peruti jako palubní střelec.
2. 5. 2024|

Zájem o vojenskou službu roste, do armády se denně hlásí dvacet lidí

V první polovině letošního roku podalo žádost o práci v armádě asi 4400 lidí. Zájem je už nyní vyšší než loni, kdy se za celý rok přihlásilo 5600 potenciálních vojáků z povolání. Počet přihlášek naopak klesl aktivním zálohám. Podle mluvčí Generálního štábu Armády České republiky (AČR) Magdaleny Dvořákové pandemie znemožnila nebo výrazně omezila lékařská vyšetření povinná pro vstup.
27. 7. 2021|