TÉMA

Mečiar Vladimír

30 let zpět: Vladimír Mečiar získal některé pravomoci prezidenta

Vláda Slovenské republiky pověřila svého předsedu Vladimíra Mečiara některými pravomocemi prezidenta. Mimo jiné dojednáváním a ratifikováním mezinárodních smluv, přijímáním a pověřováním vyslanců, zapůjčováním vyznamenání, udělováním amnestie, odpouštěním, zmírňováním a zahlazováním trestů uložených trestními soudy a podobně. Premiér Stráský, který v některých funkcích zastupoval prezidenta ČSFR, vyslovil překvapení nad tímto krokem. Překvapený byl i předseda české vlády Václav Klaus.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
14. 10. 2022|

30 let zpět: Jednání české a slovenské vlády v Kolodějích

Jednání mezi českou a slovenskou vládou o rozdělení federace pokračovala na zámku v Kolodějích. Rozruch ještě před zahájením schůzky vzbudil materiál slovenského ministerstva zahraničí. Český premiér Václav Klaus o návrhu uvedl, že „je to pokus, když ne o unii s velkým U, tak alespoň o unii s polovelkým U.“ Podle Vladimíra Mečiara se jednalo o materiál, který nebyl schválen slovenskou vládou a za jeho zaslání se omluvil.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
10. 10. 2022|

30 let zpět: Pohřeb kardinála Tomáška

František Tomášek byl pohřben do hrobky biskupů v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Mši vedli papežský legát Angelo Sodano, pražský arcibiskup Miloslav Vlk, apoštolský nuncius Giovanni Coppa, nitranský biskup Ján Chryzostom Korec a další biskupové a kanovníci. Památku zesnulého uctili premiérové národních vlád Václav Klaus a Vladimír Mečiar i bývalý prezident Václav Havel. Do Prahy přicestovali i prezidenti Polska a Rakouska Lech Walęsa a Thomas Klestil, německý spolkový kancléř Helmut Kohl, předseda maďarské vlády József Antall a další představitelé evropských států.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
12. 8. 2022|

30 let zpět: Programové prohlášení slovenské vlády

Vladimír Mečiar v projevu k Slovenské národní radě představil program nové vlády. Programovým cílem ve státoprávní oblasti bylo dosažení nového vztahu k České republice a získání mezinárodněprávní subjektivity Slovenské republiky. Stejně jako nabytí politické a ekonomické svrchovanosti. K učinění těchto korků dostala vláda, podle Mečiara, mandát v demokratických volbách.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
14. 7. 2022|

30 let zpět: Jednání Václava Havla s HZDS

Delegace slovenské HZDS v čele s Vladimírem Mečiarem představila prezidentu Václavu Havlovi své názory na státoprávní uspořádání Československa. Krátce před půlnocí předstoupili postupně oba politici před čekající novináře a informovali je o výsledcích jednání.
15. 6. 2022|

30 let zpět: HZDS má zájem o vytvoření svrchovaného státu

Předseda ODS Václav Klaus a předseda HZDS Vladimír Mečiar se sešli v brněnské vile Tugendhat ke svému prvnímu povolebnímu jednání. V brzkých ranních hodinách předstoupili před novináře Milan Kňažko a Václav Klaus. Ten novinářům řekl, že „je evidentní, že HZDS má zájem o vytvoření svrchovaného státu s mezinárodní subjektivitou a o nalezení nějakého zvláštního útvaru.“Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
9. 6. 2022|