TÉMA

Jaroslava Pokorná

Pavel na ústavní soudkyni navrhl Křesťanovou z Městského soudu v Praze

Novou ústavní soudkyní by mohla být místopředsedkyně Městského soudu v Praze Veronika Křesťanová. Prezident Petr Pavel zaslal její nominaci do Senátu. Horní parlamentní komora to oznámila na Twitteru. Senátoři mají o svém souhlasu s nominací rozhodnout do dvou měsíců.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 13:53|

Jedna sestra odjela, druhá ne. V Kabaretu Winton se za šťastný konec platí

Podle námětu a původního zpracování spisovatelky Kateřiny Tučkové vznikl Kabaret Winton. Hra uváděná Švandovým divadlem se vrací k osudům židovských dětí, které v době nástupu nacismu zachránil z Československa Nicholas Winton. Staví na skutečností inspirovaném příběhu dvou sester – jedna vlakem vypraveným do bezpečí odjela, druhá ne. Kabaret Winton tak otevírá i téma, jak velkou cenu musely děti – i jejich blízcí – za svůj život zaplatit.
25. 10. 2022|

Šarlatán a Krajina ve stínu ovládli nominace na Ceny české filmové kritiky

Historická dramata Krajina ve stínu a Šarlatán posbírala shodně pět nominací na Ceny české filmové kritiky za rok 2020. Film V síti navíc jako vůbec první dokumentární titul pronikl mezi nominované na nejlepší film roku. Vítězové se vyhlásí v sobotu 6. února 2021 v pražském Divadle Archa, večerem diváky provedou v přímém přenosu na ČT art od 20:20 moderátoři Světlana Witowská a Ondřej Cihlář.
6. 1. 2021|

Soudcovská unie má nového šéfa. Libor Vávra se do jejího čela postaví už podruhé

Soudcovská unie si v úterý zvolila novým prezidentem Libora Vávru, který do letošního září řídil největší soud v Česku, Městský soud v Praze. Vávra už dříve unii vedl, poté byl jejím čestným prezidentem. V aktuálním hlasování předstihl místopředsedu pražského městského soudu Tomáše Novosada a Šárku Hájkovou z Krajského soudu v Praze.
3. 11. 2020|

Protokolujících úředníků u českých soudů je žalostně málo

Řada soudů v Česku se potýká s akutním nedostatkem protokolujících úředníků. To výrazně brzdí některé složité soudní procesy. Na vině je kromě špatného platového ohodnocení také situace kolem koronaviru. Ministerstvo spravedlnosti totiž kvůli nákaze zrušilo už dva termíny zkoušek, bez kterých nemohou nové posily nastoupit.
12. 10. 2020|

Zeman jmenoval předsedkyní Městského soudu v Praze Jaroslavu Pokornou, ve funkci nahradí Vávru

Novou předsedkyní Městského soudu v Praze se od října stane Jaroslava Pokorná. Do funkce ji ve středu jmenoval prezident Miloš Zeman na návrh ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Pokorná ve funkci nahradí Libora Vávru, kterému na konci září vyprší sedmiletý mandát. Zeman jmenoval i nového šéfa Krajského soudu v Plzni, kterým se stane Alexandr Krysl. Nahradí Miloslava Sedláčka. Kromě toho prezident ve středu jmenoval 33 nových soudců.
29. 7. 2020|

Berlinale si pozvalo Šarlatána. Agnieszka Hollandová v něm režíruje Ivana Trojana

Nejnovější snímek oceňované polské režisérky Agnieszky Hollandové Šarlatán, v hlavní roli s Ivanem Trojanem, bude mít světovou premiéru na festivalu Berlinale. Drama inspirované osudy lidového léčitele, odsouzeného ve vykonstruovaném procesu, uvede sekce Special Gala.
14. 1. 2020|