TÉMA

Infocentrum Drahé Česko

Infocentrum: Co tvoří cenu vody?

Za jaké položky platíme, když nám přitéká voda z vodovodu, kterou pak následně vypouštíme do kanalizace? Jak se mění průměrná cena vody v Česku? Kde ušetřit? Tématem se zabývalo Infocentrum pořadu Drahé Česko s moderátorem Danielem Stachem.
29. 12. 2022|

Infocentrum: Kde doma spotřebujeme nejvíc energie a jak její množství snížit?

V domácnosti se na energiích dá ušetřit. Je však nutné šetřit hlavně tam, kde to má největší smysl. Kde doma lidé spotřebují nejvíce energie? A jak množství spotřebované energie snížit? Tématem se zabývalo Infocentrum pořadu Drahé Česko s moderátorem Danielem Stachem.
28. 12. 2022|

Infocentrum: Jak budou fungovat povinné datové schránky?

Od nového roku začne stát zřizovat automaticky povinné datové schránky. Tam bude posílat důležité informace a dokumenty. Koho se změna týká a jak bude komunikace se státem vypadat? Odpovědi na tyto a další otázky přineslo Infocentrum pořadu Drahé Česko.
15. 12. 2022|

Infocentrum: Pravidla pro získání podpory v nezaměstnanosti

Řada firem se chystá od nového roku kvůli úsporám propouštět zaměstnance. Co dělat, když pracující člověk dostane výpověď? Jak se nahlásit na úřadu práce a jaké jsou podmínky pro podporu v nezaměstnanosti? Na otázky odpoví Daniel Stach v Infocentru pořadu Drahé Česko.
8. 12. 2022|

Infocentrum: Doplatky v lékárnách

I při kupování léků na předpis se musí v lékárnách připlácet. Na co mají lidé právo při doplácení léků? Jaké jsou limity a pravidla těchto plateb? Odpovědi přineslo Infocentrum pořadu Drahé Česko.
7. 12. 2022|

Infocentrum: Jak ušetřit na osvětlení

Existují různé typy žárovek určené k různým typům využití. Které žárovky dělají spíše díru do rodinného rozpočtu a jaké volit alternativy? Kdy a jakou elektroniku má smysl odpojit? Odpovědi přineslo Infocentrum pořadu Drahé Česko s Danielem Stachem.
29. 11. 2022|

Infocentrum: Jaký vliv má šetření financí a energií na lidskou psychiku?

Mnoho lidí si v poslední době říká, že je toho na ně příliš. A odborníci jim dávají za pravdu. Jak je pro člověka důležité zůstat v psychické pohodě? A jak toho v nelehké době docílit? Odpovědi se snažilo přinést Infocentrum pořadu Drahé Česko s Danielem Stachem.
25. 11. 2022|

Infocentrum: Jak co nejefektivněji jezdit autem

Velkou položkou v rozpočtu lidí bývá péče o auto a výdaje na jeho provoz. Jak moc ovlivňuje spotřebu vozu styl jízdy řidiče, správně seřízená kola nebo ideálně nafouknuté pneumatiky? V Infocentru pořadu Drahé Česko vysvětloval Daniel Stach.
24. 11. 2022|

Infocentrum: Na co si dát pozor u slev

Obyvatelé Česka podle průzkumů nakupují zboží v akci vůbec nejčastěji z celé Evropské unie. Často se ale může stát, že zboží v akci nemusí být tak výhodná koupě, jak se na první pohled zdálo. Na co všechno si dát pozor u slev a jakými pravidly se prodejci musejí řídit, vysvětloval Daniel Stach.
23. 11. 2022|

Infocentrum: K čemu se dá využít bankovní identita?

Jak žádat o příspěvek v hmotné nouzi? Musím na úřad, nebo stačí vyplnit formulář na internetu? Daniel Stach v pořadu Drahé Česko vysvětluje využití on-line bankovní identity.
22. 11. 2022|

Infocentrum: Jak se orientovat v nových smlouvách za energie?

Řada lidí momentálně řeší nové smlouvy za energie. Daniel Stach v pořadu Drahé Česko vysvětluje důležité pojmy, jako je rozdíl mezi distributorem či dodavatelem, nebo jaký je rozdíl mezi fixovanou a spotovou cenou.
21. 11. 2022|

Infocentrum: Jak naučit děti hospodařit s penězi?

Jak ukázat dětem hodnotu peněz, naučit je s penězi vyjít a vysvětlit jim současnou ekonomickou situaci? Na tyto otázky odpovídá Infocentrum projektu Drahé Česko.
16. 11. 2022|

Infocentrum: Jak efektivně a úsporně vytápět dům či byt?

Jak zabránit úniku tepla? Jak správně větrat vnitřní prostory a čemu se vyhnout? Na tyto otázky odpovídá Infocentrum projektu Drahé Česko.
15. 11. 2022|

Infocentrum: Na co pamatovat při úvahách o půjčce

Rozbitá pračka, nefunkční topení nebo velký doplatek za energie. Zaplatit nečekaný výdaj za několik tisíc korun je pro některé lidi problém. Kdy takovou situaci řešit půjčkou? A kdy se naopak půjčce vyhnout? S praktickými radami přišel pořad Drahé Česko.
14. 11. 2022|

Infocentrum: Jak udržet domácí rozpočet pod kontrolou?

Vyšší náklady znamenají vyšší riziko případných finančních problémů. Jak mít svůj rozpočet pod kontrolou? Pořad Drahé Česko: Infocentrum přináší rady na toto téma.
11. 11. 2022|

Infocentrum: Ochrana peněz před inflací

Vysoká inflace znamená klesající hodnotu peněz. Co udělat, aby úspory co nejméně ztrácely svou hodnotu? Jaké jsou hlavní zásady, kterými se musí člověk řídit? Jak důležité je mít určitou částku okamžitě k dispozici? Drahé Česko přináší užitečné rady, které by měly ve složité situaci pomoci.
10. 11. 2022|

Infocentrum: Jak je při topení důležitá vlhkost vzduchu?

Snížit teplotu v bytě nebo domě většinou znamená ušetřit. Důležité přitom je sledovat nejen teplotu, ale také vlhkost vzduchu. Když je příliš vysoká, nebo naopak příliš nízká, hrozí zdravotní komplikace.
9. 11. 2022|

Infocentrum: Kdy si vzít půjčku a co je RPSN?

Na co si dát při uzavírání půjček pozor? Kdy si peníze půjčit a kdy ne? A co je to RPSN a jak může pomoci při rozhodování o půjčce? Pořad České televize Drahé Česko přinesl rady, které by měly ve složité době pomoci.
8. 11. 2022|

Infocentrum: Jak správně větrat, když topím

Projekt České televize Drahé Česko přinesl rady a tipy, jak úsporně větrat. Zaměřil se na problémy, které souvisí s tím, když se v zimě doma často větrá a zároveň topí. Řeč byla také o nebezpečných plísních, které se v bytech mohou objevit.
7. 11. 2022|

Infocentrum: Jak si udělat rezervu?

Náklady rostou a vyjít s penězi je tak pro řadu lidí každý měsíc těžší. Jak si udělat rezervu? A jaké možnosti nabízí stát, když výplata na běžné výdaje už nestačí? Tématu se v Infocentru pořadu České televize Drahé Česko věnoval redaktor Daniel Stach.
4. 11. 2022|

Infocentrum: Jak vzniká cena elektřiny?

Na faktuře je mnohdy konečná částka za elektřinu výrazně vyšší než kdykoli předtím. Co ji ale reálně tvoří? A jak vzniká cena elektřiny? Trh s energiemi je hodně provázaný a nestačí sledovat pouze jedno konkrétní číslo. Důležité jsou souvislosti.
3. 11. 2022|

Infocentrum: Jak funguje bankovní identita a kde se dá žádat o hmotnou pomoc státu

Co je bankovní identita a jak vlastně funguje? Co vše lze vyřešit s úřady přes internet? Další díl pořadu Drahé Česko radí, jak co nejefektivněji a nejjednodušeji komunikovat s úřady.
2. 11. 2022|

Infocentrum: Kdy je vhodné si vzít půjčku

Kdy je výhodné si vzít půjčku? Jak se promítne výše splátek, úrok, poplatky nebo délka splácení do celkového vyúčtování? Další díl pořadu Drahé Česko radí, jak přistupovat k půjčkám.
1. 11. 2022|

Infocentrum: Jak poznat, kolik energie spotřebují jednotlivé spotřebiče a jak se vyznat ve fakturách

Další díl pořadu České televize Drahé Česko, jehož cílem je pomoci s orientací ve složité ekonomické situaci. Moderátor Daniel Stach tentokrát rozebírá, jak poznat, kolik energie spotřebují jednotlivé spotřebiče a jak se vyznat ve fakturách.
30. 10. 2022|