TÉMA

Fortum

Německo převezme Uniper, který je v zemi největším dovozcem ruského plynu

Německá vláda se dohodla na převzetí společnosti Uniper, která je v Německu největším dovozcem ruského plynu a která se dostala do existenčních problémů kvůli omezení dodávek a výraznému zvýšení ceny energetické suroviny. Vláda odkoupí podíl od mateřského podniku, finské společnosti Fortum, a posílí kapitál. Po dokončení transakce by vláda měla vlastnit v Uniperu 98,5 procenta. Informovaly o tom ve středu zahraniční tiskové agentury.
21. 9. 2022|

Německá vláda zachraňuje Uniper, převezme v něm podíl

Německá vláda převezme ve společnosti Uniper zhruba třicetiprocentní podíl, aby zabránila jejímu úpadku. Firma o tom informovala po jednání se zástupci vlády. Uniper je v Německu největším dovozcem ruského plynu, kvůli prudkému růstu cen a omezení dodávek suroviny se však ocitl v existenčních potížích a stal se zatím největší obětí současné krize na trhu s energiemi v Evropě.
22. 7. 2022Aktualizováno22. 7. 2022, 14:40|

Největší odběratel ruského plynu v Německu má problémy, žádá vládu o pomoc

Německá energetická společnost Uniper, která je největším odběratelem ruského plynu v Německu, požádala vládu v Berlíně o pomoc. Společnost, která se dostala do potíží kvůli nedostatku plynu a jeho prudce rostoucím cenám, navrhuje kapitálová opatření, aby vláda mohla do podniku vstoupit. Uniper chce také přenášet cenovou zátěž plně na zákazníky. Cílem je zastavit kumulaci ztrát a zajistit firmě likviditu. Německý ministr hospodářství Robert Habeck reagoval, že země nenechá klíčové energetické společnosti padnout.
8. 7. 2022Aktualizováno8. 7. 2022, 16:42|