TÉMA

Fondy Evropské unie

Vláda podpořila továrnu na baterie pro elektromobily i více peněz pro sociální služby

Vláda schválila memorandum mezi ministerstvem průmyslu a obchodu a ČEZ o podpoře projektu továrny na baterie pro elektromobily v Česku, takzvané gigafactory. Očekávaná investice je přes 50 miliard korun. Více peněz podle vlády zamíří do sociálních služeb nebo do karlovarského hotelu Thermal. Odhad nákladů na obnovu majetku po tornádu činí podle vládního dokumentu k 23. červenci 5,3 miliardy korun. Podle vlády bude také od úterý hlavní hygieničkou Pavla Svrčinová, která je nyní pověřená výkonem této funkce.
26. 7. 2021Aktualizováno26. 7. 2021, 20:47|

Dva měsíce. Česku začala běžet lhůta na komentář k Babišovu unijnímu auditu

Česku začíná běžet dvouměsíční lhůta, aby se vyjádřilo k návrhu auditní zprávy Evropské komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Ministerstva financí a pro místní rozvoj totiž nyní dostala její oficiální překlad, informoval v pondělí server iRozhlas.cz. Neoficiální znění uniklo do médií koncem května. Podle návrhu zprávy má Babiš nadále vliv v holdingu Agrofert, a je proto ve střetu zájmů při čerpání peněz z evropských fondů, Česko by kvůli tomu mohlo vracet do rozpočtu EU kolem 450 milionů korun.
8. 7. 2019|

Vlaky opět projedou celý Posázavský pacifik. Díky penězům z evropských fondů

Na železniční trať mezi Ledečkem a Zručí nad Sázavou se vrací vlaky. Správa železnic již dokončila modernizaci za téměř 710 milionů korun. Oznámila to Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Populární trať známou jako Posázavský pacifik, která v délce téměř sto kilometrů lemuje řeku Sázavu, tak lze projet v plné délce: z Čerčan až do Světlé nad Sázavou. Na opravy lokálních tratí jsou peníze díky prostředkům z evropských fondů.
29. 6. 2019|