TÉMA

Daňa Horáková

Novinářka Daňa Horáková se zpovídá v dokumentu Olgy Sommerové

Spisovatelka a novinářka Daňa Horáková se v novém dokumentu České televize zpovídá ze zkušeností s emigrací a disentem, ale také z lásky s režisérem Pavlem Juráčkem. „Byla to příležitost se zastavit, ohlédnout se a udělat si životní inventuru. Uvědomit si, jak jsem žila. Jestli jsem žila tak, jak jsem žít chtěla,“ sdělila ve Studiu 6 Horáková. Předává prý poznatek, že manželství není žádné peříčko a že člověk může milovat i toho, koho nenávidí.
22. 10. 2024|

Juráček a Horáková v garsonce. Hra O Pavlovi vypovídá o samotě i střetu dvou výrazných osobností

Režisér a scenárista Pavel Juráček a jeho manželka Daňa Horáková byli po podpisu Charty 77 nuceni odejít na Západ. Usadili se v Německu. Jejich desetileté soužití vylíčila Horáková v oceněné knize O Pavlovi, podle ní vznikla nyní stejnojmenná inscenace v pražském Divadle Na zábradlí. Klaustrofobní mnichovská garsonka, v níž žili, posloužila divadelním tvůrcům k výpovědi o samotě a izolaci ve vztahu.
4. 5. 2023|

Festival spisovatelů Praha zahájil nigerijský nobelista Soyinka. Dál nezbývá než doufat

Protipandemická opatření výrazně zasáhla do programu třicátého Festivalu spisovatelů Praha. Obejít se musí bez většiny plánovaných zahraničních hostů. Dorazit se ale podařilo například nigerijskému spisovateli a dramatikovi Woleovi Soyinkovi. Nobelista z roku 1986 stihl slavnostní zahájení, které lze přehrát i v tomto článku.
9. 10. 2020|