TÉMA

Atlas V

Start první posádkové mise Starlineru byl odložen krátce před zážehem motorů

Start prvního testovacího letu kosmické lodi Starliner společnosti Boeing s posádkou byl v sobotu na poslední chvíli odložen, oznámil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v živém vysílání. Odpočet se zastavil jen tři minuty a 50 sekund před zažehnutím motorů nosné rakety Atlas V, která měla plavidlo s dvěma astronauty dostat do vesmíru a k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).
1. 6. 2024|

Raketa s vesmírnou lodí Starliner od Boeingu odstartovala k ISS. Má lehké problémy

Z amerického mysu Canaveral po dlouhých odkladech odstartovala kosmická loď Starliner od společnosti Boeing. Modul vynesený raketou Atlas V by měl přibližně po 24 hodinách dorazit k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), jíž veze zásoby.
20. 5. 2022|

Lucy letí k Jupiteru, dvanáct let bude zkoumat jeho asteroidy

Z floridského Mysu Canaveral odstartovala raketa Atlas V, která vynesla do vesmíru sondu Lucy. Ta míří k asteroidům doprovázejícím planetu Jupiter na oběžné dráze kolem Slunce. Její mise má trvat dvanáct let a má přispět k pochopení formování Sluneční soustavy.
16. 10. 2021|

Spojené státy úspěšně poslaly na oběžnou dráhu tajný miniraketoplán X-37B

Americké letectvo v neděli úspěšně vypustilo do kosmu utajovaný bezpilotní raketoplán X-37B. Přístroj poslalo na oběžnou dráhu na jeho již šestou tajnou misi ve vesmíru.
18. 5. 2020|