TÉMA

Alberto Fernández

Míra inflace v Argentině přesáhla sto procent. Většina obyvatel žije v chudobě

Míra inflace v Argentině poprvé od éry hyperinflace začátku 90. let přesáhla sto procent. Cena mnohého spotřebního zboží se tak od roku 2022 zdvojnásobila. Země se roky potýká s ekonomickými problémy a většina obyvatel nyní žije v chudobě, informuje zpravodajský server BBC.
15. 3. 2023|

Útočník se pokusil zastřelit argentinskou viceprezidentku. Zbraň selhala

Argentinská policie zadržela muže, který se v noci na pátek pokusil zastřelit Cristinu Fernándezovou Kirchnerovou, bývalou prezidentku a současnou viceprezidentku země. Muž se ji pokusil zabít z bezprostřední blízkosti před jejím domem ve čtvrti Recoleta v Buenos Aires, zbraň ale selhala, informuje agentura AP. Útočníka následně rychle přemohla ochranka.
2. 9. 2022|
Doporučujeme

Když hvězdná ekonomika nestačí. Za bouřemi v Chile je extrémní nerovnost, lidé chtějí konec Pinochetovy ústavy

Hořící barikády a vojáci v ulicích Santiaga de Chile v posledních týdnech překvapili svět. Po tři desítky let prosperující demokratická země upadla do chaosu po zanedbatelném zvýšení cen jízdného v metru. Obyvatelům frustrovaným nerovností, vysokými životními náklady a lhostejností elit došla trpělivost. Žádají reformu systému i novou ústavu, která nebude bazírovat na soukromém vlastnictví tolik jako ta pocházející z dob diktátora Augusta Pinocheta. Napětí spojené se špatnou ekonomickou situací přitom sílí i v dalších státech Jižní Ameriky, stejně jako na Blízkém východě.
31. 10. 2019Aktualizováno3. 11. 2019, 12:26|