TÉMA

Albertina

Roy Lichtenstein přišel na to, jak malovat něco, co je od samého počátku směšné

Výstava amerického umělce Roye Lichtensteina, již nabízí vídeňská Albertina, ukazuje všechny aspekty a polohy jednoho z hlavních protagonistů pop artu. Právě tím se z expozice, připravené ke stému výročí Lichtensteinova narození, stává příležitost vymanit se z možná jednostranného vnímání jeho díla.
2. 6. 2024|

Umění po válce hledalo Cesty svobody. Pollock chtěl být v obraze a malířky nechtěly být smetí

Vídeňská galerie Albertina Modern otevřela Cesty svobody. Výstava nabízí reprezentativní výběr umělců amerického abstraktního expresionismu, v dialogu s umělci francouzského informelu a také podobně zaměřenou scénou Rakouska. Konkrétní jména vymezuje podtitul: Od Jacksona Pollocka až k Marii Lassnigové.
19. 11. 2022|

Albertinu zachvátila vizuální smršť Jeana-Michela Basquiata. Talentu, který prostě „vždycky maloval“

Ve vídeňské galerii Albertina je do 8. ledna k vidění velká retrospektiva Jeana-Michela Basquiata. Jde o první představením tohoto významného amerického umělce v Rakousku. Návštěvníky vystavuje frontálnímu útoku Basquitovy vizuální smrště.
8. 10. 2022|

Mnohem víc než Výkřik. Warhol či Baselitz vedou ve Vídni dialog s Munchem

Výstava Munch v dialogu, jež byla otevřena ve vídeňské Albertině, nenabízí jenom díla slavného norského malíře, zároveň je promyšleně konfrontuje s díly současných umělců – Andy Warhol, Georg Baselitz a další tak prokazují nejen to, jak významný pro ně Munch byl, ale také, jak se s jeho odkazem vyrovnávají.
9. 4. 2022|