TÉMA

Ministr obrany

Ministr obrany USA Austin je kvůli problému s močovým měchýřem v nemocnici

Americký ministr obrany Lloyd Austin byl v neděli převezen do nemocnice kvůli příznakům naznačujícím naléhavý problém s močovým měchýřem, uvedl mluvčí Pentagonu Patrick Ryder. Austinův zdravotní stav je pod drobnohledem od doby, co byl po Novém roce hospitalizován a několik dní o tom nevěděli nejvyšší představitelé USA ani prezident Joe Biden.
11. 2. 2024|

Ministr obrany USA Austin je od pondělí v nemocnici, Pentagon to do pátku tajil

Americký ministr obrany Lloyd Austin je od pondělí z blíže neupřesněného důvodu hospitalizován. Pentagon o tom podle agentury Reuters informoval až v pátek pozdě večer, aniž by uvedl, proč to několik dní tajil. Sedmdesátiletý Austin je nejvyšším velitelem americké armády hned po prezidentu Joeu Bidenovi a jeho povinnosti vyžadují, aby byl kdykoli k dispozici a mohl reagovat na jakoukoli krizi v oblasti národní bezpečnosti.
6. 1. 2024|

Čínský ministr obrany Li Šang-fu byl zbaven funkce, uvedla státní média

Čínský ministr obrany Li Šang-fu, který se bez udání důvodů téměř dva měsíce neobjevil na veřejnosti, byl odvolán z funkce. Podle agentury AP o tom v úterý informovala čínská státní televize CCTV. Důvod odvolání ministra nesdělila. Zatím není ani známo, kdo Lia v čele ministerstva obrany nahradí.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 17:47|

Ministři obrany NATO odsoudili útok Hamásu. Galant jim promítl záznamy zvěrstev teroristů

Ministři obrany členských států NATO ve čtvrtek důrazně odsoudili neobhajitelné útoky Hamásu na Izrael a vyzvali k okamžitému propuštění všech rukojmí. Po skončení dvoudenního jednání v bruselské centrále Severoatlantické aliance to uvedl šéf NATO Jens Stoltenberg. S ministry se prostřednictvím videokonference spojil i jejich izraelský kolega Joav Galant. Ukázal jim videa z hrůzných činů, kterých se ozbrojenci dopustili. Ministři v sále z toho byli zděšeni, uvedla s odkazem na své zdroje agentura Reuters.
12. 10. 2023|

Belgie dodá Kyjevu stíhačky F-16, NATO ujistilo Zelenského o podpoře

Podpora Ukrajiny je důležitá pro celou Severoatlantickou alianci, sdělil před zahájením dvoudenního zasedání ministrů obrany NATO šéf Aliance Jens Stoltenberg. Podobně hovořil i americký ministr obrany Lloyd Austin. Belgie hodlá od roku 2025 dodávat Kyjevu stíhačky F-16 a starat se o jejich údržbu. Do Bruselu přicestoval i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který v centrále NATO jedná poprvé od začátku loňské ruské invaze na Ukrajinu.
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 23:21|

Zmizel čínský ministr obrany, píší Financial Times. Podle USA je nejspíš vyšetřován

Čínský ministr obrany Li Šang-fu se již více než dva týdny neobjevil na veřejnosti a americká vláda se domnívá, že byl zbaven funkce a čelí vyšetřování. Uvedl to list Financial Times s odvoláním na americké činitele.
15. 9. 2023|

Vedl citlivá válečná jednání i velký privatizační fond. Ukrajinským ministrem obrany má být Krymský Tatar Umerov

Ukrajina provádí během války velkou změnu na samém vrcholu svého obranného aparátu. Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že vymění ministra obrany Oleksije Reznikova. Ještě tento týden by měl parlament do funkce schválit bývalého poslance Rustema Umerova. V čele resortu tak poprvé zřejmě stane Krymský Tatar, který se za práva tamních obyvatel a návrat okupovaného poloostrova angažoval, což má vzhledem k úsilí Kyjeva o osvobození Krymu i symbolický význam. Umerov ale přináší do funkce rovněž zkušenosti z diplomacie či ze správy státního majetku.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 21:33|

Zelenskyj navrhne výměnu ministra obrany, Reznikova má nahradit Umerov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Facebooku uvedl, že tento týden požádá parlament o odvolání ministra obrany Oleksije Reznikova a na jeho místo navrhne Rustema Umerova, šéfa hlavního ukrajinského privatizačního fondu.
3. 9. 2023Aktualizováno3. 9. 2023, 22:16|

Čínský ministr obrany z Moskvy zamířil do Běloruska

„Dialog mezi ruským a čínským resortem obrany je intenzivní,“ uvedl v Moskvě čínský ministr obrany Li Šang-fu. Po několika dnech v Rusku se pak přesunul na návštěvu Běloruska. Peking je nyní jedním z nejvýznamnějších spojenců Moskvy, která kvůli invazi na Ukrajinu čelí západním sankcím.
16. 8. 2023|

Česko chce minimálně 77 leopardů, oznámila Černochová po schůzce s německým ministrem obrany

V případě společného nákupu tanků Leopard 2A8 s dalšími zeměmi by Česko chtělo pořídit minimálně 77 těchto strojů. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) to oznámila po společné schůzce se svým německým protějškem Borisem Pistoriem (SPD). Ten ještě předtím zahájil návštěvu Prahy uctěním československých hrdinů, kteří provedli atentát na Reinharda Heydricha.
21. 7. 2023Aktualizováno21. 7. 2023, 15:00|

Britský ministr obrany Wallace odejde z politiky. Stál za pomocí Londýna Ukrajině

Britský ministr obrany Ben Wallace oznámil, že už nebude v příštích parlamentních volbách usilovat o místo ve Westminsteru. Člen vládní Konzervativní strany patří k hlavní strůjcům britské pomoci Ukrajině, která čelí agresi Ruska.
19. 7. 2023|

Stoltenberg: NATO poprvé od studené války plánuje kolektivní obranu. Zvýší zásoby munice

Ministři obrany zemí Severoatlantické aliance se shodli na potřebě zvýšit zásoby munice a také na další vojenské pomoci Kyjevu. Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga Aliance poprvé od konce studené války plánuje kolektivní obranu. Dvě procenta HDP, která nyní mají státy NATO dávat na obranu, by měla být prahem, ne stropem, míní Stoltenberg. Oznámil také vytvoření nové ukrajinsko-alianční rady.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 23:15|

Nizozemsko a Dánsko připravují výcvik ukrajinských pilotů na stíhačky F-16

V Bruselu začalo dvoudenní jednání ministrů obrany členských zemí NATO. Kromě další vojenské podpory Ukrajiny se státy zavazují k tréninku ukrajinských pilotů na západních strojích, mimo jiné na amerických stíhačkách F-16. I když tento výcvik postupně začíná, tak zatím není jasné, kdo a kdy je na Ukrajinu dodá.
15. 6. 2023|

Čínský ministr kritizoval USA. Vadí mu jejich vojenské spolupráce v Tichomoří

Čínský ministr obrany Li Šang-fu v neděli odsoudil vytváření vojenských aliancí „podobných NATO“ v oblasti Asie a Tichomoří. Li ve svém vyjádření na asijském bezpečnostním fóru v Singapuru narážel na Spojené státy, které posilují obrannou spolupráci se zeměmi regionu v reakci na rozpínavost Pekingu, uvedla agentura AFP. Americký šéf obrany Lloyd Austin naopak varoval Čínu před nezodpovědným chováním.
4. 6. 2023|

V Polsku našli trosky zřejmě ruské rakety. Ministr obrany viní armádu, že ho o incidentu neinformovala

Na severozápadě Polska byly v dubnu objeveny trosky zřejmě ruské střely, uvedla tento týden tamní média. Nález vzbudil pochybnosti o postupu při pátrání po raketě. Ministr obrany Mariusz Blaszczak oznámil, že armáda loni v prosinci dostala od Ukrajinců upozornění, že se k Polsku blíží letící objekt a že možná jde o raketu, ale jeho ani další klíčové činitele odpovědné za bezpečnost země o tom šéf armádního velitelství pro operace neinformoval. Prezident Andrzej Duda prohlásil, že incident nepředstavuje vážnou hrozbu pro bezpečnost Polska. Opozice ostře kritizuje ministra obrany a požaduje jeho trestní stíhání.
12. 5. 2023|

Německu chybí zbraně, které dodalo Ukrajině, podle ministra je do roku 2030 nezvládne doplnit

Německá armáda není schopna do roku 2030 kompletně doplnit vojenské vybavení, které jí nyní schází. V rozhovoru s deníkem Welt am Sonntag to uvedl německý ministr obrany Boris Pistorius. Německo dodalo část svého vybavení Ukrajině, aby mohla vzdorovat ruské agresi, a další techniku už postrádat nemůže, dodal Pistorius. K jeho prioritám patří obrana východního křídla Severoatlantické aliance, dodal ministr.
1. 4. 2023|

Čínský prezident nečekaně ponechal ve funkcích ministra financí a guvernéra centrální banky

Po znovuzvolení prezidenta Si Ťin-pchinga prezidentem a instalaci šanghajského komunistického vůdce Li Čchinga do role premiéra zvolil čínský parlament další členy jeho vlády. Ministrem obrany bude Li Šang-fu, který je na sankčním seznamu Spojených států. Nečekané bylo rozhodnutí ponechat ve funkcích dosavadního ministra financí Liou Kchuna a guvernéra centrální banky I Kanga, i když již měli jít do důchodu. Poslanci to učinili na přání hlavy státu, která si nechala do klíčových pozic dosadit své politické spojence.
12. 3. 2023|

Slovenský premiér Heger odchází z OĽaNO, povede stranu Demokrati. Přecházejí do ní i čtyři ministři

Slovenský premiér Eduard Heger necelých sedm měsíců před předčasnými parlamentními volbami v zemi oznámil odchod z mateřského hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Učinil tak v příspěvku na sociální síti. Později dodal, že se stal lídrem neparlamentní strany Demokrati a že spolu s ním součástí tohoto politického projektu s cílem spojit strany pravého středu budou mimo jiné ministři zahraničí, obrany, hospodářství a životního prostředí.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 15:19|

Foltýna by mohl v čele vojenské policie nahradit Roček

Nástupcem Otakara Foltýna ve funkci náčelníka vojenské policie by mohl od března být jeho dosavadní zástupce Jiří Roček. Podle serveru Novinky.cz to vyplývá z materiálu, který sněmovnímu výboru pro obranu předložila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Předpokladem jmenování i odvolání náčelníka vojenské policie je projednání záležitosti na sněmovním výboru pro obranu, jeho předseda Lubomír Metnar (ANO) už oznámil, že zasedání svolal na příští úterý.
22. 2. 2023|

Část nových vrtulníků Bell dostane armáda se zpožděním

Dodávky nových vrtulníků české armádě naberou zpoždění. Jak zjistili Reportéři ČT, Spojené státy letos nezvládnou dodat všechny objednané vrtulníky od výrobce Bell. Vojáci by měli převzít čtyři bitevní vrtulníky a osm víceúčelových helikoptér, část z nich nakonec přijde až napřesrok.
22. 2. 2023|

NATO zvýší výrobu munice a vojenského materiálu, řekl Stoltenberg

Státy Severoatlantické aliance se shodly na spolupráci při rozšíření výroby munice a vojenského materiálu, řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Uvedl také, že záleží na rozhodnutí Turecka, zda podepíše jen jeden přístupový protokol pro Finsko, nebo i druhý pro Švédsko. Ministři obrany členských zemí Aliance jednali ve středu, druhý den svého zasedání, také o plánech, jak dále přizpůsobit obranu svého území hrozbě případného ruského útoku.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 13:55|

Americký ministr obrany Austin očekává, že Ukrajina zahájí na jaře ofenzivu

NATO bude dlouhodobě podporovat sebeobranu Ukrajiny a dá jí všechno, co bude situace vyžadovat, uvedl americký ministr obrany Lloyd Austin. Očekává, že Ukrajina na jaře zahájí ofenzivu proti ruským silám. Ministři obrany zemí NATO a další spojenci Ukrajiny v úterý řešili v Bruselu otázku, jak urychlit podporu ukrajinské armády. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl, že Aliance musí Kyjevu zajistit vybavení nutné k tomu, aby válku vyhrál.
14. 2. 2023Aktualizováno14. 2. 2023, 17:20|

Ukrajina mění během války ministra obrany. Reznikova nahradí Kyrylo Budanov

Oleksij Reznikov skončil podle agentury Reuters jako ukrajinský ministr obrany. Vystřídal ho dosavadní náčelník vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Reznikov, jehož úřad nedávno zasáhl korupční skandál, převezme ministerstvo pro strategický průmysl. K výměně na klíčovém ministerském postu dochází v kritickém období, kdy se očekává rozsáhlá ruská ofenziva.
5. 2. 2023Aktualizováno5. 2. 2023, 23:00|

Británie posílá Ukrajině „neporažené tanky“ a další zbraně. Kyjev i Moskva se snaží o překvapivý úder

Obráncům Ukrajiny pomůže v dalším boji dosud největší dodávka vojenské techniky z Velké Británie. Vedle už dříve potvrzených čtrnácti moderních tanků Challenger 2 bude balík zahrnovat i stovky obrněných vozidel, pontony nebo náboje. Rusko i Ukrajina se teď prý budou snažit o překvapivý úder. „Nic bohužel ještě není rozhodnuto, ta válka bude pokračovat dál. Politické hledisko ze strany Kremlu je nadřazeno smysluplnosti konání na bojišti,“ říká analytik Tomáš Řepa.
17. 1. 2023|