TÉMA

Nárůst

Případů týrání zvířat loni přibylo, problematické chovy lidé více nahlašují

V Česku přibývá případů týrání zvířat. Loni jich policie vyšetřovala 180, tedy zhruba o padesát víc než o rok dřív. Špatné podmínky často odhalí během kontrol inspektoři státní veterinární správy. I lidé jsou ale všímavější a problematické chovy častěji nahlašují.
10. 4. 2024|

Německo se potýká s vlnou kriminality. Nejvíc vzrostla mezi mladými cizinci, řekla ministryně

Německo se podle ministryně vnitra Nancy Faeserové potýká s nárůstem kriminality. Policie za minulý rok eviduje po celé zemi bezmála šest milionů trestných činů, nejrychlejší nárůst zaznamenala násilná kriminalita. Je to nejvyšší nárůst od roku 2016. Podle ministryně se trestná činnost zvýšila zejména u mladých lidí a osob bez německého pasu. Berlín nebude podle Faeserové takové chování tolerovat, zahraniční pachatelé podle ní budou muset zemi opustit mnohem rychleji, než je tomu nyní.
9. 4. 2024|

Počty nemocných s chřipkou a respiračními infekcemi za týden výrazně stouply, podle SZÚ jde o epidemii

Počty nemocných chřipkou a dalšími akutními respiračními infekcemi stouply za předchozí týden o více než pětinu na 1750 na 100 tisíc obyvatel. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) jde při pohledu na celostátní čísla o epidemii, nejvyšší nemocnost je v Jihomoravském a Karlovarském kraji a na Vysočině, informoval ústav v tiskové zprávě.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 20:12|

Rodičovský příspěvek vzroste o 50 tisíc. Opozici vadí, že se to týká jen dětí narozených v novém roce

Už za pár dní matkám či otcům novorozenců vznikne nárok na vyšší rodičovský příspěvek. Do konce roku jde o 300 tisíc korun, od prvního ledna částka o padesát tisíc vzroste. Opozici ale vadí, že na zvýšenou částku budou mít nárok pouze rodiče dětí narozených v roce 2024. Ostrou hranici vidí jako diskriminaci a zvažuje další podání k Ústavnímu soudu.
29. 12. 2023|

Most Golden Gate přitahuje turisty, ale i sebevrahy. Těch je v USA stále víc

Ve Spojených státech neustále roste počet sebevražd. Loni dosáhl téměř padesáti tisíc. Dokládá to, jak vážnou krizí mentálního zdraví Američané procházejí. Administrativa prezidenta Joea Bidena to považuje za alarmující. Vyčlenila proto téměř čtvrt miliardy dolarů na pomoc při budování linek tísňového volání a preventivní programy pro všechny včetně dětí a dalších rizikových skupin.
4. 12. 2023|

V Česku se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšilo zadlužení meziročně nejvíce v EU

V Česku se ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně zvýšilo zadlužení nejvíce ze všech zemí Evropské unie, a to o 2,1 procentního bodu na 44,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Ve své předběžné zprávě o dluhu vládních institucí to v pátek oznámil statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii se naopak zadlužení o čtyři procentní body snížilo a dosáhlo 84 procent HDP.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 16:59|

Pomoc sociálních služeb vyhledává víc lidí. V zimě klientů ještě přibude, odhadují

Potravinová pomoc, azylové domy nebo nízkoprahová centra a další organizace poskytující podporu lidem v nouzi letos pozorují zvýšený zájem o některé své služby. Shodují se na tom ty, které ČT oslovila. Příčinou podle nich může být nejen nastupující zima, ale i růst cen energií. Další nárůst poptávky předpokládají v nadcházejících měsících.
10. 11. 2022|

30 let zpět: Poštovní služby výrazně zdražily

Porevoluční zdražování se nevyhnulo ani poštovním službám, u nichž ceny stouply až o 180 procent. Reportáž uvádí důvody nárůstu i to, jak pošta nově získané peníze využije.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
20. 9. 2022|

Krádeží dřeva přibývá, lesníci zloděje stopují i pomocí GPS

Správci lesů upozorňují na častější krádeže dřeva. Kvůli obavám lidí z energetické krize výrazně zdražilo a mnozí prodejci už zastavili jeho objednávky na zimu. Státní podnik Lesy České republiky zaznamenal nejvíc krádeží v severních Čechách. Případy se ale množí napříč republikou.
30. 8. 2022|

Roční výdaje na energie by mohly vzrůst až na miliardu korun, obávají se kraje. Některé už šetří

Drahé energie výrazně dopadají i na rozpočty samospráv. Některé kraje odhadují, že jim kvůli tomu vzrostou roční výdaje až na miliardu korun. Část z nich navíc připravuje kvůli rostoucím cenám finanční podporu pro své obyvatele. Zaměřují se hlavně na nízkopříjmové domácnosti. Jiné regiony se obávají, aby vůbec měly dost peněz na své účty za energie.
7. 8. 2022|

Covid pozitivních rychle přibývá. Žádné restrikce nechystám, vzkázal ministr Válek

V Česku přibývá lidí nakažených koronavirem. Zatímco ještě před měsícem nedosahovaly denní počty 500, v uplynulých dnech už to byl víc než dvojnásobek. Nejvíc tento pátek. To laboratoře odhalily přes 1800 pozitivních vzorků, což je nejvyšší přírůstek od začátku května. Epidemiologové navíc předpokládají, že křivka bude dál stoupat, a to minimálně 14 dní až tři týdny.
10. 7. 2022|

Stavební produkce v Česku zpomalila. Průmysl brzdí výroba aut

Stavební výroba v Česku v březnu zpomalila meziroční růst na 8,2 procenta z únorových 18,9 procenta. Naopak průmysl po únorovém poklesu o 0,3 procenta v březnu přešel do meziročního růstu o 0,4 procenta. Stále ho ale brzdí výroba aut, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Zahraniční obchod vykázal v březnu schodek 13,8 miliardy, meziročně to byl o 30,5 miliardy horší výsledek. Negativně to ovlivnil obchod s ropou a motorovými vozy.
9. 5. 2022Aktualizováno9. 5. 2022, 13:23|

Odbory žádají navýšení minimální mzdy. Podle Středuly má vzrůst o dva tisíce

Kvůli vysoké inflaci požadujeme mimořádné navýšení minimální mzdy o dva tisíce na 18 200 korun, řekl na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) předák Josef Středula. Sjezd největší odborové centrály se koná v Praze. Dvě stovky odborářů si rovněž volilo vedení na příští čtyři roky. Do čela opět podpořili Středulu. Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že koalice příští týden stanoví termín zahájení vyjednávání vlády s odbory o minimální mzdě i platech.
29. 4. 2022Aktualizováno29. 4. 2022, 21:58|

V atmosféře přibývá metanu. NOAA se obává, že se spustí cyklus, jenž se vymkne kontrole

Američtí vědci už druhý rok za sebou zaznamenali rekordní nárůst koncentrace silného skleníkového plynu metanu v atmosféře. Zveřejnil to v nové zprávě Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA).
8. 4. 2022|

Mašek a Kuba vyloučili loňský scénář pandemie. Nabádají k očkování

O vývoji pandemie v Událostech, komentářích diskutovali dva lékaři a politici – poslanec Jiří Mašek (ANO) a šéf hejtmanů Martin Kuba (ODS). Podle obou je současná situace jiná než ta z loňského roku, kdy nebyla k dispozici vakcína. Podtrhli, že opatření nemají lidem znepříjemňovat život. Zároveň všechny vyzvali, aby se nechali očkovat.
15. 10. 2021|

30 let zpět: Konkurence na regionální trati

I na železnici se před 30 lety začalo projevovat konkurenční prostředí. Díky soutěživosti provozovatelů na Zlínsku se provoz na trati z Otrokovic do Vizovic dokonce ztrojnásobil. Doprava po dráze byla lacinější než cesta trolejbusem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
19. 9. 2021|

Covid změnil způsob, jakým lidé produkují odpad. Je ho víc a má jiné složení

Koronavirová pandemie zvýšila produkci odpadu. Toho komunálního na některých místech přibylo až o čtvrtinu. Velký nárůst je ale i u skla a obalových materiálů, rychleji se plnily také velkoobjemové kontejnery.
25. 8. 2021|