TÉMA

Experti

Do českých zbrojovek přijdou tisíce ukrajinských expertů, mají uspokojit poptávku

Ve zbrojovkách v Česku budou pracovat tisíce ukrajinských expertů, řekl Českému rozhlasu Radiožurnálu náměstek ministryně obrany Tomáš Kopečný. Dohodli se na tom podle něj premiér Petr Fiala (ODS) s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Kopečný popsal situaci tak, že Česko poskytne Ukrajincům bezpečné zázemí a ti uspokojí poptávku zbrojovek po pracovních silách. Budou moci navýšit výrobu.
12. 12. 2022|

Původ střely, která zabila novinářku al-Džazíry, není možné určit, tvrdí forenzní experti

Původ projektilu, který v květnu zabil reportérku televize al-Džazíra Širín abú Aklahovou, není možné jednoznačně určit, protože střela byla příliš poškozená. K tomuto závěru dospěli nezávislí odborníci, kteří na americkém velvyslanectví v Izraeli provedli důkladnou forenzní analýzu projektilu. Informovalo o tom v pondělí americké ministerstvo vnitra, které citovala agentura Reuters.
4. 7. 2022|

Prezidentovi se rozpadá expertní tým. „Trpělivost došla“ čtyřem poradcům, konec zvažuje i Rusnok

Čtyři z dosavadních deseti členů expertního týmu prezidenta republiky skončili a pátý o tom uvažuje. Upozornil na to web Seznam Zprávy. Prezidentovi již nebudou radit prezidenti Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, bývalý odborářský předák Jaroslav Zavadil ani předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Že ukončí spolupráci s Hradem, zvažuje podle webu i dosluhující guvernér centrální banky Jiří Rusnok. Svůj krok zdůvodnili bývalí prezidentští poradci tím, že jim s Milošem Zemanem došla trpělivost.
24. 5. 2022|

Moskva chce Donbas vylidnit, řekl Zelenskyj. Letiště v Oděse podle úřadů zasáhla ruská raketa

Cílem ruských vojenských útoků na Donbase je oblast zcela zničit a vylidnit, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj hrozí, že oblast skončí jako těžce obléhaný Mariupol. Terčem útoků se podle ukrajinské armády stala i startovací dráha letiště v Oděse. Moskva tvrdí, že letectvo během soboty zabilo přes dvě stovky ukrajinských vojáků a zničilo 23 obrněných vozidel, informovala agentura Reuters s odkazem na prohlášení armády. Představitel Pentagonu agentuře AP řekl, že ruská operace má ve srovnání s původní představou Moskvy skluz. Francie zesílí vojenskou a humanitární pomoc, slíbil prezident Emmanuel Macron Zelenskému. Další podporu přislíbil i britský premiér Boris Johnson.
30. 4. 2022Aktualizováno30. 4. 2022, 23:09|

Chybí soudní znalci, ti stávající jsou kvůli tomu přetížení

Přes tisíc soudních znalců letos vrátilo razítko. Od začátku roku musí splňovat nová pravidla včetně povinného pojištění nebo používání datových schránek. Do nich se třetina znalců zatím vůbec nepřihlásila. Ministerstvo spravedlnosti teď hledá cesty, jak nahradit chybějící experty, a to především ve zdravotnictví.
19. 9. 2021|

Británií se dominantně šíří nakažlivější mutace. V Německu vyřadili popírače covidu z televizní soutěže

Podle zdravotnického poradce britské vlády se už téměř v celém Spojeném království stala dominantní formou koronaviru mutace, která byla na konci loňského roku objevena v jižní Anglii. Show Německo hledá Superstar se rozloučila už s druhým porotcem – oba popírají existenci koronaviru. Mezinárodní tým expertů Světové zdravotnické organizace (WHO), který má v Číně vyšetřovat původ nového typu koronaviru, dorazí do země ve čtvrtek.
11. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 23:14|