TÉMA

Policejní prezidium

Za jízdu bez pásu dostal Rakušan pokutu 1500 korun

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dostal pokutu 1500 korun za jízdu v autě na místě spolujezdce bez zapnutého bezpečnostního pásu. Rakušan se přestupku dopustil při cestě na debatu ve Vyškově, video z auta sám zveřejnil na sociální síti X. Později se omluvil a uvedl, že je připraven pokutu zaplatit. Hrozila mu sankce až dva tisíce korun na místě nebo pět tisíc korun ve správním řízení.
14. 3. 2024|

Byl pod velkým tlakem, pak náhle zemřel. Údajně nedobrovolný odchod policistů prošetří policejní prezidium

Odbor vnitřní kontroly začne podle informací ČT od pondělí prověřovat nedávné odchody vysoce postavených policistů v Královéhradeckém regionu. Nařídil to prezident sboru. Podřízení krajského šéfa Petra Sehnoutky mluvili o nátlaku, ten to odmítl.
12. 1. 2024|

Kriminalisté dostali na objasnění dvojnásobné vraždy posily z prezidia, Klánovický les stále hlídají

Na objasnění smrti dospělého a dítěte v pražských Klánovicích z minulého týdne pracuje několik desítek kriminalistů, kteří byli posíleni o vyšetřovatele z policejního prezidia. Mimo jiné detailně vyhodnocují všechny zajištěné stopy, napsala v pondělí policie na síti X. Do Klánovic vyrazili hlídky i policisté na koních, v oblasti nadále zajišťují bezpečnost. Případ kriminalisté kvalifikovali jako dvojnásobnou vraždu, po pachateli i nadále pátrají. Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) uvedl, že policie k objasnění případu nasadila „všechny možné páky a síly“.
18. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 19:40|

Celníci čekali, že najdou drogy. V plyšácích místo nich byly peníze od podvedených žen

Čeští celníci a kriminalisté pomohli rozbít organizovanou skupinu, která od důvěřivých žen podvodně vylákala přes jedenáct milionů korun. Jde o takzvané romantické podvody, kdy se pachatel zpravidla vydává za amerického vojáka, nebo lékaře. A pod příslibem společného života požaduje od svých obětí peníze.
12. 5. 2023|

Víc reflexních vest než jindy. Policisté zahájili tradiční velikonoční kontroly na silnicích

Na silnicích v Česku opět hlídkují stovky policistů. Velikonoční období považují za jedno z rizikových. Například ve čtvrtek se stalo přes 270 nehod, při kterých zemřeli dva lidé a více než padesát lidí se zranilo. Právě na Zelený čtvrtek odstartovala celorepubliková policejní akce, která potrvá až do Velikonočního pondělí. Posílené hlídky jsou na dálnicích i na silnicích nižších tříd.
7. 4. 2023|

Deska připomínající odbojné příslušníky SNB před lety zmizela z prezidia. Pamětník usiluje o její návrat

Ne každý příslušník Sboru národní bezpečnosti v roce 1948 sloužil komunistické ideologii – několik z nich za odpor naopak zaplatilo životem. Připomínala je pamětní deska na policejním prezidiu. Jenže od rekonstrukce budovy před osmi lety už tam není. Možná poslední pamětník bojuje za její návrat.
26. 2. 2023|

Skupina z Polska obrala české a německé seniory o sedm milionů. Vydávali se za vnuky v nesnázích

Organizovaná skupina z Polska podle policie obírala české a německé důchodce o peníze nebo cennosti. Škoda je asi sedm milionů korun. Poškozených je zatím dvacet, nejde ale o konečné číslo. Zástupci české policie a státního zastupitelství o tom informovali v Brně. V Polsku policie minulý týden zadržela dva členy organizované skupiny původem z Česka a Polska, nyní jsou ve vazbě. Třetí z pachatelů je zatím na útěku. Česká policie se zabývá dalšími asi 30 případy, které by se případu mohly týkat.
22. 2. 2022Aktualizováno22. 2. 2022, 13:33|

Uplynulo 16 let od smrti Františka Mrázka. Vrah bosse českého podsvětí je stále neznámý

Přesně před šestnácti lety byl zastřelen jeden z nejvlivnějších lidí českého podsvětí František Mrázek. Policistům se vraha najít nepodařilo. Podle bývalého detektiva Karla Tichého, který Mrázka dlouhodobě vyšetřoval, byl motivem boj o potravinářský podnik Setuza. Mrázkův vliv sahal i do státní správy, kontakty měl i s řadou politiků.
25. 1. 2022|

Kriminalita loni v pandemii poklesla, přibylo ale krádeží během vloupání

Kriminalita v Česku loni oproti předchozímu roku opět poklesla. Policie evidovala celkem 153 223 trestných činů, meziročně o sedm procent méně. Objasněnost trestných činů loni vzrostla o jedno procento na 57,3 procenta. Informoval o tom mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Vražd loni policisté evidovali 105, neobjasněných zůstalo pět z nich.
21. 1. 2022|

Dopravní policie má nový speciální tým. Měl by řešit mimořádné události jako hromadné nehody či doprovod vojáků

Česká dálniční síť roste a přizpůsobuje se tomu i policie. Od začátku roku zřídila speciální oddělení dohledu, které má řešit všechny mimořádné akce –⁠ hromadné dopravní nehody, větší uzavírky nebo doprovody vojáků a nadměrných nákladů. Podle ředitele dopravní policie nové oddělení uleví krajským hlídkám.
10. 1. 2022|

Bezpečnostní rámy pomáhají policistům zastavit ujíždějící auto. Manévry trénovali v USA

Policistům při zásazích proti ujíždějícím řidičům výrazně pomáhají bezpečnostní rámy na autech. Jednak je díky nim dokážou vytlačit ze silnice nebo jim zabrání v další jízdě. Policejní prezidium teď dokončuje poslední výcviky. Do nich se promítají i zkušenosti českých instruktorů, kteří absolvovali kurzy v USA.
30. 8. 2021|

Nejméně dopravních nehod se loni stalo na západě Čech, rizikových míst na silnicích zde ubývá

Za posledních deset let vzrostl v Česku počet dopravních nehod asi o čtvrtinu. Nejméně jich za loňský rok policie eviduje na západě Čech, na prvním místě je Karlovarský kraj. Druhé místo obsadil Plzeňský, o něco hůře je na tom kraj Pardubický. I tam je ale třeba si dát na některých místech pozor. Prvenství v počtu nehod si drží Praha, druhý je Středočeský kraj a třetí Ústecký.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 20:27|

Policisté varují před zanecháváním dětí či zvířat v rozpálených autech. První případ řešili v Brně

V souvislosti s tropickými dny, které mají podle meteorologů v Česku dál trvat, varují policisté před zanecháváním dětí či zvířat v zaparkovaných autech. Teplota se tam může rychle zvednout až na sedmdesát stupňů. V jednom z teplých květnových dní už letos vysíleného psa z uzamčeného auta zachraňovali brněnští strážníci. Pokud se někdo u takové situace objeví, je podle oslovených policejních mluvčích nejlepší postup telefonát na tísňovou linku a rychlé vyhledání majitele auta. K rozbití okénka se lidé mohou uchýlit jen v nejkrajnějších situacích.
18. 6. 2021|

Politici se přou o bezpečné předjíždění cyklistů. Ty kromě bezohledných řidičů někdy ohrožuje i vlastní lehkomyslnost

Po chladném a deštivém jaru se počasí umoudřilo, a tak naplno začala cyklistická sezona. Letos její začátek provázejí diskuse o novele silničního zákona, která by měla řidičům nakázat, aby jízdní kola předjížděli alespoň s metrovým odstupem a kde je povolená rychlost vyšší než 30 kilometrů v hodině nejméně 1,5 metru. Mezi zákonodárci hlavně není shoda na tom, jak přísně by se mělo porušení trestat. I když nové pravidlo zatím není schválené, policie a dopravní experti nabádají k opatrnosti kvůli cyklistům jak řidiče, tak cyklisty samotné. Neohrožují je pouze případné střety s auty, ale i to, že řada lidí dodnes usedá na kolo bez ochranné přilby.
12. 6. 2021|

Kvůli bezpečnosti budou na Pražském hradě opět plošné kontroly. Nedávno se přitom zrušily

Na Pražském hradě byly obnoveny plošné bezpečnostní kontroly návštěvníků. Důvodem je podle policie bezpečnostní situace v Evropě a ve světě, uvedl ve čtvrtek mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Kontroly na Hradě trvaly od léta 2016 do letošních Velikonoc, kdy byly zrušeny v souvislosti se znovuotevíráním Hradu po zmírnění protipandemických opatření.
6. 5. 2021|

Policisté nechtějí kontrolovat dodržování pravidla dvou osob venku. Nemá prý oporu v zákoně

Policisté odmítají kontrolovat nařízení ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO), podle kterého se na veřejnosti i uvnitř budov mohou setkávat jenom dva lidé, kteří nepatří do jedné rodiny. Vedení policejního sboru tvrdí, že zákaz nemá oporu v zákonech. Ministr s tím nesouhlasí a své nařízení zatím měnit nehodlá.
13. 4. 2021|

Pokud lidem vadí zákony, mají je napadat legálně, ne je porušovat, míní náměstek policejního prezidenta

Sněmovní Výbor pro bezpečnost podpořil policisty i strážníky, kteří dohlížejí na dodržování vládních nařízení. Poslanci si na jednání pozvali policejního prezidenta Jana Švejdara. Po něm chtěli vysvětlit metodiku zákroků a také to, proč v mediálně známých případech postupovali tak razantně. Výbor se shodl na tom, že vymáhání vládních nařízení je pro policisty i strážníky často složité, přesto zasahují přesně podle zákona. Pokud lidem vadí zákony, mají je napadat legálně, ne je porušovat, řekl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek ve čtvrtečním Interview ČT24.
18. 3. 2021|

Žádné informační embargo na kauzu otravy Bečvy není, tvrdí policejní prezidium

Policie neuvalila informační embargo na kauzu otravy řeky Bečvy. V pondělí to uvedla mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová. Reagovala tak na zprávy, že podobné embargo existuje. Policie ale podle mluvčí nemůže zveřejňovat informace z policejního vyšetřování a vyvracet nebo potvrzovat veřejná sdělení jiných osob.
16. 11. 2020|