TÉMA

Gérald Darmanin

Na pařížském nádraží poranil útočník tři lidi, podle policie trpěl psychickými problémy

Tři lidé utrpěli zranění – jeden z nich vážné – poté, co je na Lyonském nádraží v Paříži (Gare de Lyon) napadl muž ozbrojený nožem a také kladivem. Podezřelého policisté krátce po činu zadrželi, později ho ale z vazby kvůli jeho duševnímu stavu propustili a předali ho do péče psychiatrů. Čin přidělává starosti pařížským bezpečnostním složkám před začátkem olympijských her, které město uspořádá za šest měsíců.
3. 2. 2024Aktualizováno3. 2. 2024, 23:38|

Francouzská Ústavní rada odmítla velkou část nového imigračního zákona

Francouzská Ústavní rada, která v zemi zastává funkci nejvyššího soudu, rozhodla, že některé části nového imigračního zákona jsou v rozporu s ústavou a musí být zrušeny. Parlament zákon schválil už v prosinci, prezident Emmanuel Macron jej ale ihned nepodepsal. Vláda si totiž nebyla jistá, zda text v několika bodech není v rozporu s ústavou, a dala jej k posouzení právě Ústavní radě. Ta rozhodla o zrušení hned 32 článků z celkem 86.
25. 1. 2024|

Francouzští policisté protestovali v ulicích. Mají obavy z vytížení při olympiádě, požadují vyšší prémie

Francouzská vláda chystá mimořádnou odměnu pro policejní příslušníky dohlížející na bezpečnost letních olympijských her v Paříži a dalších akcí. Vyčlení na to v přepočtu více než dvanáct miliard korun. Policistům to ale nestačí, kvůli náročnosti své práce žádají vyšší prémie. Vláda na jejich požadavky zatím nereaguje, a tak během čtvrtka stávkovali a protestovali v ulicích.
18. 1. 2024|

Macronův úřad představil novou vládu, diplomacii povede europoslanec Séjourné

Úřad francouzského prezidenta Emmanuela Macrona oznámil složení nové vlády, v jejímž čele stane premiér Gabriel Attal. Novým ministrem zahraničí a evropských záležitostí bude dosavadní šéf liberální frakce europoslanců Stéphane Séjourné, který nahradí Catherine Colonnaovou. Šéfové některých resortů si své posty udrží: Bruno Le Maire zůstane ministrem hospodářství, Gérald Darmanin ministrem vnitra a Éric Dupond-Moretti ministrem spravedlnosti. Resort obrany dále povede Sébastien Lecornu. Attal bude mít nově v kabinetu také dvě ministryně, které patří ke konzervativní pravici a nikoli k Macronovu liberálnímu hnutí.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 22:23|

V Německu kvůli explozím zábavní pyrotechniky zemřeli tři lidé, policie v Berlíně zadržela stovky lidí

Tři lidé na různých místech Německa zemřeli při silvestrovských oslavách kvůli výbuchu zábavní pyrotechniky. Podle tamních médií o tom informovala policie. Jeden smrtelný případ je hlášen z města Koblenz v Porýní, druhý z bavorské obce Eschlkam nedaleko hranic s Českem a třetí z východního Saska. V německé metropoli policisté v noci na pondělí zadrželi 390 lidí, uvedla mluvčí berlínské policie. Více než padesát jejích příslušníků při potyčkách utrpělo zranění.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 20:09|

Francouzský parlament schválil zpřísnění sporného imigračního zákona

Francouzský parlament schválil nový imigrační zákon. Legislativa zpřísní určitá pravidla, omezí třeba sociální dávky cizincům. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž normu definitivně schválilo Národní shromáždění i Senát. Přísnější pravidla vyvolala znepokojení mezi některými levicověji smýšlejícími zákonodárci, tamní vláda musela navíc hledat podporu u pravicových stran, i za cenu ústupků. Francouzská média spekulují, že někteří ministři hodlají podat demisi, podotýká Reuters.
19. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 00:27|

Francouzské úřady sledují tisíce podezřelých z radikalismu. Úplnému dohledu brání nedostatek peněz

Francouzská policie sleduje dvacet tisíc lidí, kteří mohou představovat bezpečnostní riziko. Pod dohledem je podle francouzského ministra vnitra Géralda Darmanina zároveň více než pět tisíc podezřelých z radikalismu s označením S. Třetina z nich je na francouzském území v rozporu se zákonem, a to bez povolení k pobytu. Deportovat se daří jen šest procent z těch, kteří by měli zemi opustit, úřady totiž na sledování všech nebezpečných radikálů nemají dostatek financí.
13. 12. 2023|

Francouzští poslanci se spojili proti zákonu o migraci. Tvrdá rána pro Macrona, píší média

Dolní komora francouzského parlamentu v pondělí v poměrně těsném hlasování nečekaně odmítla vládní návrh zákona o přistěhovalectví. Vůbec o něm ani nezahájila debatu. Proti návrhu se společně postavili poslanci levicových, pravicových i krajně pravicových stran, což na francouzské politické scéně není obvyklé. Návrh podpořilo 265 poslanců Národního shromáždění, proti jich bylo 270. Média odmítnutí interpretují jako těžkou ránu pro prezidenta Emmanuela Macrona.
11. 12. 2023|

Židé ve Francii přelepují zvonky, v Berlíně se objevily Davidovy hvězdy. Válka probudila antisemitismus

Německá vláda schválila zákon na zrychlení a usnadnění deportací neúspěšných žadatelů o azyl a cizinců bez potřebných dokladů k pobytu. Oznámila to ministryně vnitra Nancy Faeserová. Podle nové legislativy nikdy nezískají občanství imigranti, kteří se dopustí antisemitistických činů. Po rozpoutání války mezi Hamásem a Izraelem v západní Evropě sílí propalestinské protesty a přibývá antisemitistických incidentů včetně útoků na synagogy. Židé se obávají, že hněv muslimů ještě posílí plánovaná izraelská invaze do Gazy, píší Financial Times.
25. 10. 2023|

Útočník zabil ve škole v Arrasu nožem učitele. Francie vyhlásila nejvyšší stupeň varování

Francouzská vláda vyhlásila nejvyšší stupeň varování před terorismem poté, co v pátek zhruba dvacetiletý mladík na střední škole v Arrasu na severu země nožem zabil učitele a další lidi zranil. Policie pachatele zadržela a vyslýchá ho, stejně jako sedm dalších lidí včetně několika jeho příbuzných. Prezident Emmanuel Macron označil útok za barbarský čin islamistického terorismu a na večer svolal krizové zasedání ministrů a bezpečnostních činitelů. Motiv útočníka je zatím neznámý, stanice BFM TV s odvoláním na nejmenovaný zdroj tvrdí, že vykřikoval „Alláhu akbar“ (arabsky Bůh je veliký).
13. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 20:50|

Desetitisíce muslimů se vydaly do ulic vyjádřit podporu Gaze. Pálili izraelské vlajky

Teroristé z Hamásu vyzvali na pátek ke generální mobilizaci muslimů po celém světě. Desítky tisíc lidí se zúčastnily demonstrací na Blízkém východě. Protestující se sešli například v Bangladéši, Íránu nebo Afghánistánu. Tam někteří lidé na znamení neúcty šlapali na americké a izraelské vlajky. Shromáždění na podporu Palestinců byla naplánovaná i v Římě, Helsinkách, Mnichově či Istanbulu. Francouzská policie musela ve čtvrtek nasadit slzný plyn a vodní děla proti demonstrantům v Paříži, kteří ignorovali zákaz akcí na podporu Palestinců.
13. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 19:18|

Francie se obává příchodu uprchlíků z Lampedusy. Na hranici s Itálii platí přísný režim

Francie posiluje hlídky u hranic s Itálií, přes pomezí se totiž denně snaží nelegálně přejít až tři sta lidí. Paříž se zároveň obává zesílení migrační vlny kvůli uprchlíkům, kteří v posledních dnech přistáli na italském ostrově Lampedusa.
26. 9. 2023|

První školní den ve Francii byl ve znamení zákazu abáji. Obešlo se to bez problémů

Zhruba dvanáct milionů žáků se v pondělí vrátilo do škol ve Francii. V médiích v té souvislosti rezonuje především začátek platnosti zákazu nosit ve školách abáju, dlouhý oděv zakrývající celé tělo, který oblékají některé muslimky. Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin ve vzkazu pořádkovým silám zdůraznil „citlivou povahu tohoto návratu do školy“. Nové opatření se zatím obešlo bez problémů, zhodnotil první den platnosti opatření zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 19:15|

Noc byla v ulicích francouzských měst klidnější. Nepokoje se ale šířily za hranice, i do Švýcarska

Policisté ve Francii při páté noci nepokojů, které začaly po smrti mladíka zastřeleného při silniční kontrole, zadrželi opět stovky lidí. Podle ministra vnitra byla ale situace výrazně klidnější než dříve. Lépe se na noční násilnosti připravili ve srovnání s předchozí nocí policisté v Marseille i v Lyonu, kde se podařilo zabránit rabování obchodů. Francouzská prokuratura v neděli dopoledne uvedla, že během nepokojů se na pařížském předměstí L'Haÿ-les-Roses stal terčem pokusu o vraždu místní starosta.
2. 7. 2023Aktualizováno2. 7. 2023, 21:03|

Ve Francii pohřbili zastřeleného mladíka. Při čtvrté noci nepokojů zadržela policie přes tisíc lidí

V Nanterre u Paříže se v sobotu blízcí rozloučili se 17letým Nahelem, kterého v úterý zastřelil při dopravní kontrole policista. Pohřeb se konal bez účasti veřejnosti. Nahelova smrt vyvolala ve Francii masové protesty. V noci na neděli bude kvůli nepokojům nasazeno 45 tisíc policistů a četníků, což je přibližně stejně jako za uplynulou noc.
1. 7. 2023Aktualizováno1. 7. 2023, 21:08|

Několik francouzských měst hlásí výtržnosti a střety s policií

Požáry, výtržnosti a střety s policií hlásilo večer několik francouzských měst včetně Marseille či Toulouse. Zejména mladí Francouzi vyšli do ulic poté, co policie v úterý při silniční kontrole zastřelila 17letého mladíka. Francie vyslala do ulic měst desítky tisíc policistů. Pochod na pařížském předměstí Nanterre, který měl během dne uctít památku mladíka zastřeleného policistou, přešel v nepokoje, policie proti demonstrantům zasáhla slzným plynem. Protesty se konaly i v předchozích dnech. Policistu, který mladíka zastřelil, už francouzská prokuratura obvinila z úmyslného zabití.
29. 6. 2023Aktualizováno29. 6. 2023, 23:34|

V Paříži výbuch poškodil několik domů, jeden se zřítil

V pařížském 5. obvodu zazněl silný výbuch, několik domů bylo vážně poškozeno, zhroutila se budova americké hudební školy. Na místě je cítit plyn, uvedla BFM TV. Podle stanice jsou čtyři lidé v ohrožení života a zraněných je nejméně 37. Pátrání po dvou pohřešovaných bude pokračovat i v noci. Na místě zasahovalo až 325 hasičů, plameny jsou už ale pod kontrolou, uvedl ministr vnitra Gérald Darmanin ve vysílání BFM TV. Město zřídilo středisko pro lidi, kteří se museli evakuovat. Příčina neštěstí zatím není jasná.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 22:46|

Muž ve francouzském Annecy útočil nožem, mezi zraněnými jsou i děti

Ve východofrancouzském Annecy ve čtvrtek ráno útočník pobodal pět lidí, z toho čtyři děti, informovala agentura Reuters s odkazem na policii. Dvě děti a dospělý jsou v ohrožení života. Policie muže zadržela, uvedla agentura AFP s odkazem na své zdroje. Francouzský prezident Emmanuel Macron útok odsoudil jako zbabělý, národ je podle něj v šoku. Stav pěti zraněných byl i ve čtvrtek večer vážný.
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 20:11|

Stovky raněných a zatčených zůstaly po prvomájových demonstracích ve Francii

Při prvomájových demonstracích ve Francii bylo v pondělí zraněno 406 policistů a četníků, z toho 259 v Paříži. Kvůli násilnostem policie zadržela 540 lidí, z toho 305 v hlavním městě. Ve vysílání stanice BFM TV to shrnul francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Na straně demonstrantů je 61 zraněných. Odbory na 6. června svolaly další kolo protestů proti důchodové reformě.
2. 5. 2023Aktualizováno2. 5. 2023, 21:58|

Dělobuchy, žhářství, slzný plyn. Prvomájová Francie se bouří proti reformě penzí

V řadě měst po celé Francii na prvního máje opět protestovaly statisíce lidí kvůli sporné důchodové reformě. V Lyonu skupina maskovaných lidí v černém rozbila výlohu pojišťovny a zapálila městský mobiliář. V Nantes zase rozhořčení Francouzi házeli dělobuchy. Na bezpečnost dohlížely tisíce policistů. V několika městech včetně Paříže nasadili proti demonstrantům slzný plyn. Podle úřadů demonstrovalo celkem 782 tisíc lidí, podle odborů jich bylo v ulicích 2,3 milionu.
1. 5. 2023Aktualizováno1. 5. 2023, 20:02|

V Marseille se zřítil bytový dům. Pátrání po pohřešovaných pokračuje

V centru druhého největšího francouzského města Marseille se po půlnoci na neděli zřítil bytový dům. Podle tamního starosty se zranilo nejméně pět lidí, kteří žili v okolních nemovitostech. K večeru prokurátorka Dominique Laurensová uvedla, že nelze kontaktovat osm obyvatel ze zřícené budovy a další jednu osobu z okolí. Záchranné práce dlouho komplikoval požár. Hledání pohřešovaných v sutinách začalo až večer a bude pokračovat i v noci.
9. 4. 2023Aktualizováno9. 4. 2023, 20:18|

Ve Francii se bouří proti stavbě nádrže. O víkendovém protestu mluví ministr jako o „výlevu násilí“

Francií zmítají další protesty – vedle hlasitých nepokojů kvůli důchodové reformě se na západě země vzbouřily tisíce lidí proti plánované výstavbě vodní nádrže. Aktivisté proti ní protestují už několik měsíců, o víkendu se tvrdě střetli s bezpečnostními složkami. Minimálně devětadvacet policistů a sedm demonstrantů utrpělo zranění. Vláda mluví o neomluvitelném násilí a radikalizaci.
27. 3. 2023|

Při protestech ve Francii bylo zadrženo 457 lidí, přes čtyři sta policistů utrpělo zranění

Při protestech proti francouzské důchodové reformě zadržela policie ve čtvrtek a v noci na pátek 457 lidí, zranění utrpělo 441 policistů, informoval v pátek francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Počty zadržených a zejména zraněných jsou vyšší než při posledních protestech. V západofrancouzském Bordeaux podle deníku Le Monde hořela část radnice, kde měl být v úterý uvítán britský král Karel III. – jeho návštěva se ale nakonec odkládá. Francouzská premiérka Élisabeth Borneová označila násilnosti za nepřijatelné. Násilí odsoudil i prezident Emmanuel Macron.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 22:06|

Policie zasahovala v pařížské čtvrti La Défense. Paniku vyvolala sebevražda v nákupním centru

Paniku v pařížské obchodní čtvrti La Défense v sobotu vyvolala sebevražda muže, který skočil z vyšších pater nákupního centra. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na mluvčího policie. Ta v souvislosti s incidentem dříve vyzvala, aby se lidé místu vyhnuli.
18. 2. 2023Aktualizováno18. 2. 2023, 20:50|