Francouzský parlament schválil zpřísnění sporného imigračního zákona

Události: Spor ve Francii o imigrační reformu (zdroj: ČT24)

Francouzský parlament schválil nový imigrační zákon. Legislativa zpřísní určitá pravidla, omezí třeba sociální dávky cizincům. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž normu definitivně schválilo Národní shromáždění i Senát. Přísnější pravidla vyvolala znepokojení mezi některými levicověji smýšlejícími zákonodárci, tamní vláda musela navíc hledat podporu u pravicových stran, i za cenu ústupků. Francouzská média spekulují, že někteří ministři hodlají podat demisi, podotýká Reuters.

Vláda chce tímto projektem lépe kontrolovat imigraci a zlepšit integraci, napsala agentura DPA. Návrh zákona, který nyní schválil parlament, je podle ní restriktivnější, než se původně plánovalo. Například migranti mají dostávat některé sociální dávky, jako jsou příspěvky na bydlení nebo rodinné přídavky, později než dosud.

Agentura Reuters pak poznamenala, že jde o politické vítězství prezidenta Emmanuela Macrona, které však „odhalilo trhliny v jeho centristické většině“. Minulý týden dotyčný zákon v jiném znění parlamentem neprošel – postavili se proti němu poslanci levicových, pravicových i krajně pravicových stran, což na francouzské politické scéně není obvyklé.

Vláda novou legislativu původně prezentovala jako „cukr a bič“, který na jednu stranu migrantům působícím v sektorech s nedostatkem pracovní síly usnadní legalizaci pobytu, a na druhou urychlí vyhošťování těch, kteří do Francie přijdou nelegálně. Aby získala podporu pravice, musela se vláda uvolit k prodloužení doby, po kterou mohou migranti žádat o sociální výhody, a to několik let pobytu ve Francii.

Novému zákonu se bude muset přizpůsobit i dvacetiletý Souleymane z Guiney, už několik let je zaměstnaný v pekárně, a to bez pracovního povolení. Jeho žádost o něj francouzské úřady už dvakrát odmítly, muži tak hrozí deportace. „Mám tuto práci rád a nevadí mi vstávat brzy. Líbí se mi, že je to ruční práce. Mám rád vůni těsta,“ řekl Souleymane.

Ve Francii, která má 67 milionů obyvatel, žije legálně asi 5,1 milionu cizinců. V zemi je navíc zhruba půl milionu uprchlíků a úřady odhadují, že 600 až 700 tisíc lidí tam žije nelegálně. Francie se dlouho prezentovala jako země s velice štědrým sociálním systémem, do kterého se mohli zapojit i zahraniční občané a žádat o podporu na nájemné nebo péči o děti, píše Reuters. Nyní však krajní pravice a v poslední době také konzervativci prosazují, aby tyto výhody byly vyhrazené pouze Francouzům.

Po změnách migračních pravidel volá i většina francouzské veřejnosti. V nedávném průzkumu dvě třetiny respondentů uvedly, že se domnívají, že imigrace ze zemí mimo Evropskou unii může pro Francii představovat hrozbu.