Na pařížském nádraží poranil útočník tři lidi, podle policie trpěl psychickými problémy

Tři lidé utrpěli zranění – jeden z nich vážné – poté, co je na Lyonském nádraží v Paříži (Gare de Lyon) napadl muž ozbrojený nožem a také kladivem. Podezřelého policisté krátce po činu zadrželi, později ho ale z vazby kvůli jeho duševnímu stavu propustili a předali ho do péče psychiatrů. Čin přidělává starosti pařížským bezpečnostním složkám před začátkem olympijských her, které město uspořádá za šest měsíců.

K útoku došlo kolem osmé hodiny ranní v podzemní části nádraží. „Podezřelý při činu nic nekřičel,“ řekl policejní zdroj agentuře AFP. Dvaatřicetiletý muž měl podle něj u sebe italský řidičský průkaz, původem je však z Mali. Později policie upřesnila, že muž „legálně pobýval v Itálii od roku 2016 s plně platným povolením vydaným v roce 2019“.

Nikdo z jeho obětí není ohrožen na životě, jeden člověk však utrpěl vážné poranění v oblasti břicha a musel podstoupit operaci. Další dva jsou zraněni lehce a jeden utrpěl šok.

Útočníka nejprve přemohli kolemjdoucí, pak jej zadrželi policisté. Železniční dopravce SNCF po útoku uvedl, že jsou kvůli zásahu policie a záchranných složek nepřístupné haly číslo jedna a tři. Uzavřeny jsou také obchody na Lyonském nádraží. „Provoz je omezen mezi pařížským nádražím Gare de Lyon a Montargis a mezi Gare de Lyon a Montereau,“ upozornila SNCF.

Ministr vnitra Gérald Darmanin označil útok na sociálních sítích za „neúnosný čin“ a poděkoval těm, kteří útočníka zadrželi. Policie se nedomnívá, že by šlo o teroristický čin, sám zadržený muž prohlásil, že trpí psychickými problémy a podle policejního prefekta Laurenta Nuñeze u sebe měl léky. Večer pařížská prokuratura oznámila, že po počátečním výslechu byla kvůli duševnímu stavu podezřelého vazba zrušena. V současné době je muž v péči psychiatrické kliniky policie, dodala prokuratura.

Nicméně je to další bezpečnostní incident, který se stal v Paříži, která se chystá na letní olympijské hry. Tehdy bude ve městě přes deset tisíc sportovců a miliony návštěvníků. Paříž přitom má za sebou kromě aktuálního útoku na nádraží také prosincový incident, kdy útočník hlásící se k radikálnímu islamismu zabil poblíž Eiffelovy věže německého turistu a dva další lidi zranil. Ve Francii platil po loňském říjnovém útoku mladého islamisty, který na severu země zabil nožem učitele, nejvyšší stupeň teroristické pohotovosti. V polovině ledna byl však stupeň pohotovosti opět snížen.