TÉMA

Turistický ruch

Turismus Čechů do zahraničí ožívá, zájem je o dražší destinace. Cizinci se ale do Česka vrací pomalu

Češi začínají opět častěji utrácet za dovolené. Cestovní kanceláře říkají, že klientů přibývá a letos znovu nakupují zájezdy i s předstihem. Zájem je také o dražší destinace. Oproti tomu zahraniční turisté v Česku stále chybí.
16. 3. 2024|

Holašovičtí vzpomínají na 25 let v UNESCO. Slaví, ale upozorňují i na negativa

Holašovice si připomínají čtvrtstoletí od zapsání na seznam světového dědictví UNESCO. Vesnice proslulá selským barokem je díky tomu světově proslulá a je doslova magnetem pro turisty. Místní obyvatelé ale poukazují nejen na výhody, ale i nevýhody členství v UNESCO.
7. 7. 2023|

V Roudnici vzniklo přístaviště pro turisty, pojme až patnáct malých plavidel

V Roudnici nad Labem bude moci od začátku července v novém veřejném přístavišti zakotvit až patnáct malých plavidel. Ředitelství vodních cest si od přístaviště, které ve středu slavnostně otevřelo, slibuje vyšší komfort pro turisty plující po Labi. Ti, kdo by chtěli v Roudnici dopřát větší péči i své lodi, však musí ještě počkat. Ředitelství sice připravuje servisní centrum, kde budou moci osobní i nákladní plavidla tankovat, odevzdat odpad a doplnit vodu, práce na něm ale ještě pokračují.
28. 6. 2023|

Pandemie ve světě: USA budou po přijíždějících vyžadovat očkování, Japonsku hrozí celostátní stav nouze

Spojené státy rozpracovávají mechanismus, který by umožnil obnovení cest ze zahraničí a v jehož rámci bude po téměř všech cestujících požadováno dokončené očkování. Tokio, které nyní hostí letní olympijské hry, poprvé zaznamenalo denní přírůstek přesahující pět tisíc nakažených. Japonsko v dalších devíti prefekturách zpřísní opatření proti šíření viru. Německo a Francie dál připravují očkování vybraných skupin třetí dávkou vakcíny.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 15:17|

Mayové se po staletích dočkali uznání. Mexiko se jim omluvilo za útlak i diskriminaci

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador se oficiálně omluvil domorodým Mayům za dlouhá staletí útisku, kterému museli čelit od dobytí Mexika Španěly v 16. století. Podle serveru BBC jde o historický okamžik, protože mayská komunita se poprvé dočkala uznání, že evropští dobyvatelé a později i mexická vláda její příslušníky systematicky diskriminovali a vykořisťovali.
4. 5. 2021|

Sloup Nejsvětější Trojice je už 20 let na seznamu UNESCO. Hrdost Olomoučanů zažehl před 300 lety

Přesně před dvaceti lety, 2. prosince 2000, se jedna z nejvýraznějších olomouckých památek, barokní sloup Nejsvětější Trojice, dostala na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Sloup vysoký přes 32 metrů byl postaven v letech 1716 až 1754, jedná se o největší seskupení barokních soch v jedné skulptuře ve střední Evropě. Pro Olomoučany je památka výjimečná i tím, že se na její stavbě podíleli jenom místní umělci.
2. 12. 2020|

Covid-19 turistickému ruchu v jižních Čechách pomohl i uškodil

Historická města, hrady a zámky, rybníky, přehrady, hory – tím vším oplývají jižní Čechy. Letos v létě si nemohl region na nedostatek turistů stěžovat, nebývalé množství lidí se rozhodlo strávit dovolenou ve vlasti. Na druhé straně i jihočeští podnikatelé v turistickém ruchu pocítili dopady jarního omezení volného pohybu a třeba Český Krumlov zůstává dosud nebývale prázdný.
21. 9. 2020Aktualizováno21. 9. 2020, 22:08|

Pardubický kraj je tranzitním regionem, ve volbách může rozhodovat doprava nebo kauzy krajské nemocnice

Pardubický kraj je především tranzitním regionem, vede přes něj železniční koridor spojující Čechy s Moravou. Palčivým problémem je kamionová doprava, trasování budoucí dálnice D35, ale i investice do krajských silnic. Celou republikou pak otřásly kauzy pardubické nemocnice, kde malý chlapec po operaci mandlí upadl do bdělého kómatu.
4. 9. 2020|

Záchrana lázní a silniční tah na Prahu, to jsou témata voleb v Karlovarském kraji

V Karlovarském kraji vznikla před čtyřmi lety po volbách široká koalice hnutí ANO, ODS, Pirátů, HNHRM a SPO, která vydržela přes celé volební období. Změnil se jen post hejtmana. Janu Mračkovou Vildumetzovou (ANO) nahradil ve funkci Petr Kubis. Ten se stal také letošním lídrem kandidátky ANO.
4. 9. 2020|

Benátkám hrozí ekonomický kolaps. Na turisty je navázáno 90 procent podniků

S úbytkem turistů se potýká také Itálie. Ještě loni přitom slavné Benátky řešily, jak zabránit masovému přílivu návštěvníků. Teď jich je málo a město zjišťuje, že bez turistů mu hrozí ekonomický kolaps. Na cestovní ruch je totiž navázáno 90 procent tamních podniků a služeb.
23. 8. 2020|

Turistický ruch v Normandii stagnuje. Majitelé podniků vyhlíží otevření hranic

Francie čeká na otevření hranic, od pondělí by měl stát zrušit řadu protikoronavirových omezení, zejména v rámci schengenského prostoru. Klíčové to bude pro cestovní ruch, který tvoří osm procent francouzského hrubého domácího produktu. Turismus je důležitý také pro regiony, například Normandii.
14. 6. 2020|