TÉMA

Auta

Žďár nad Sázavou má další školní ulici. Auta do ní půl hodiny před začátkem vyučování nevjedou

K základní škole v Palachově ulici ve Žďáru nad Sázavou nemohou půl hodiny před začátkem vyučování vjíždět auta. Nová pravidla mají zajistit bezpečnost malých chodců, protože někteří rodiče vozili své děti až přímo ke škole. A tím ohrožovali ty ostatní.
16. 4. 2024|

Česko zaostává ve vodíkových technologiích. Klíčové je vybudování plnících stanic

Česko pokulhává v zavádění vodíkových technologií. Právě na ně přitom Evropská unie do budoucna sází jak v dopravě, tak v průmyslu. Prvek má sloužit jako úložiště energie z obnovitelných zdrojů, pohon aut a náhrada fosilních paliv. V tuzemsku ale zatím chybí podpůrná infrastruktura.
23. 3. 2024|

Český vozový park stárne od covidu rychleji, průměrný věk aut je šestnáct let

Po českých silnicích jezdí čím dál starší auta. Jejich aktuální průměrný věk činí šestnáct let. Cena aut v posledních letech totiž prudce vzrostla, hlavně kvůli opatřením pro snížení emisí v dopravě. A následně zdražovala i ta ojetá. I tak se jich v Česku loni prodalo třikrát více než nových. Výsledkem je třetí nejstarší vozový park v Evropské unii.
17. 3. 2024|

Europoslanci schválili emisní normu Euro 7. Automobilkám dá více času připravit se na přísnější pravidla

Členové Evropského parlamentu (EP) ve středu schválili novou emisní normu Euro 7. Emisní limity pro osobní i nákladní auta už nejsou tak přísné jako v původním návrhu. Rovněž se podařilo dojednat delší časový rámec zavedení normy. I české automobilky tedy budou mít více času připravit se na nová pravidla. Nařízení zcela nově zavádí opatření zaměřená na snížení emisí z pneumatik a brzd a na zvýšení životnosti baterií.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 19:56|

Na veškeré opravy silnic by kraje potřebovaly desítky miliard korun, v zimě vozovky trpěly střídáním teplot

Na stavu silnic se značně podepsala poslední zima. Škodilo jim především časté střídání teplot. Stát přidá letos krajům na jejich opravy čtyři miliardy korun, zčásti na údržbu, zčásti na investice do lepších tras. Se stejným příspěvkem počítá i v následujících letech. Navýšení rozpočtů ale zdaleka nebude stačit. Dát dohromady všechny rozbité silnice by stálo podle krajů desítky miliard. Silniční síť v Česku měří skoro 56 tisíc kilometrů.
17. 2. 2024|

Srbsko po letech sporů uzná značky aut registrovaných Kosovem

Srbsko po letech sporů začne od začátku roku 2024 uznávat značky aut registrovaných Kosovem. Podle srbských médií to uvedl šéf kanceláře srbské vlády pro Kosovo Petar Petković. Patrně tak končí spor, který byl v posledních měsících zdrojem napětí mezi Prištinou a Bělehradem. Tento krok uvítala Evropská unie.
26. 12. 2023|

Dálnici D1 se po několika hodinách podařilo zprůjezdnit

Silničářům se podařilo zprůjezdnit dálnici D1 na Vysočině. Ve směru na Brno se okolo sedmdesátého kilometru vytvořila dlouhá kolona, provoz zablokovaly kamiony uvázlé ve stoupání. Řidiči tam zůstávali i několik hodin, informace z půlnoci hovoří o tom, že by se kolona mohla začít pomalu rozjíždět. Sníh leží na většině silnic na východě Čech. Většinou je rozbředlý, někde tvoří uježděnou až zledovatělou vrstvu s vyjetými kolejemi. Vlivem větru také vznikají sněhové jazyky.
23. 12. 2023Aktualizováno24. 12. 2023, 00:44|

V Ústeckém kraji přibývají defibrilátory na veřejných místech. Zachraňují životy

Stále více úřadů nebo firem nakupuje defibrilátory. Tyto přístroje mohou lidé použít při první pomoci člověku se zástavou srdce, a to ještě předtím, než na místo dorazí záchranka. Bývají už také běžnou součástí výbavy policejních aut. Například v Ústeckém kraji záchranáři rozmístili defibrilátory už na osmnáct veřejných stanovišť.
13. 8. 2023|

V Bratislavě hořela škola, zapálil ji jeden z jejích žáků, píše tisk

Student v Bratislavě podpálil školu a pak sám při požáru zahynul, uvedl na svém webu list Štandard. Tragédie se stala v sobotu časně ráno. „Šlo o bezproblémového žáka, který předměty zvládal na výbornou. Bylo mu 18 let a zůstával mu ještě rok (studia) na gymnáziu,“ napsal list s odvoláním na nejmenovaný zdroj.
1. 7. 2023Aktualizováno1. 7. 2023, 19:09|

Francouzská policie rozhání protest v Paříži, nepokoje pokračují také v Lyonu či Marseille

Ve Francii pokračují čtvrtým dnem nepokoje, které spustilo zastřelení mladíka policistou při silniční kontrole. Policie v pátek večer rozhání protest na pařížském náměstí Svornosti, střety demonstrantů s policisty vypukly v Lyonu, kde strážníci proti davu použili slzný plyn. Rabování obchodů bylo hlášeno z Grenoblu i Marseille, informuje zpravodajský web Le Figaro. V souvislosti s výtržnostmi zahynuli dva lidé.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 23:15|

Koupě ojetého auta přes internet skýtá nástrahy. Zvlášť když jde o zahraničního prodejce

Bez dostatečné obezřetnosti může koupě auta přes internet připravit zájemce o statisíce korun. Inzertní portály i policie registrují různé formy podvodných nabídek. Dopadení pachatele z on-line prostředí je však velmi obtížné, zvlášť pokud pochází ze zahraničí.
4. 6. 2023|

Na pražských registračních značkách přibude písmeno, dochází kombinace

Nově vydávané registrační značky začnou postupně dostávat další písmeno, na čtvrté pozici nahradí číslici. Nejblíž k tomu jsou ty pražské, které se v novém formátu začaly již razit a brzy přijdou do distribuce. Značky se třemi písmeny by první motoristé mohli v Praze získat na podzim.
2. 6. 2023|

V Nizozemsku draží unikátní sbírku veteránů, je mezi nimi i československá Tatra

V Nizozemsku draží unikátní sbírku automobilových veteránů. Tamní sběratel jich během života shromáždil přes dvě stovky od známých značek včetně jedné Tatry. Jenže o tom skoro nikomu neřekl a kolekci držel v tajnosti. Auta tak zůstala v původním stavu včetně dobových doplňků. Hodnota by mohla dosáhnout v přepočtu čtvrt miliardy korun.
27. 5. 2023|

Auta v chráněných oblastech Krkonoš mají odhalit detektory. Rozpoznají zvuk motoru

Celkem 120 přestupků musela loni řešit policie spolu se strážci národního parku Krkonoše. Nejčastěji šlo o neukázněné řidiče, kteří se snažili projet klidovým územím. Tento problém má vyřešit technologie ze západu Čech. Plzeňská firma teď pro park připravuje detektory, které na neukázněné řidiče upozorní už zdálky.
24. 5. 2023|

Zlepšení dopravy musí umožnit městské části, říká Hřib. Měli bychom nabídnout alternativy, myslí si Nacher

Hlavní město by mělo podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) lépe koordinovat se zástupci svých městských částí dostavbu vnějšího městského okruhu a další oblasti dopravní politiky. Jediným řešením přetížených silnic ve městě je posílení hromadné dopravy, zmínil v pořadu Události, komentáře. Namísto blokád, protestů a diskuzí by se podle opozičního zastupitele Patrika Nachera (za ANO) pak měla podporovat pozitivní motivace lidí k tomu, aby nebylo město přeplněno auty. Radikální kroky demonstrantů jako vypouštění pneumatik aut SUV nebo blokování rušných silnic podle něj jen přispívají k negativnímu vymezování se vůči řidičům a považuje je za vydírání většinové společnosti.
26. 4. 2023|

Podvodníci nabízejí ojetá nebo bouraná auta z celé Evropy jako dovoz z Německa

Při nákupech ojetých vozů z Německa mohli Češi přijít jen loni až o 250 milionů korun. Spočítala to společnost Cebia, a na triky v přeregistracích upozorňuje i Sdružení na ochranu vlastníků automobilů. Auta se do Česka dováží z celé Evropy, ale často na jeden či dva dny zamíří do Německa, kde získají registraci, a pak už se takto do republiky prodávají. Rozdíl v ceně může být i desítky tisíc korun.
10. 4. 2023|

Jako by se neoteplovalo. Emise nových osobních aut v Česku loni stouply

V Česku se loni zvýšily průměrné emise oxidu uhličitého (CO2) u nových osobních vozů o 1,5 procenta na 138 gramů na kilometr. Za posledních deset let emise CO2 klesly jen o tři gramy na kilometr. Vyplývá to z údajů Centra dopravního výzkumu.
15. 1. 2023|

Blansko propojuje nový most. Ocel na něj vyrobili v Mariupolu

Stavbaři po roce a půl prací otevřeli přemostění železnice a řeky Svitavy v Blansku. Na most čekali obyvatelé města sedmdesát let. Zatím je jen pro auta a autobusy, a to s omezenou rychlostí. Most za více než čtvrt miliardy korun nově propojuje dosud kolejemi a vodou rozdělené části města. Vyroben je z oceli z ukrajinského Mariupolu.
20. 12. 2022Aktualizováno20. 12. 2022, 11:48|

Kosovo kvůli napětí se Srby posílilo policii na severu země, Bělehrad hrozí vysláním vlastních sil

Kosovská policie kvůli narůstajícímu napětí zvýšila svou přítomnost na severu země, který obývá převážně srbská menšina. Jeden strážce zákona při tom utrpěl zranění. Bělehrad obvinil Prištinu z pokusu o okupaci severního Kosova a pohrozil, že do oblasti vyšle vlastní bezpečnostní síly. Informovala o tom místní média.
9. 12. 2022|

Kosovo o dva dny odložilo pokuty za srbské SPZ, hodlá vyjednávat

Kosovský premiér Albin Kurti v úterý o 48 hodin odložil platnost nařízení, na jehož základě mají řidiči vozidel s registračními značkami pro srbské okresy v Kosovu začít dostávat pokuty. Opatření, které mělo původně začít platit právě v úterý, vyvolává obavy z nové vlny násilí v západobalkánském regionu. Kurti o odkladu rozhodl na žádost Spojených států, kompromisní návrh Evropské unie v pondělí odmítl.
22. 11. 2022|

Evropská komise chce zavést přísnější emisní limity pro nová auta

Evropská komise navrhla přísnější emisní limity pro nové osobní i nákladní automobily, které mají proti dnešním standardům dále snížit zplodiny oxidů dusíku a pevných částic vypouštěných do ovzduší. Norma Euro 7 sladí limity pro benzinová a dieselová auta, vozy jí budou muset vyhovovat dvakrát déle než dosavadním standardům a kromě výfuků se bude vztahovat i na brzdy a pneumatiky. Pokud návrh schválí členské státy a Evropský parlament, měla by pravidla pro nová osobní auta platit od poloviny roku 2025, pro nákladní o dva roky později.
10. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 14:31|

I po konci oprav Barrandovského mostu se tvoří kolony. Situaci má vyřešit stavba rampy

Konec letošních oprav pražského Barrandovského mostu kolony zmírnil jen částečně. Potvrzují to data z telematických systémů. Příčinou je složité řazení aut na mostě, a vedení města tak nyní počítá s tím, že problém vyřeší až stavba další rampy.
5. 11. 2022|

Prodej aut v EU se v srpnu zvýšil, skončil tak více než rok trvající propad

Prodej nových osobních aut v Evropské unii se v srpnu meziročně zvýšil o 4,4 procenta na 650 305 vozů. Ve své zprávě to uvedlo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA), které sleduje vývoj registrací. Skončilo tak více než rok trvající období, kdy se prodej každý měsíc snižoval. Počet prodaných aut nicméně pořád zůstává hluboko pod hodnotami před pandemií covidu-19. Odbyt v sprnu zvýšila i Škoda Auto, za celým koncernem Volkswagen ale zaostává.
16. 9. 2022Aktualizováno16. 9. 2022, 12:11|

Startuje kampaň Pěšky do školy. Do letošního ročníku se zapojí třikrát víc dětí než loni

V pátek začíná šestý ročník kampaně Pěšky do školy, jejímž cílem je zvýšit počet dětí, které se tam nevozí autem. Parkující a popojíždějící vozy před školou totiž ohrožují chodce, znečišťují ovzduší a děti v nich se méně hýbou. Počet přihlášených dětí a tříd je proti předchozímu ročníku trojnásobný, činí asi sedmdesát tisíc žáků. Akce bude součástí Evropského týdne mobility, který nabídne rovněž třeba projekty Zažít město jinak či Mezinárodní den bez aut podporující komunitní soužití a ekologii.
16. 9. 2022|