TÉMA

Zásobování

Pardubická nemocnice má nový pavilon centrálního urgentního příjmu za dvě miliardy

Společnost Nemocnice Pardubického kraje ve čtvrtek slavnostně otevřela nový pavilon urgentního příjmu a chirurgických oborů v pardubické nemocnici. Stavba stála téměř dvě miliardy korun, což z ní činí největší investici v historii kraje. Na financování se využila dotace pět set milionů korun z evropského programu REACT-EU. V příštích dnech se do budovy začnou stěhovat lékaři a sestry a pavilon uvedou skutečně do provozu, řekl generální ředitel společnosti Tomáš Gottvald.
29. 2. 2024|

Praha změní systém parkovacích zón, návštěvníci mohu zastavit ve všech částech

Pražský magistrát upraví systém parkovacích zón. Zruší například přenosná parkovací oprávnění nebo parkování zdarma pro elektromobily. Naopak zavede celoměstské parkovací karty pro návštěvníky, za parkování bude nově možné platit měsíčně a vznikne možnost povolení pro zásobování. Rozsah zón se zatím měnit nebude, stejně tak bude město ještě řešit cenu parkovného, řekl primátorův náměstek Zdeněk Hřib (Piráti). Zóny začaly fungovat v 90. letech a platí zejména v centru a širším centru města. Rezidenti za roční parkovací kartu platí 1200 korun.
5. 12. 2023|

Ukrajinci zasáhli Čonharský most spojující Krym s Chersonskou oblastí, uvedli ruští okupanti

Ukrajinské síly podnikly v noci na čtvrtek raketový útok na Čonharský most spojující Chersonskou oblast s Krymem, uvedli Ruskem dosazení činitelé v obou okupovaných regionech. Oběti hlášeny nebyly a doprava byla odkloněna, píše agentura Reuters. Most je důležitou zásobovací trasou pro ruskou armádu, dodala ukrajinská média. Podle ruských médií byl poškozen ještě i vedlejší most. Podle okupačních úřadů může oprava trvat i týdny.
22. 6. 2023Aktualizováno22. 6. 2023, 13:56|

Rusům se v Bachmutu začíná dařit, tvrdí Londýn. Kyjev připouští, že je situace „složitá“

Kyjev připustil, že je situace v Bachmutu problematická a Rusové mají navrch. Obdobně hodnotí aktuální situaci ve městě v Doněcké oblasti, o které se bojuje přes půl roku, britská vojenská rozvědka. Podle Londýna mají Rusové pod kontrolou západní břeh řeky Bachmutka.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 10:34|

Na Ukrajině za den, co v Afghánistánu za měsíc. Západ dohání resty v zásobách munice

Západ se mylně domníval, že dělostřelecká a tanková válka v Evropě už se nebude opakovat, a zmenšil své zásoby zbraní. Podle představitelů NATO je však množství dělostřelectva ve válce na Ukrajině naprosto ohromující. Napsal to list The New York Times (NYT), podle něhož se nyní Spojené státy a Severoatlantická aliance snaží vyzbrojit Kyjev i doplnit vlastní arzenál.
27. 11. 2022|

Před poškozeným Krymským mostem se tvoří kolony kamionů

Až pět dní čekají řidiči kamionů na nalodění na trajekt, který je převeze z okupovaného Krymu do Ruska. Na odbavení jich čeká na letišti u Kerčské úžiny víc než tisícovka. Náhradní dopravu musí použít poté, co most poničily výbuchy, a výrazně tak ztížily spojení s anektovaným poloostrovem. Oprava mostu má být podle nařízení ruské vlády dokončena nejpozději do července příštího roku.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 10:15|

Ukrajina potřebuje víc zbraní a munice, varoval její ministr zahraničí

Ukrajině se nedostává zbraní a munice, zatímco v Donbasu na východě země zuří největší bitva v Evropě od konce druhé světové války, upozornil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Rusové již obsadili město Svitlodarsk v Doněcké oblasti, uvedl šéf místní vojenské a civilní správy. Nad Ukrajinou zemřel ruský generálmajor letectva ve výslužbě Kanamat Botašev, informovala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu s odvoláním na tři bývalé Botaševovy podřízené, kteří si přáli zůstat v anonymitě. Jde o nejvýše postaveného vojáka letectva, který podle dostupných informací v rusko-ukrajinské válce zemřel.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 20:32|

Stačilo třicet let a polovina ledovců je pryč. Výzkum popsal změny v tropické části And

Ledovce v tropické části jihoamerických And se za posledních třicet let zmenšily téměř o polovinu, vyplývá ze studie skupiny MapBiomas, na níž se podíleli experti z Brazílie či Peru. K bezprecedentnímu úbytku ledovců podle nich přispěly klimatické změny i rozsáhlejší požáry v Amazonii.
20. 5. 2022|

Konflikt na Ukrajině dostává nový rozměr. Po ropě a plynu se bojuje i o obilí

Válka na Ukrajině nekončí, naopak nové problémy se znovu a znovu dostávají na povrch. Po ropné a plynové otázce konfliktu se čím dál více projevuje také pomyslný „boj o zrno“, který dostává v jedné z nejúrodnějších oblastí světa zcela nový význam. Také proto, že Rusko uvedlo, že bude své potraviny a plodiny vyvážet jen do přátelských zemí.
10. 4. 2022|

V Borodjance našli v troskách dvou domů 26 mrtvých, podle Zelenského je ve městě víc obětí než v Buče

V Borodjance u Kyjeva, zničené během ruských náletů a okupace, se už v troskách dvou domů našlo 26 mrtvých. Obětí je tam podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského víc než v Buče, kde po odchodu Rusů našli stovky mrtvých civilistů. Zelenskyj také řekl, že ruská strana změnila taktiku a snaží se zakrývat důkazy o masakrech na civilistech. Boje na východě Ukrajiny začínají po stažení okupačních jednotek z okolí Kyjeva sílit. Podle západních představitelů je třeba připravit se na scénář, že se válka může protáhnout i na několik let.
7. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 00:03|

Himálajské ledovce tají stále rychleji. Ohrožuje to zásobování vodou milionů lidí v Asii

V posledních desetiletích himálajské ledovce ztrácejí led desetkrát rychleji než v minulosti. Vědci z univerzity v Leedsu to prozkoumali za dobu sedmi set let.
21. 12. 2021|

Kanadská provincie Britská Kolumbie vyhlásila stav nouze, obnovuje zásobování po záplavách

Kvůli rozsáhlým záplavám, které postihly řadu měst a přinutily k evakuaci tisíce lidí, vyhlásila kanadská provincie Britská Kolumbie od středy stav nouze. Tamní centrální vláda rovněž povolala na pomoc do zasažených oblastí armádu. Povodně způsobené nebývale silnými dešti ze začátku týdne mají zatím jednu potvrzenou oběť, úřady však varují, že zemřelých bude pravděpodobně více. Nejméně čtyři lidé jsou dál pohřešováni.
18. 11. 2021|

Británii nestačí ústupky EU, chce omezit roli soudu, vzkázal Londýn ke kontrolám zboží v Severním Irsku

Evropská unie musí podle britského státního tajemníka pro brexit Davida Frosta učinit další ústupky týkající se Severního Irska. Frost to řekl bruselskému webu Politico před svým pátečním setkáním s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem, s nímž bude probírat středeční vstřícné návrhy unijní exekutivy.
15. 10. 2021|

Navzdory potížím nepanuje v Británii sentiment po Unii. Je to uzavřená kapitola, říká Přibáň

Velká Británie se v posledních týdnech potýká s nedostatkem pracovníků, od řidičů nákladních aut až po pracovníky v zemědělství nebo masokombinátech. Situace dospěla tak daleko, že čerpacím stanicím docházel benzin a nafta a u těch zásobovaných stály dlouhé fronty. I když se na evropském kontinentu může zdát, že Británie se dostala do problémů kvůli brexitu, profesor práva na Cardiff University Jiří Přibáň takové zjednodušení odmítá. Na vině je hned několik faktorů a žádný sentiment po Unii v Británii nepanuje, řekl v Interview ČT24.
2. 10. 2021|

Kvůli krizi s pohonnými hmotami zvažuje britská vláda vydání víz pro řidiče cisteren ze zahraničí

Krizi na britském trhu s pohonnými hmotami, které na čerpacích stanicích docházejí kvůli nedostatku řidičů cisteren, chce Londýn řešit zavedením dočasných víz pro řidiče ze zahraničí. Podle serveru BBC vláda zvažuje, že jich vydá až pět tisíc, aby je přilákala. Asociace silničních dopravců RHA přitom odhaduje, že v Británii nyní chybí až sto tisíc řidičů nákladních aut, což podle ní může vést i k výpadkům zásobování potravinami a dalším zbožím.
25. 9. 2021Aktualizováno25. 9. 2021, 15:22|

Pobrexitové komplikace dopadají i na unijní exportéry. Chystají se na další omezení

Velká Británie znovu odloží zavedení kontrol zboží směřujícího do Severního Irska. Již podruhé tak reaguje na komplikace v zásobování, které na ostrovech způsobuje brexit. Na další problémy s ním spojené se chystají také přístavy na kontinentě. Vývozci totiž v následujících měsících čekají další vlny administrativních omezení.
20. 9. 2021|

Strojvedoucí nákladní dopravy německých drah vstoupili do stávky, hrozí výpadky zásobování

Německou železnici potřetí za posledních třicet dní ochromila stávka části zaměstnanců německých drah Deutsche Bahn (DB) za vyšší mzdy. Strojvedoucí nákladní dopravy zahájili protest v 17:00. Od čtvrtka se ke stávce, která skončí příští týden v úterý nad ránem, přidají i jejich kolegové z osobní dopravy. Železniční společnost DB krátce po zahájení protestu oznámila, že odborům předložila vylepšenou nabídku včetně požadovaného bonusu a kratší doby nové platnosti kolektivní smlouvy.
1. 9. 2021Aktualizováno1. 9. 2021, 18:34|

Votice odstraní černou skládku na Polském vrchu. Pomůže to zlepšit zásobování vodou

Votice na Benešovsku získaly dotaci na odstranění černé skládky na Polském vrchu. Díky tomu by se mohl obnovit i zdroj vody z kontaminovaného vrtu v prameništi Kouty a zlepšit tak zásobování pitnou vodou. Celkové náklady jsou téměř 21 milionů korun, dotace od ministerstva životního prostředí pokryje 17,5 milionu korun, uvedl starosta Jiří Slavík (TOP 09).
2. 8. 2021|

30 let zpět: Auta na pěší zóně v centru Prahy

Doprava u Václavského náměstí v srdci metropole nebyla před 30 lety upravena značkami. Toho často zneužívali taxikáři či zásobovači, kteří si pěší zónou krátili cestu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991. 
19. 4. 2021|

Reportéři ČT: Vláda ignoruje nabídky pomoci českých firem a s okázalými díky nakupuje v Číně

Čína před vypuknutím pandemie ve světě vykupovala roušky, zjistil think-tank Sinopsis. Podle oficiálních údajů čínského celního úřadu jich dovezla přes dvě miliardy. O měsíc později je prodávala dalším zemím včetně Česka. Vláda je slavnostně vítala na letišti a děkovala za pomoc, která nebyla zdarma. Kabinet dohodl dodávky na dlouho dopředu a nabídky českých firem schopných alespoň částečně zajistit materiál vesměs ignoroval. Výjimku tvořily například firmy holdingu Agrofert nebo sponzora ANO. Tématem se zabývali Ondřej Golis, Hanuš Hanslík a Aneta Snopová z Reportérů ČT.
7. 4. 2020|