TÉMA

Pečivo

Češi spotřebují podobně potravin jako v roce 1950, dopřávají si ale více masa nebo alkoholu

Češi spotřebovali v roce 2022 podobný objem potravin jako v roce 1950, a to téměř osm set kilogramů na jednoho obyvatele za rok. O více než polovinu ale například stoupla od roku 1950 spotřeba masa nebo alkoholu. Naopak brambory a chleba jí v současnosti obyvatelé Česka výrazně méně než na začátku 50. let. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad v aktuálním vydání svého magazínu Statistika&My.
19. 3. 2024Aktualizováno19. 3. 2024, 14:03|

Čeští vědci vyvinuli bagetu vhodnou pro celiaky. Stálo to přes deset milionů korun a trvalo čtyři roky

Technologická agentura ČR (TA ČR) podpořila částkou 13,4 milionu korun výzkum kvalitního bezlepkového pečiva. Projekt trval čtyři roky a jeho výsledkem je bezlepková bageta, která se nutriční kvalitou přibližuje běžnému pečivu. Součástí výzkumu bylo také vypracování metodiky pro posuzování kvality bezlepkového pečiva.
8. 2. 2024|

Lidé věřili, že má magickou moc. Dnes je cukroví oblíbenou vánoční pochoutkou

Tvary, různé suroviny a nespočet druhů jsou nejčastěji dochovanými tradicemi při pečení cukroví. Dospělí i děti si Vánoce bez něj neumí představit. Dříve lidé věřili, že má magickou moc, která ochrání rodinu i obydlí před temnými silami. Na stůl pokládali všechno, co si přáli mít v úrodě následující rok, ať už to bylo pečivo z bílé a žitné mouky, sušené ovoce, houby a ořechy, které měly zajistit plodnost a hojnost. Dnes jsou to vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky nebo třeba vosí hnízda, která na vánočním stole nesmí chybět.
24. 12. 2023|

Lidé stále více kupují nejlevnější druhy pečiva

Zákazníci podle pekařů sice stále kupují stejné množství obyčejných rohlíků a chleba, častěji ale sahají po těch nejlevnějších druzích. Naopak prodej sladkého pečiva klesl kvůli zdražování o desítky procent.
18. 6. 2023|

Hradecká pekárna nečekaně omezuje dodávky. Zdůvodňuje to růstem nákladů

Asi stovce drobných odběratelů přestane Hradecká pekárna od začátku listopadu rozvážet pečivo. Dodavatel jim to nečekaně oznámil s odkazem na růst nákladů. Prodejny musí narychlo shánět náhradu.
29. 10. 2022|

Čeští zemědělci už sklidili většinu obilí. Pečivo podle nich nezlevní, ceny ovlivňují energie

Žně v Česku míří do finále. Téměř pětadevadesát procent všeho obilí už zemědělci sklidili, v porovnání s loňským rokem rychleji a také s větším výnosem. Přesto podle zemědělců a mlynářů nelze čekat, že by mouka a pečivo zlevnily. Hlavním důvodem jsou ceny energií.
15. 8. 2022|

V Polsku výrazně rostou ceny. Ve varšavské pekárně zdražili za rok i o 150 procent

Polsko se potýká se silnou inflací. Její růst se v květnu vyšplhal téměř na čtrnáct procent. Mohou za to vysoké ceny energií. V posledních týdnech i přes daňové úlevy skokově vzrostly také ceny paliv. Výrazně zdražují i potraviny, zejména pečivo.
21. 6. 2022|

Zdražování potravin je částečně vyvoláno uměle, shodli se Nekula s Prouzou a Šebkem

Podle posledních dat Českého statistického úřadu v květnu pokračoval meziroční růst cen výrobců. Nejvíce pak v zemědělství, kde ceny vzrostly dle odhadů o 39,2 procenta. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), který byl hostem pořadu Otázky Václava Moravce, jsou však ceny v některých případech uměle vyšroubované obchodníky. Snížení daně z přidané hodnoty na potraviny by dle něj však nemělo žádný efekt na koncové ceny.
19. 6. 2022|

Ceny energií a pšenice vyskočily až o šedesát procent. To nezažili ani pamětníci, říká šéf pekařů

Kvůli ruskému útoku na Ukrajinu a souvztažnému tlaku na energetických trzích se dramaticky prodražuje práce tuzemských pekařů. Souběžně totiž roste cena zemního plynu i pšenice. Podle výkonného ředitele Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Bohumila Hlavatého jde až o šedesát procent během tří týdnů a ceny pečiva v řetězcích naprosto neodpovídají nákladům. Zdražování považuje za nezbytné.
29. 3. 2022|

Penam přijde o stamilionovou dotaci na toustovou linku, podle Agrofertu ji získal oprávněně

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) odebere firmě Penam ze skupiny Agrofert stamilionovou dotaci, kterou získala na linku na výrobu toustového chleba. Resort se rozhodl podporu odejmout poté, co od Evropské komise získal podklady o nedostatečné inovativnosti projektu. Ministerstvo o tom informovalo na svém webu. Komise již dříve rozhodla, že sto milionů korun neproplatí. Holding Agrofert trvá na tom, že podpora byla vyplacena v souladu s dotačními pravidly. Ministerstvo by podle firmy nemělo předjímat výsledek správního řízení.
21. 3. 2022Aktualizováno21. 3. 2022, 11:47|

Kvůli válce na Ukrajině výrazně zdražuje obilí, Češi si tak připlatí za chleba či rohlíky

Kvůli válce na Ukrajině výrazně rostou ceny obilovin, například pšenice za poslední týden zdražila o třetinu. Reagují na to jak zemědělci, kterým se prodražuje výkrm zvířat, tak pekárny, které zvyšují ceny výrobků. A to i kvůli tomu, že není dražší pouze obilí, ale také plyn či pohonné hmoty.
9. 3. 2022|

Ceny pšenice jsou na čtrnáctiletých maximech. Na vině je ruská invaze

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu skokově roste cena pšenice. Od začátku týdne stoupla až o 32 procent. Je tedy na čtrnáctiletých maximech. Zemědělcům nyní stoupají náklady na výkrm zvířat, pekárny zvyšují ceny výrobků. Prudké zdražování se dotýká také energií a paliv. Vláda ve středu projedná možné kroky ke zmírnění situace, řekl pro CNN Prima News ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ruská banka VTB se chystá ukončit své aktivity v Evropě poté, co ji tvrdě zasáhly sankce zavedené Západem.
6. 3. 2022Aktualizováno7. 3. 2022, 20:14|

30 let zpět: Pekárna v Kroměříži za švýcarské peníze

Počátkem 90. let se v Česku čím dál více dařilo soukromému podnikání. Výjimkou nebyla ani nově otevřená pekárna v Kroměříži. Jak reportáž uvádí, vznikla i díky švýcarské vládě.
18. 12. 2021|

Češi loni během epidemie méně pili. Jedli více ovoce nebo rýže

Koronavirová epidemie mění i stravovací návyky Čechů. Spotřeba alkoholu byla loni kvůli uzavření restaurací nejnižší od roku 1996. Naopak rýže a luštěnin lidé snědli nejvíc od začátku sledování, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Celkově podle něj loni spotřeba potravin v Česku stoupla.
6. 12. 2021|

Pečivo na podzim zdraží i o 15 procent. Může za to vyšší cena mouky a energií

Pečivo v Česku od podzimu zdraží odhadem minimálně o několik procent. Pekárny kupují dražší mouku, rostou ceny energií, pohonných hmot a firmy potřebují zaměstnancům zvýšit mzdy, uvedli zástupci pekařského svazu na Dnech chleba a soutěži Chléb roku v Pardubicích. Zvýšení cen je podle nich už nutné.
15. 9. 2021|

Nedostatek lidí v zemědělství ani potravinářství výrobu neohrožuje, ujistili potravináři

Nedostatek pracovních sil v zemědělství ani potravinářství výrobu neohrožuje, uvedli prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová a předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Přesto vyzvali studenty, aby přišli pomoci, dostanou normální mzdu. K práci v oboru teď není nutný potravinářský průkaz, stačí čestné prohlášení o bezinfekčnosti, dodala Večeřová. Pro pracovníky v oboru ale stále není dostatek ochranných pomůcek, upozornila.
16. 3. 2020|