TÉMA

Kmen

Virus nipah se přizpůsobuje lidem, jeho smrtnost ale neklesá, ukazují studie
Virus nipah vědci odhalili teprve před čtvrtstoletím, od té doby se objevují jeho ohniska v Asii pravidelně. Nové výzkumy ukazují, jaký má potenciál vyvolávat větší epidemie, nebo se dokonce šířit pandemicky.
9. 11. 2023|
Indonéský kmen žádá odpojení od internetu, nechce být v pokušení
Zástupci domorodého kmene z indonéského ostrova Jáva požádali o odpojení své oblasti od internetu. Chtějí zmenšit „negativní dopad“ digitálního světa, napsala agentura AFP s odkazem na indonéské představitele.
11. 6. 2023|
Scorsese představil v Cannes nový film. Točil o skutečných vraždách indiánů kvůli ropě
Festival v Cannes má za sebou uvedení dalšího očekávaného snímku. Martin Scorsese v premiéře představil svůj více než tříhodinový epos Killers of the Flower Moon, který natočil mimo jiné se svými oblíbenými herci Leonardem DiCapriem a Robertem De Nirem. Na premiéru přišli i zástupci indiánského kmene Osedžů. Scorsese se vrací ke skutečným případům vražd, namířených před sto lety proti příslušníkům tohoto kmene poté, co zbohatl díky ropě na svém území.
22. 5. 2023|
Obezita může souviset se způsobem tvorby tepla v těle, ukázal český výzkum a naznačil novou cestu k hubnutí
Vědci zjistili, že rozdílná náchylnost lidí k obezitě může souviset s tím, kolik tepla se vytváří v lidském těle a jakým způsobem. Vyplývá to ze studie na myších, kterou vedli odborníci z Fyziologického ústavu Akademie věd ČR (AV ČR). Podle nich existuje možnost, že by se obezita mohla léčit prostřednictvím takzvané aktivace netřesové tvorby tepla ve svalech.
28. 2. 2023|
Na ptačí chřipku zemřela jedenáctiletá dívka. WHO vyšetřuje, jestli nešlo o přenos z člověka na člověka
V Kambodži se nakazilo ptačí chřipkou více členů jedné rodiny, mladá dívka na nákazu zemřela. Přestože se zatím zdá, že šlo o dva přenosy ze zvířete na člověka, a nikoliv přenos mezi lidmi, Světová zdravotnická organizace (WHO) situaci vyšetřuje. A Kambodža zahájila vybíjení drůbeže v místě, kde k infekci došlo.
27. 2. 2023|
Černá smrt zřejmě zasáhla Afriku mnohem hůř, než historie popisovala
Mor se podle dosavadního historického poznání zastavil na Sahaře. Jenže nové náznaky z více oborů ukazují, že to nemusí být pravda.
29. 12. 2022|
Do dvou let může vzniknout univerzální vakcína proti chřipce. Technologie mRNA už funguje na zvířatech
Univerzální vakcína proti chřipce, která chrání proti všem kmenům viru, by mohla být k dispozici během příštích dvou let. Stanici BBC to řekl virolog John Oxford z londýnské univerzity Queen Mary. Očkovací látka proti všem kmenům viru je považována za významný krok v ochraně před potenciálně ničivou pandemií chřipky.
28. 11. 2022|
Chazarové po sobě zanechali jen málo. Antisemité je teď vidí za spiknutími i válkou
V moderních dějinách se snad nenašel jediný konflikt, který by konspirační teoretici nepřisoudili židovskému spiknutí. Děje se to i v současné ruské invazi na Ukrajinu. Jenže tentokrát antisemitští dezinformátoři, zřejmě v obavě před algoritmy sociálních sítí, slovo Židé vůbec nepoužívají. Místo toho šíří lži o spiknutí Chazarů. Tedy příslušníků říše, která krátce existovala před více než tisíciletím a po svém zániku po sobě zanechala jen pramalé dědictví. Přesto se konspirace o Chazarech úspěšně šíří.
20. 11. 2022|
Covidová varianta BA.5 umí unikat imunitě. Šíří se teď v Česku
V Česku se opět objevilo víc než tisíc nakažených covidem za jeden den. Počty infekcí ale přibývají ve většině světa, za což může především varianta BA.5. Ví se toho o ní už dost na to, aby vědci varovali, že opět může zhoršit epidemickou situaci.
28. 6. 2022|
Kapavka odolná proti antibiotikům se přiblížila k českým hranicím. První případ hlásí Rakousko
Evropští vědci oznámili, že objevili nový kmen kapavky extrémně rezistentní vůči lékům – teprve druhý takový kmen, který byl v posledních letech nalezen na celém světě. Bakterii našli v dubnu u muže z Rakouska, který se jí pravděpodobně nakazil při cestování v Kambodži.
20. 6. 2022|
Analýza růstu počtu případů TBC neukázala souvislost s uprchlíky z Ukrajiny, tvrdí SZÚ
Analýza nárůstu počtu případů tuberkulózy (TBC) v posledních týdnech neukázala souvislost s uprchlíky z Ukrajiny. Meziročně zachycených případů přibylo asi o 46 procent, od začátku března do 21. dubna jich bylo 57. V tiskové zprávě o tom v úterý informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). V roce 2021 bylo v ČR zachyceno 221 případů TBC u osob narozených v tuzemsku a 132 u narozených v zahraničí, z nich 35 na Ukrajině.
10. 5. 2022|
V Kanadě se covidem poprvé nakazil člověk od jelena. Varianta je vysoce zmutovaná
Kanadští vědci potvrdili vůbec první případ přenosu koronaviru z jelena na člověka. Varují, že je zapotřebí mnohem širšího dohledu nad volně žijícími zvířaty, aby se zabránilo vzniku dalších mutací a variant a jejich nepozorovanému šíření.
2. 3. 2022|
Speciální očkování proti omikronu asi nemá smysl, naznačuje studie na primátech
Vědci zveřejnili první výsledky účinnosti vakcíny vytvořené speciálně proti koronavirové variantě omikron. Nová studie provedená na primátech naznačuje, že vylepšení očkovací látky zvlášť cílené na omikron nemusí mít ve skutečnosti velký smysl.
7. 2. 2022|
Vedra roku 2018 smršťovala kmeny stromů. Nedostatkem vody nejvíc trpěly jehličnany
Mezinárodní vědecký tým prozkoumal, jak vlna veder a sucho v roce 2018 ovlivnily růst a stres lesních dřevin. Na výzkumu se podíleli i vědci z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR – CzechGlobe.
29. 1. 2022|
Evropu čeká nejistá sezona. Nákaza chřipkou a covidem během jedné zimy zvyšuje riziko úmrtí na dvojnásobek
Nakazit se chřipkou a koronavirem krátce po sobě může představovat podle britské Agentury pro zdravotní bezpečnost značnou hrozbu. Oznámila to její vedoucí Jenny Harriesová. Pravděpodobnost úmrtí lidí, kteří se tuto zimu nakazí chřipkou i covidem, je podle ní dvakrát vyšší než u těch, kteří mají pouze koronavirus.
11. 10. 2021|
Na Vysočině pomáhá robot s ochranou stromů proti kůrovci
V těchto dnech začíná už druhé letošní rojení kůrovce. V lesích na Vysočině už s předstihem ošetřili vybrané kmeny feromonem, který láká brouky a také insekticidem, který je zabíjí. Využili k tomu prototyp robota. S postřikem po kmenech smrků šplhá až do patnácti metrů.
16. 7. 2021|
Archeologové našli nejstarší známou oběť moru. Muž zemřel po kousnutí krysy před 5300 lety
Vědci našli ostatky člověka, jenž aspiruje na označení nejstarší známá oběť moru. Nejnovější poznatky naznačují, že se bakterií způsobující tuto nemoc infikoval mladý muž, který zemřel před zhruba 5300 lety na území dnešního Lotyšska. „Je to nejstarší známá oběť moru, kterou máme,“ uvedl Ben Krause-Kyora z univerzity v německém Kielu.
30. 6. 2021|
České vědkyně objevily v Africe dva neznámé viry. Přenáší je myši a krysy
Dva nové zástupce rodiny arenavirů a nový kmen již známého arenaviru objevily v jihozápadní Angole vědkyně z Akademie věd ČR (AV). Tyto viry identifikovaly u hlodavců na poměrně malém území. Podle AV viry cirkulující mezi tamními hlodavci dosud nikdo nezkoumal. Výsledky zároveň ukazují na neobvykle velkou rozmanitost arenavirů v daném regionu.
15. 6. 2021|
Před sto lety se objevila agresivní plíseň, která téměř vyhubila kávu. Vědci ji teď oživili
Experti z Oxfordské univerzity a londýnské Imperial College laboratorně oživili plíseň, která ve dvacátém století způsobila dvě epidemie vadnutí kávy a poznamenala trh s touto plodinou. Nový výzkum ukazuje, že plíseň v průběhu let pravděpodobně zvýšila svou schopnost infikovat kávovník tím, že získala geny od blízce příbuzné plísně, která způsobuje vadnutí celé řady plodin. Studie vyšla v časopise BMC Genomics.
6. 6. 2021|
Čína oznámila, že se tam poprvé přenesla na člověka ptačí chřipka H10N3
Jednačtyřicetiletý muž z východočínské provincie Ťiang-su byl potvrzen jako první člověk na světě, který se nakazil kmenem ptačí chřipky H10N3. Informovala o tom čínská Národní zdravotní komise, kterou citovala agentura Reuters.
2. 6. 2021|
Vědci varují před pandemickým potenciálem ptačí chřipky. V Rusku se už přenesla z drůbeže na lidi
Čínští vědci vydali v odborném časopise Science článek, ve kterém doporučují zvýšená bezpečnostní opatření kvůli nákaze sedmi ruských dělníků virem ptačí chřipky. Autoři studie varují, že kmen ptačí chřipky H5N8 má pandemický potenciál.
24. 5. 2021|
V Brazílii objevili případy, kdy se lidé nakazili dvěma variantami covidu současně. Zvyšuje to hrozbu rekombinace
Lékaři v Brazílii našli první dva případy, kdy se lidé současně nakazili dvěma různými variantami covidu-19. Podle vědců je to varovný signál, že by mohlo docházet k takzvané rekombinaci virů.
19. 4. 2021|
V Brazílii řádí varianta covidu-19, která ohrožuje celý svět
Brazílie bojuje proti nové variantě covidu-19 z Amazonie, která by mohla ohrozit celý svět. Tato latinskoamerická země je domovem jen necelých tří procent světové populace, ale v současnosti na ni připadá téměř třetina denních případů úmrtí na covid-19 - a za tento vysoký počet je zodpovědná převážně nová varianta infekce. V Brazílii už po nákaze koronavirem zemřelo více než 312 tisíc lidí a denně přibývají více než tři tisíce dalších obětí; hůře na tom jsou jen lidnatější Spojené státy, napsal serverThe Wall Street Journal.
30. 3. 2021|
Doporučujeme
Buněčná imunita zabírá i proti mutacím covidu. Nezabrání nákaze, ale zlepší průběh nemoci
Mutace koronaviru by mohly být méně nebezpečné pro očkované a pro lidi, kteří se z covidu-19 zotavili. Vyplývá to z poznatků vědců, kteří zjistili, že lidské tělo vyvíjí na některé z nejvíce znepokojivých variant koronaviru silnou odezvu buněčné imunity. Napsal o tom list Financial Times.
5. 3. 2021Aktualizováno7. 3. 2021, 16:09|