Indonéský kmen žádá odpojení od internetu, nechce být v pokušení

Zástupci domorodého kmene z indonéského ostrova Jáva požádali o odpojení své oblasti od internetu. Chtějí zmenšit „negativní dopad“ digitálního světa, napsala agentura AFP s odkazem na indonéské představitele.

Kmen Baduy, čítající zhruba šestadvacet tisíc lidí, se dělí na vnější skupinu, která částečně přijala technologie, a posvátnou vnitřní, jež odmítá nástrahy současného života. Právě tato frakce požádala úřady, aby vypnuly či odklonily internetový signál tak, aby se k nim nedostal. Stojí to v dopise, s jehož obsahem se AFP seznámila. „Žádost je součástí naší snahy, aby negativní dopad chytrých telefonů na naše lidi byl co nejmenší,“ píší v dopise představitelé kmene.

Skupina argumentuje tím, že vysílače v blízkosti oblasti, kde kmen žije, mohou ohrožovat jeho způsob života a morálku mladých lidí, kteří se mohou dostat do pokušení internet využívat.

Místní samospráva hodlá jednat s indonéským ministerstvem informací o tom, zda a jak žádosti vyhovět. „V podstatě se vždy snažíme splnit přání lidí z kmene a dát jim to, co potřebují, aby si udrželi své tradice,“ poznamenal představitel místních úřadů Budi Santoso.

Dodal, že někteří představitelé kmene mají obavy, že turisté se mohou připojit k internetu a ukázat příslušníkům kmene obsah, který je pro ně nevhodný. Podle představitele úřadů ovšem připojení potřebují lidé z vnější části kmene, kteří začali na internetu podnikat.

Odmítnutí moderní civilizace

Svoboda na internetu je v konzervativní Indonésii, kde většinu obyvatel tvoří muslimové, sporné téma. Vláda zakázala pornografické stránky a portály pro hazardní hry a požaduje po poskytovatelích připojení, aby obsah filtrovali. Navzdory cenzuře však nelegální stránky s těmito obsahy bují.

Uzavřená vnitřní skupina kmene Baduy, které média dala přezdívku asijští Amiši, se rozhodla žít v lese a odmítá technologie, peníze i obvyklou podobu školství. Bydlí ve třech vesnicích v oblasti o velikosti čtyři tisíce hektarů, jež se nachází několik hodin cesty autem od Jakarty. Vláda prohlásila v roce 1990 oblast za kulturní rezervaci.

Indonésie s více než 275 miliony obyvatel je velmi různorodá země a na souostroví žije přes třináct set etnických skupin.