TÉMA

Baltimore

V Baltimoru vznikl dočasný průplav. Pokračuje odklízení škod po zříceném mostu

Americké město Baltimore pokročilo v odstraňování následků pádu tamního mostu. U jedné z jeho částí se podařilo vytvořit dočasný průplav, který usnadní přístup k místu nehody, a pomůže tak s odklízením. Z přístavu v úterý poprvé od pádu mostu vypluly lodě.
2. 4. 2024|

Baltimore v přístavu rozjel „pozoruhodně složitou operaci“

Týmy záchranářů vyzdvihly z vody první kus zříceného baltimorského mostu, aby umožnily přístup člunů a remorkérů k místu neštěstí. Je to první krok v rámci složitého procesu znovuotevření zablokovaného přístavu, napsala agentura Reuters s odvoláním na informace od marylandských úřadů.
31. 3. 2024|

Potápěči v Baltimoru vyzvedli dvě těla, unikající látky dle úřadů neznamenají riziko

Na kontejnerové lodi, která narazila do mostu v Baltimoru a způsobila jeho zřícení, se nachází přes 750 tun nebezpečných látek. Některé kontejnery jsou podle vyšetřovatelů poškozené a uniká z nich obsah, rizikový ale není. Ve čtvrtek Národní úřad pro bezpečnost dopravy vyslechne oba lodivody. Potápěči vyzvedli těla dvou pohřešovaných, další čtyři jsou dle kriminalistů také po smrti, policie mezitím pozastavila záchranné práce.
28. 3. 2024|

Pohřešovaní v Baltimoru jsou zřejmě po smrti, policie pozastavila pátrání

Šest dělníků pohřešovaných po pádu mostu v Baltimoru na východě Spojených států je pravděpodobně po smrti. Pátrání bylo pozastaveno, uvedla policie ve státě Maryland. Čtyřproudový most se v noci na úterý částečně zřítil v důsledku nárazu nákladní lodi do jednoho z pilířů. V tu dobu na něm pracovalo nejméně osm lidí, dva se podařilo zachránit. S odklízením trosek pomůžou specialisté, na místo dorazí tisíc armádních ženistů, kteří dodají sonary a odklízecí techniku. Potápěčům se podařilo z havarované lodi získat zařízení zaznamenávající data o trase.
27. 3. 2024Aktualizováno27. 3. 2024, 15:54|

V Baltimoru po pádu mostu pokračuje složitá záchranná akce

Dva a půl kilometru dlouhý silniční most v americkém Baltimoru ve státě Maryland se zřítil poté, co do něj narazila kontejnerová loď Dali, plující pod singapurskou vlajkou. Stále není jasné, zda si kolaps vyžádal oběti, dle hasičů spadlo do vody několik vozidel a úřady pohřešují nejméně šest lidí. Dvě osoby se zatím podařilo zachránit, jedna z nich je ve vážném stavu. Posádka plavidla je v pořádku. Guvernér státu vyhlásil stav nouze. Podle serveru ABC News může za kolizi to, že se plavidlo po ztrátě pohonu stalo neovladatelným. Loď už před lety způsobila škody v Antverpách.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 21:31|

Loď narazila do klíčové podpěry, žádná podobná konstrukce by to nevydržela, míní experti o pádu mostu v Baltimoru

Pro most v americkém Baltimoru se stalo osudným, že loď narazila do pilíře, který podpíral hlavní mostní pole, pokud by k nárazu došlo na kraji, mohla být situace příznivější, míní Pavel Ryjáček z Fakulty stavební ČVUT. Také podle jeho kolegy Tomáše Rottera by žádná podobná konstrukce takový náraz nevydržela. Bývalý kapitán dálné plavby Jindřich Vodička uvedl, že za normálních okolností by se něco takového nemělo vůbec stát, neboť komerční lodě doprovázejí v USA místní lodivodi, kteří perfektně znají plavební dráhu a cestu lodi de facto řídí. Některá americká média ale uvádějí, že loď byla neovladatelná a varovala úřady před možnou kolizí.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 20:09|

Nevěřil jsem, že by se to mohlo stát, řekl ČT starosta Baltimoru

Pátrací a záchranné práce na zříceném mostě v Baltimoru budou dál pokračovat, řekl ČT starosta města Brandon Scott a dodal, že mosty se dají nahradit, ale životy ne. Podle něj jde o tragédii pro město i stát Maryland. Sám napřed nevěřil, že se něco takového skutečně stalo, když se o nehodě dozvěděl. Se starostou mluvil zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal.
26. 3. 2024|

Neštěstí stihlo Morandiho most v Janově, tragédie se odehrála i na konstrukci v Gudžarátu

V posledních třiceti letech spadlo několik mostů po celém světě. Mezi nejtragičtější patří neštěstí v Indii, kde při zřícení visutého mostu pro pěší v indickém státě Gudžarát zemřelo 141 lidí. Evropou otřásla v roce 2018 katastrofa v italském Janově, kde došlo ke kolapsu Morandiho mostu. Vyšetřování se dodnes neuzavřelo.
26. 3. 2024|

Východní pobřeží USA se propadá. Ohrožuje to miliony lidí a kritickou infrastrukturu

Velká města na východním pobřeží USA se propadají. V některých případech klesla o víc než pět milimetrů ročně. Tento pokles na okraji oceánu značně převyšuje globální zvyšování hladiny moří, potvrzuje nový výzkum vědců z Geologické služby USA.
4. 1. 2024|

USA bojují s fentanylem. Syntetická droga ničí životy tisíců lidí

Americký prezident Joe Biden tento týden slíbil přijmout nové kroky pro boj se syntetickou drogou fentanyl, jejíž dopady označil za opravdovou americkou tragédii. Jen loni na předávkování zemřelo na 73 tisíc lidí. V amerických městech způsobuje epidemii závislosti a úmrtí, zvlášť mezi lidmi bez domova. Před prezidentskými volbami příští rok se témata kriminality, drog a bezdomovectví dostávají stále víc do popředí.
25. 11. 2023|

Sousedskou slavnost v Baltimoru ukončila střelba. Zemřeli dva lidé, desítky utrpěly zranění

Nejméně dva lidé přišli v noci na sobotu o život a 28 utrpělo zranění při střelbě ve městě Baltimore v americkém státu Maryland. Mezi zraněnými je zřejmě i 14 dětí. Tři zranění jsou v kritickém stavu, uvedla podle agentury Reuters policie. Podle ní bylo pachatelů několik a jsou stále na útěku. Motiv střelby je nejasný. Starosta Brandon Scott vyzval obyvatele k podání informací, které by vyšetřovatelům pomohly dopadnout pachatele, uvedla agentura AP.
2. 7. 2023Aktualizováno2. 7. 2023, 22:33|

Po útocích střelnými zbraněmi v USA o uplynulém víkendu je několik mrtvých

Komunity napříč Spojenými státy zasáhly během uplynulého víkendu útoky spáchané střelnými zbraněmi, které si dohromady vyžádaly desítky mrtvých a zraněných. Informuje o tom agentura AP. Policie ve státě Idaho ohlásila zadržení podezřelého poté, co byli čtyři lidé nalezeni zastřelení v domě v městečku Kellogg.
19. 6. 2023Aktualizováno19. 6. 2023, 12:24|

Webbův teleskop poslal první snímek pořízený jeho seřízenými zrcadly. Astronomové jsou nadšeni

Americká kosmická agentura NASA zveřejnila ostrý snímek jasné hvězdy, který je důkazem, že optika vesmírného dalekohledu Jamese Webba zřejmě funguje naprosto perfektně.
17. 3. 2022|

Námořní evergreen. Po roce od Ever Given najela na mělčinu sesterská loď

Téměř rok poté, co nákladní loď Ever Given ucpala Suezský průplav, uvázla další loď společnosti Evergreen Marine Corp – tentokrát na mělčině v zátoce Chesapeake Bay u amerického Baltimore, odkud Ever Forward vyplula v neděli večer. Směřovala do Norfolku ve Virginii. Provoz ostatních plavidel tentokrát neblokuje.
15. 3. 2022|

Webbův teleskop dosáhl své konečné pozice. Je jeden a půl milionu kilometrů od Země

Vesmírný teleskop Jamese Webba dosáhl své konečné pozice zhruba 1,5 milionu kilometrů od Země. Na Twitteru to oznámil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Dosud největší a nejvýkonnější zařízení svého druhu do kosmu vynesla raketa na konci loňského prosince, fungovat začne asi za čtyři měsíce.
24. 1. 2022|

Webbův teleskop rozvinul sluneční štít. K úspěchu mu chybí už jen 86 kritických kroků

Tým ovládající vesmírný teleskop Jamese Webba v úterý večer dokončil důležitou etapu mise, když se mu podařilo rozvinout celý sluneční štít. Informovala o tom agentura AFP s tím, že jde o důležitý prvek sestavování zařízení. Raketa s teleskopem odstartovala 25. prosince z Francouzské Guyany a zařízení je nyní vzdáleno 900 tisíc kilometrů od Země.
5. 1. 2022|

Dnešní USA připomínají mírou kriminality přelom 80. a 90. let, tvrdí washingtonský usedlík

Ve Spojených státech rychle roste počet násilných činů a vražd. Podle policie je jich letos asi o deset procent víc než loni. Situace se výrazně zhoršila i v hlavním městě Washingtonu, kde od začátku roku policie vyšetřuje na 180 vražd. Metropole má přitom jen 700 tisíc obyvatel.
24. 10. 2021|

Hackeři vydírali největšího světového výrobce masa. Firma se vykoupila jedenácti miliony dolarů

Největší světový producent masa JBS zaplatil jedenáct milionů dolarů (229 milionů korun) na výkupném po hackerském útoku na servery své divize ve Spojených státech. Splnit požadavek hackerů bylo v zájmu ochrany zákazníků, oznámila ve středu brazilská společnost. Útok pomocí vyděračského softwaru ransomware podle amerických úřadů přišel z Ruska.
10. 6. 2021|

Způsob, jakým se cholesterol rozkládá, může mít vliv na rozvoj demence, ukázala studie

Změny toho, jak se cholesterol rozkládá na žlučové kyseliny, mohou přispívat k rozvoji demence. Naznačila to nová studie, kterou publikoval časopis PLOS Medicine. Tento efekt našli vědci zejména u mužů a dávají jej do možné souvislosti s užíváním některých léků.
6. 6. 2021|

Kongres, soudy, marihuana. Američané rozhodují ve volební smršti

První listopadové úterý se hlavní pozornost upře k prezidentské volbě, v níž úřad obhajuje Donald Trump a postaví se mu Joe Biden. Kromě hlavy exekutivy ale Američané také obmění většinu zákonodárců v Kongresu – konkrétně rozhodnou o novém obsazení Sněmovny reprezentantů a vymění také třetinu senátorů. Možná ještě důležitější jsou pro běžné životy amerických občanů volby na státní úrovni, kde vzniká naprostá většina zákonů. Volit se budou také soudci nejvyšších soudů a několik států pořádá referenda – třeba v Mississippi si vybírají novou vlajku.
2. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 18:44|

Výbuch plynu v Baltimoru srovnal tři domy se zemí. Jedna žena zemřela

Výbuch plynu v Baltimoru v americkém státě Maryland v pondělí srovnal se zemí tři domy, usmrtil jednu ženu a uvěznil několik lidí pod troskami. Nejméně čtyři lidé byli vážně zraněni. Na místo přijely pátrat po možných přeživších desítky hasičů.
10. 8. 2020Aktualizováno10. 8. 2020, 21:37|
Doporučujeme

Tři Američané si odseděli 36 let za vraždu, kterou nespáchali. Policie proti nim použila falešné svědectví

V roce 1983 vynesl marylandský soud tři doživotní tresty nad třemi afroamerickými mladíky, kteří měli podle svědků brutálně zavraždit čtrnáctiletého studenta. Díky novému procesu nyní vyšlo najevo, že policie i žalobci tenkrát hrubě pochybili, když vzali v potaz lživé svědectví. Případ ve Spojených státech oživil debatu o nespravedlivých a možná i hrubě podjatých soudech.
26. 11. 2019Aktualizováno1. 12. 2019, 15:45|