V Baltimoru vznikl dočasný průplav. Pokračuje odklízení škod po zříceném mostu

Události: V baltimorském přístavu pokračuje odstraňování trosek zříceného mostu (zdroj: ČT24)

Americké město Baltimore pokročilo v odstraňování následků pádu tamního mostu. U jedné z jeho částí se podařilo vytvořit dočasný průplav, který usnadní přístup k místu nehody, a pomůže tak s odklízením. Z přístavu v úterý poprvé od pádu mostu vypluly lodě.

Pobřežní stráž pracuje na odklízení škod po pádu mostu v Baltimoru, k němuž došlo v úterý 26. března, už několik dní. Čtyřproudový silniční most se zřítil poté, co do něj předtím narazila nákladní loď.

Významný přístav na východním pobřeží Spojených států havárie zcela uzavřela. Prioritou tak bylo alespoň částečně obnovit lodní dopravu. Vytvoření provizorního koridoru je prvním krokem, zatím ale není dost velký pro obří nákladní lodě.

„Nyní pokračujeme vytvořením jihozápadního průplavu, který by umožnil pohyb plavidlům s vyšším výtlakem. Bude měřit zhruba patnáct stop (přibližně 4,5 metru) do hloubky a bude otevřen v následujících dnech,“ řekl guvernér státu Maryland Wes Moore.

Práce pokračují také na demontáži samotných trosek mostu, vážících až čtyři tisíce tun, které částečně kontejnerovou loď zavalily. Dělníci se zatím nebudou pokoušet odstranit zničenou část horní konstrukce mostu, která leží na přídi lodě Dali. Podle guvernéra není jasné, kdy bude loď možné přemístit. Její trup je poškozený, ale neporušený.

Posádka je stále na palubě

Na zavalené lodi dál zůstává převážně indická jednadvacetičlenná posádka, která je k ruce vyšetřovatelům. Podle velitele americké pobřežní stráže Davida E. O'Connella mají elektřinu z generátoru i zásoby jídla. „Mají kuchyni, takže o všechny jejich potřeby je postaráno,“ uvedl O'Connell. Na palubě zřejmě zůstane, dokud se plavidlo znovu nepohne.

Nad vodou se odehraje jen zlomek náročné mise. Zhruba devadesát procent trosek se totiž nachází hluboko pod hladinou. Na odklízení materiálních škod se kromě státu Maryland podílí také federální vláda, která slíbila zaplatit výstavbu nového mostu. Ten se otevře zřejmě až za několik let. Prezident Joe Biden oznámil, že se na místo nehody osobně vydá v pátek.

Při nehodě zahynulo šest zahraničních pracovníků. Těla dvou z nich se podařilo najít – snahy o nalezení dalších čtyř jsou ale pozastavené. Velké množství trosek totiž pro potápěče představuje značné riziko.