Nevěřil jsem, že by se to mohlo stát, řekl ČT starosta Baltimoru

Pád mostu v Baltimoru: Vstup zpravodaje ČT Vostala a jeho rozhovor se starostou Scottem (zdroj: ČT24)

Pátrací a záchranné práce na zříceném mostě v Baltimoru budou dál pokračovat, řekl ČT starosta města Brandon Scott a dodal, že mosty se dají nahradit, ale životy ne. Podle něj jde o tragédii pro město i stát Maryland. Sám napřed nevěřil, že se něco takového skutečně stalo, když se o nehodě dozvěděl. Se starostou mluvil zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal.

„Zavolal mi šéf hasičů. Pořád jsem byl vzhůru. Byl jsem udivený a on mi to musel zopakovat, protože jsem nevěřil, že by se to mohlo stát. Nečekáte, že uslyšíte, že Keyův most zkolaboval,“ popsal starosta, jak se o tragédii dozvěděl.

„Ale hned poté jsem šel do práce. Dostal jsem se s ním na místo tragédie, spolu s dalšími našimi agenturami. Cílem bylo se ujistit, že děláme vše, co můžeme, abychom zachránili životy,“ dodal Scott.

Podle něj je nyní třeba se soustředit právě na záchranné práce. „Na záchrannou a pátrací misi, jež se snaží zachránit životy. Všichni by teď měli myslet na lidi, kteří na tom mostě pracovali,“ uvedl starosta s tím, že se stále drží naděje, že někdo mohl přežít. „Je to pátrací a záchranná mise. Dokud tu bude probíhat a budou ji vést experti, kteří se tím zaobírají každý den, tak v tom budeme pokračovat.“

Zřícený most nese jméno Francise Scotta Keye, autora textu americké hymny. „Je to naprosto ikonický most. Sám jsem po něm projížděl minulý týden. Ale my víme, že mosty se dají nahradit – tento bude nahrazen – ale životy ne,“ konstatoval starosta. „Toto není noční můra, ale nevyslovitelná tragédie pro naše město a náš stát. Ale my to zvládneme.“

Loď zřejmě měla problémy s motorem

Čtyřproudový silniční most v Baltimoru na východním pobřeží USA se zřítil v noci na úterý místního času poté, co do něj narazila nákladní loď. Zatím není jasné, zda si kolaps stavby vyžádal oběti, podle hasičů však do vody spadlo několik vozidel a úřady pohřešují nejméně šest lidí. Dvě osoby se zatím podařilo zachránit, jedna z nich je ve vážném stavu. Posádka plavidla je v pořádku.

Guvernér státu Maryland Wes Moore vyhlásil kvůli nehodě stav nouze. Příčinu incidentu úřady vyšetřují, předběžné důkazy podle Moorea ukazují na nehodu; loď prý měla problémy s motorem a před srážkou vyslala tísňový signál.