TÉMA

Špion

Migranti jako zbraň. Podle finské rozvědky se Rusko snaží uprchlíky verbovat ke špionáži

Více než tisíc lidí dorazilo v posledních měsících do Finska přes jeho východní hranici s Ruskem. Podle Helsinek se Moskva tím, že pouští dále migranty bez potřebných dokumentů, snaží destabilizovat situaci v regionu. Podle tamních zpravodajských služeb za tím může být i další snaha – získávání informací. Finská rozvědka tvrdí, že se Rusko snaží žadatele o azyl naverbovat ke špionáži. Nárůst migrace navíc zatěžuje tamní úřady a zpomaluje identifikaci osob, které by mohly být hrozbou pro zemi. Finsko proto také minulý týden prodloužilo uzávěru své hranice s Ruskem zhruba o čtyři týdny do 11. února.
18. 1. 2024|

Peking vykresluje cizince jako hrozbu. Skrze aplikaci volá po udávání „špionů“

Peking přesvědčuje čínskou veřejnost o hrozbě, kterou podle něj představují cizinci. V rámci ideologického boje se Západem proto stupňuje kampaň proti údajným špionům. Ta přichází po přijetí trojice zákonů, které se zaměřují na kontakty čínských obyvatel a institucí s občany jiných zemí. I proto představuje nová legislativa riziko pro zahraniční firmy, které v Číně působí.
30. 9. 2023|

V Polsku byl pro podezření ze špionáže zadržen ruský prvoligový hokejista, oznámil ministr spravedlnosti

Polské úřady pro podezření ze špionáže zadržely ruského profesionálního hokejistu, hrajícího v polském prvoligovém klubu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na polskou prokuraturu. Za úkol měl podle ní mimo jiné průzkum kritické infrastruktury v zemi. Moskva Varšavu vyzvala, aby zatčení vysvětlila, napsala agentura RIA Novosti s odvoláním na mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariju Zacharovovou.
30. 6. 2023|

Zemřel dvojitý agent, který předal Moskvě tisíce amerických dokumentů

Ve věku 79 let zemřel bývalý agent FBI a sovětský a ruský špion Robert Hanssen. Informovala o tom zpravodajská stanice CBS News s odvoláním na Federální vězeňský úřad, podle kterého byl nalezen mrtvý ve své cele. Doživotí si Hanssen odpykával od roku 2002. Trestu smrti se vyhnul tím, že o rok dříve přiznal vinu.
6. 6. 2023|

Do Polska přiletěl z Běloruska asi pozorovací balon, uvedlo ministerstvo obrany

Polské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že v polském vzdušném prostoru byl odhalen neznámý objekt, který přiletěl od Běloruska. Podle ministerstva se pravděpodobně jednalo o pozorovací balon.
13. 5. 2023Aktualizováno13. 5. 2023, 17:33|

Nábor špionů i útoky hackerů. Rusko rozšiřovalo síť agentů na Ukrajině už roky před invazí

Rusko se snažilo posílit svou síť špionů na Ukrajině už v letech předcházejících loňské masivní invazi. Podle webu Ukrajinska pravda se agenti z ruské tajné služby FSB podílejí na teroristických i kybernetických útocích, dosazují své lidi do okupačních správ, a navíc verbují do svých řad Ukrajince ochotné infiltrovat se do institucí či armády, odkud mohou poskytnout Moskvě citlivé informace. Nepodařený začátek velké invaze ukázal, že FSB možná nedokázala odhadnout, jak úporně se Ukrajinci budou bránit. Pravděpodobnější však je, že se ruští zpravodajci obávali reakce šéfa Kremlu Vladimira Putina.
15. 3. 2023|

Kolumbie potvrdila možný přelet balonu ve svém vzdušném prostoru

Kolumbijská armáda potvrdila možný přelet balonu vzdušným prostorem své země, napsala agentura Reuters. Spojené státy v sobotu sestřelily nad Atlantským oceánem čínský balon, který byl podle nich vybavený špionážní technikou. Kolumbijské vzdušné síly vydaly téhož dne prohlášení, v němž poskytly omezené podrobnosti týkající se možného balonu, který jejich systém protivzdušné obrany lokalizoval v pátek ráno.
5. 2. 2023|

Ruský soud poslal Safronova za spolupráci s Čechy na 22 let do vězení

Soud v Moskvě v pondělí poslal na 22 let do vězení se zvýšenou ostrahou ruského novináře Ivana Safronova, který byl obžalován kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou. Podle FSB předával tajné informace o dodávkách ruských zbraní postsovětským státům, na Blízký východ a do Afriky. Informovala o tom agentura TASS, podle níž jde v Rusku o nejpřísnější verdikt udělený za trestný čin vlastizrady za poslední roky. Obhajoba se proti rozsudku odvolá. Podle ruské tajné služby Safronova zverbovala česká rozvědka. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) tvrzení v pondělí označil za nesmysl a trest označil za šokující.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 19:34|

Tchaj-wan vyšetřuje styky vysokých vojenských činitelů s čínským špionem

Tchajwanské úřady vyšetřují bývalého náměstka ministra obrany a několik dalších vojenských činitelů, jak aktivních, tak ve výslužbě, kvůli kontaktům s osobou, o níž jsou přesvědčené, že je čínským špionem. Informovala o tom agentura Reuters.
28. 7. 2021|

Bývalý špion Pollard přiletěl z USA do Izraele, píší média. Místní ho mají za hrdinu

Bývalý civilní zpravodajský analytik amerického vojenského námořnictva Jonathan Pollard, odsouzený za vyzvědačství pro židovský stát, přiletěl ve středu brzy ráno do Izraele. Stalo se tak poté, co mu vypršel zákaz opustit Spojené státy. Podle agentury Reuters o tom informoval list Israel Hajom.
30. 12. 2020Aktualizováno30. 12. 2020, 08:50|

Zemřel někdejší britský špion a informátor KGB George Blake

Ve věku 98 let zemřel George Blake, někdejší britský špion, který předával informace Sovětskému svazu. Odhalen byl v roce 1961 a odsouzen ke 42 letům v londýnské věznici, podařilo se mu však uprchnout do Ruska, kde strávil zbytek života. Informovaly o tom ruské tiskové agentury.
26. 12. 2020|

Špioni NDR pronikli do bonnské vlády i centrály NATO. Jsou na to pyšní, říká autor dokumentu o nich

Východoněmecká rozvědka HVA pod hlavičkou tajné policie Stasi se dokázala dostat do ústředí NATO nebo ovlivňovat hlasování v západoněmeckém parlamentu. Vznikla před 70 lety a její odkaz teď zachycuje nový dokument. Jeho autor mluvil s mnoha bývalými agenty. Prý jsou na svou práci dosud hrdí.
8. 2. 2020|

Šéf FBI: Komunistická Čína je největší hrozbou pro USA. Špioni kradou technologie i výzkum

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) plnící roli kontrarozvědky označil čínský komunistický režim za největší hrozbu pro Spojené státy. Snaží se totiž krást technologie „všemi dostupnými prostředky“. Ředitel FBI Christopher Wray oznámil, že úřad vyšetřuje asi tisíc takových případů. Týkají se obrany, zdravotnictví i průmyslu. O hrozbě čínské špionáže píše i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost nebo Bezpečnostní informační služba.
6. 2. 2020|

Aféra s čínskými agenty v Austrálii. Chtěli dostat špiona do parlamentu, muž to nahlásil a zemřel

Australské rozvědce se přihlásil údajný čínský agent, který tvrdí, že Peking má v zemi řadu špionů. Ti se měli mimo jiné pokusit uplatit muže s čínsko-australským občanstvím, aby kandidoval do parlamentu. Člen Liberální strany to sdělil úřadům a později za nejasných okolností zemřel. Australský premiér Scott Morrison označil zprávy za znepokojivé, nechce však vyvozovat předčasné závěry. Peking jakoukoli vinu odmítl.
25. 11. 2019|