TÉMA

Ambasáda

Zatčení bývalého viceprezidenta Ekvádoru bylo nezákonné, ve vězení ale zůstane, rozhodl soud

Ekvádorský soud rozhodl, že zatčení bývalého viceprezidenta Jorgeho Glase minulý týden bylo nezákonné. Zároveň ale uvedl, že Glas musí zůstat ve vězení kvůli svým předchozím odsouzením. Glas, který byl dvakrát odsouzen za korupci a nyní čelí novým obviněním, byl zatčen před týdnem při policejní razii na mexickém velvyslanectví v Quitu, kde od prosince pobýval.
13. 4. 2024|

Před izraelskou ambasádou ve Washingtonu se na protest proti válce v Pásmu Gazy upálil americký voják

Příslušník amerického letectva, který se na protest proti válce v Pásmu Gazy pokusil v neděli před ambasádou Izraele ve Washingtonu upálit, na následky zranění zemřel. Podle agentury AP to v pondělí oznámila washingtonská policie. Mrtvého identifikovala jako 25letého Aarona Bushnella z texaského San Antonia.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 15:15|

Poslanci přerušili debatu o volbě poštou. Opozice se dál snažila odložit projednání novely

Sněmovna ve středu hodinu po půlnoci přerušila debatu o korespondenční volbě, o níž jednala zatím zhruba 43,5 hodiny čistého času. V jednání bude pokračovat ve středu v devět ráno. Opozice se stále snaží zabránit projednání novely, která by umožnila českým občanům žijícím v zahraničí volit korespondenčně. Část úterního jednání poznamenal spor, který vznikl, když koalice prosadila kromě stanovení časového limitu i omezení počtu vystoupení, do čehož chtěla počítat i faktické poznámky. Když se nakonec takového úmyslu vzdala, vystoupili s dlouhými projevy opoziční politici, kteří využili přednostního práva. Dlouho mluvil předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala, ale také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ten odmítl, že by případné zavedení volby poštou dalo lidem žijícím v zahraničí větší práva než voličům v tuzemsku.
23. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 01:17|

Izrael už Palestince před raketami tolik nevaruje. Když chcete vymýtit zlo, jinak to nejde, míní Pojar

Izrael už zřejmě nebude brát tak velké ohledy na palestinské civilisty v Pásmu Gazy jako v minulosti, myslí si poradce pro národní bezpečnost a bývalý velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar. Dříve před náletem armáda varovala, kam raketa dopadne, nyní to v mnoha případech dle Pojara nedělá. Teroristé z Hamásu totiž ukrývají sebe a své zbraně pod civilními objekty. „Když chcete toto zlo vymýtit, nezbývá vám nic jiného než jít po těchto zařízeních,“ prohlásil v Interview ČT24.
11. 10. 2023|

Dav v Nigeru zaútočil na francouzskou ambasádu. Macron slíbil odvetu

Tisíce stoupenců junty, která tento týden provedla v Nigeru převrat, v neděli pochodovaly ulicemi hlavního města Niamey s ruskými vlajkami a skandovaly protifrancouzská hesla a jméno šéfa Kremlu Vladimira Putina. Dav podle agentury AP následně zapálil dveře francouzské ambasády, než jej bezpečnostní složky rozehnaly slzným plynem. Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že „nebude tolerovat žádný útok proti Francii a jejím zájmům“ v Nigeru a „okamžitě a nekompromisně“ na něj odpoví. Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS) v neděli v reakci na puč s Nigerem přerušilo vztahy.
30. 7. 2023Aktualizováno30. 7. 2023, 16:42|

„Opusťte budovu do šesti hodin večer.“ Polsko zabavilo školu ruské ambasády ve Varšavě

Polské úřady zabavily školu ruského velvyslanectví ve Varšavě, podle polského ministerstva zahraničí budova patří polskému státu, informovala agentura Reuters. Ruská diplomacie krok polských úřadů označila za flagrantní porušení mezinárodní úmluvy o diplomatických vztazích a uvedla, že to nezůstane bez tvrdé reakce. Ruská státní gentura TASS napsala, že polské úřady daly personálu školy čas do 19:00 moskevského času (18:00 SELČ), aby budovu školy opustil.
29. 4. 2023|

Brit dostal 13 let za špionáž pro Rusko. Bývalý člen ostrahy vynášel informace z ambasády v Berlíně

Na 13 let a dva měsíce poslal britský soudce za mříže muže, který se přiznal ke špionáži ve prospěch Ruska vykonávané při práci na britské ambasádě v Berlíně. Brit David Ballantyne Smith pracoval na velvyslanectví jako člen ostrahy a na podzim u soudu uvedl, že předal ruskému vojenskému atašé v německé metropoli osobní údaje zaměstnanců ambasády a další tajné informace.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 15:15|

Pavel odtajňuje členy hradního týmu. Diplomacii povede Zajíček, protokol Pernický

Zahraniční odbor Pražského hradu povede pod novým prezidentem Petrem Pavlem klíčový český diplomat v Bruselu Jaroslav Zajíček. Post ředitele protokolu obsadí dosavadní český velvyslanec v Bělorusku Tomáš Pernický. Informovala o tom Markéta Řeháková, manažerka komunikace zvoleného prezidenta.
14. 2. 2023Aktualizováno14. 2. 2023, 17:33|

Rakousko vyhostilo čtyři ruské diplomaty. Podíleli se na špionáži, uvádí Reuters

Rakousko se rozhodlo vyhostit čtyři ruské diplomaty. Dva z nich působili na ruském velvyslanectví a jednali v rozporu s diplomatickým statusem, uvedlo rakouské ministerstvo zahraničí. Další dva působili na ruském stálém zastoupení při OSN a porušili pravidla dojednaná mezi Rakouskem a OSN. Diplomaté musí rakouské území opustit do 8. února. Ruské ministerstvo zahraničí později sdělilo, že chystá „adekvátní odpověď“.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 15:18|

Španělský soud poslal do vazby penzistu podezřelého ze zasílání dopisových bomb

Madridský soud v pátek potvrdil vazbu pro muže, který je podezřelý, že na konci loňského roku poslal dopisy s výbušninou mimo jiné na velvyslanectví USA a Ukrajiny v Madridu či do kanceláře premiéra Pedra Sáncheze. Čtyřiasedmdesátiletý muž je stíhán z terorismu. Vazbu mu soud prodloužil mimo jiné z obavy, že by se podezřelý mohl pokusit uprchnout do Ruska, píše agentura EFE. Podle soudu však nic zatím nenasvědčuje tomu, že by muž na zasílání výbušnin spolupracoval s dalšími lidmi či skupinami.
27. 1. 2023|

Rusko vyhostí estonského velvyslance. Moskva reaguje na vykázání diplomatů z Tallinnu

Rusko vyhošťuje estonského velvyslance v Moskvě a snižuje diplomatické vztahy s touto pobaltskou zemí na úroveň chargés d'affaires. Tallinn zareagoval na krok Moskvy vypovězením ruského ambasadora ze země. Později se přidalo Lotyšsko, které oznámilo snížení diplomatických vztahů s Ruskem. Agentura TASS také citovala šéfa Ruské rady pro mezinárodní záležitosti Andreje Kortunova, podle něhož by Moskva mohla po Estonsku vyhostit velvyslance i dalších „nikoli přátelských“ zemí, přičemž konkrétně zmínil také Česko.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 18:18|

„Vážné pochybení velvyslance.“ Lipavský řeší izraelské setkání Stropnického s proruským dezinformátorem

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) kritizuje velvyslance v Izraeli Martina Stropnického za setkání s proruským aktivistou Žarkem Jovanovičem. Na Twitteru uvedl, že takovou návštěvu považuje za vážné pochybení velvyslance a o dalším postupu rozhodne příští týden. Fotografie ze setkání Stropnického s delegací vedenou poslancem SPD Janem Hrnčířem sdílel předtím místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Jedinou možností je podle něj neprodlená rezignace Stropnického. Velvyslanec Deníku N řekl, že neověřoval minulost a aktivity své návštěvy a nemůže mít přehled o dezinformační scéně v Česku.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 14:11|

Lidé mají poslední možnost požádat písemně nebo on-line o voličský průkaz

Lidé, kteří nemohou volit prezidenta ve své domovské obci, mají poslední šanci do pátečních 16:00 písemně nebo elektronicky požádat o voličský průkaz. Umožní jim hlasovat v kterékoli volební místnosti v Česku i v zahraničí. Osobně je možné požádat příslušný obecní, případně zastupitelský úřad ještě nejpozději ve středu 25. ledna. O nové hlavě státu rozhodnou voliči příští pátek a sobotu, vybírat budou mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem (ANO).
20. 1. 2023|

Na Ukrajinu dopadla druhá vlna ruských raket, Dnipro hlásí mrtvé

Po celé Ukrajině byl v sobotu podruhé vyhlášen letecký poplach. Rusko podle úřadů podniklo útok střelami s plochou dráhou letu, výbuchy byly slyšet v Kyjevě, Oděse či Dnipru, kde je hlášeno nejméně dvanáct mrtvých a 64 raněných. Hlavní město se stalo terčem ruského raketového útoku už ráno, což asi na hodinu přerušilo hlasování v českých prezidentských volbách na ambasádě. Podle agentury AP je to první takový útok na Kyjev od noci na Nový rok.
14. 1. 2023|

Ohledně jmenování předsedy Ústavního soudu se Zeman ještě rozhodne, čeká na právní analýzu

Prezident Miloš Zeman zatím předpokládá, že se rozhodne jmenovat předsedu Ústavního soudu, který nahradí dosavadního předsedu Pavla Rychetského. Řekl to v neděli v podvečerním živém rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1. Zeman v Partii na CNN Prima News řekl, že si nechal zpracovat právní analýzu, jejíž výsledek má obdržet v pondělí. Poté se rozhodne.
18. 12. 2022Aktualizováno18. 12. 2022, 19:53|

Česko otevřelo v Kataru novou ambasádu, v Praze očekává protikrok

Český ministr zahraničí Jan Lipavský ve středu v Kataru slavnostně otevřel nové velvyslanectví. Podtrhuje to podle něj rostoucí tendenci vzájemných vztahů. Ministr novinářům v Dauhá řekl, že za hlavní úkol považuje ekonomickou diplomacii. S katarskou stranou se zároveň diskutuje o vzniku ambasády v Praze.
26. 10. 2022|

30 let zpět: Útok na atašé kuvajtského velvyslanectví

V Praze byl před svým bytem postřelen atašé kuvajtského velvyslanectví Salam Jassim Al Mubarak. Vyšetřovatelům se podařila zajistit zbraň, ze které neznámý pachatel střílel. Jednalo se o speciální typ pistole ze 70. let, který byl určen pro příslušníky I. správy StB.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
24. 9. 2022|

Náčelníkem generálního štábu se Jaromír Zůna nestal. Tak zamíří na ambasádu do Pekingu

Generál Jaromír Zůna byl jedním z hlavních adeptů na místo nového náčelníka Generálního štábu Armády ČR. Do funkce jej letos na jaře prosazoval údajně i prezident Miloš Zeman. Tahle mise se ale nepovedla a Zůna zamíří podle zjištění Reportérů ČT na české velvyslanectví do Číny.
17. 8. 2022|

Bulhaři vyhostili sedmdesát Rusů z ambasády. Spojují je s pádem vlády

Bulharsko vyhostilo sedmdesát zaměstnanců ruské ambasády, z nichž někteří podle končícího premiéra Kirilla Petkova přímo pracovali pro zpravodajské služby. Sofia odmítá zasahování do svých vnitřních záležitostí, dodal předseda vlády podle agentury BGNES. Odlet pracovníků ruského zastoupení v balkánské zemi se očekává v neděli.
28. 6. 2022Aktualizováno28. 6. 2022, 20:16|

Z Ukrajiny dorazilo do Česka na 300 tisíc uprchlíků. Jejich proud slábne

Do České republiky dorazilo z Ukrajiny podle odhadu české vlády na 300 tisíc lidí, speciální víza dostalo v Česku od počátku ruské invaze přes 274 tisíc uprchlíků. Někteří se začali učit česky, aby zvýšili své šance na trhu práce. Lidé před ruskou ambasádou připomínali masakr civilistů v Buče.
9. 4. 2022|

Rumun najel do brány ruského velvyslanectví a v důsledku nárazu v autě uhořel

Do brány ruského velvyslanectví v Bukurešti narazilo osobní auto a začalo hořet. Deník Romania Libera napsal, že řidič, který zemřel, zřejmě jednal úmyslně. Ve svém posledním příspěvku na Facebooku se totiž vyjádřil kriticky k ruské agresi na Ukrajině. Podle ruské ambasády jde zjevně o událost ovlivněnou „protiruskou hysterií“.
6. 4. 2022|

Po vrbětické kauze je část budov ruské ambasády prázdná. Radnice Prahy 6 chce, aby je využili ukrajinští uprchlíci

Radnice Prahy 6 chce, aby ruské velvyslanectví dalo k dispozici část rozlehlých a momentálně prázdných budov. Především školu, kterou ambasáda nevyužívá od vyhoštění části diplomatů po kauze výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích. Budova by nyní mohla sloužit k vyučování ukrajinských dětí.
17. 3. 2022|

Tři desítky zemí poskytnou Kyjevu zbraně, přidalo se i Německo

Německo přehodnotilo svůj dosavadní postoj a pošle Ukrajině zbraně. Potvrdil to kancléř Olaf Scholz. Televize Sky News ještě před tímto německým rozhodnutím uvedla, že s poskytnutím více zbraní nebo zdravotnické pomoci Ukrajině souhlasilo 27 zemí, včetně států Evropské unie, USA a Velké Británie. Britský ministr obrany Ben Wallace podle ní v pátek večer uspořádal virtuální dárcovskou konferenci zaměřenou na vojenskou pomoc Ukrajině, kterou ve čtvrtek vojensky napadlo Rusko. S další pomocí počítá i Česká republika. Ukrajinská ambasáda se během soboty evakuuje z Moskvy do Lotyšska.
26. 2. 2022Aktualizováno26. 2. 2022, 22:55|

Česko už nestojí o ruské konzuláty ve Varech a v Brně. Velvyslance z Moskvy a Minsku stahuje na konzultace

Česko odvolalo souhlas s provozem ruských konzulátů v Karlových Varech a v Brně, současně pozastavilo chod svých zastoupení v Petrohradě a Jekatěrinburgu a na konzultace do Prahy stahuje své velvyslance z Minsku a Moskvy. Po jednání Bezpečnostní rady státu to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Pro Ukrajinu Česko vyčlení humanitární pomoc ve výši tří set milionů korun. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je Česko připraveno přijmout vysoké tisíce ukrajinských uprchlíků. Ukrajinští občané, kterým končí pobyt na území České republiky, si budou moci požádat o speciální typ víz v rámci zjednodušené procedury.
24. 2. 2022Aktualizováno24. 2. 2022, 18:53|