TÉMA

Islámský džihád

Premiér Palestinské autonomie rezignoval. Cílem je smír mezi Fatahem a Hamásem, míní Borek

Předseda Palestinské autonomie Mahmúd Abbás přijal demisi, kterou mu podal palestinský premiér Muhammad Ištajja. Abbás ho ale zároveň pověřil, aby kabinet dál vedl, dokud nebude ustavena vláda nová. Krok by mohl otevřít cestu ke Spojenými státy prosazované reformě palestinské samosprávy. „Měl by vzniknout nový, technokratičtější kabinet, který by měl předznamenat možnost palestinského usmíření,“ řekl zahraniční zpravodaj ČT David Borek.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 20:35|

Džanín je baštou palestinských teroristů. Izrael tam zesiluje své zásahy, podle místních trpí i civilisté

Džanínu na Západním břehu Jordánu se přezdívá „malá Gaza“. Své lidi v něm má Hamás i Islámský džihád a město platí za baštu palestinských teroristů. Místní ale stále více pociťují nátlak i z opačné strany, neboť Izrael tam po útocích ze 7. října zasahuje častěji.
29. 12. 2023|

Můžeme vás brát jako komplice Hamásu, varuje obyvatele části Gazy Izrael

Izrael obyvatele Pásma Gazy formou letáků varoval, že pokud zůstanou v jeho severní části, mohou být považováni za komplice palestinského teroristického hnutí Hamás. Informoval o tom server BBC News, který připomíná, že Izrael podle všeho chystá v Gaze pozemní ofenzivu. Agentura Reuters vedle toho s odkazem na společné prohlášení ministerstva obrany a armády v neděli ráno uvedla, že Izrael má v plánu evakuovat dalších čtrnáct pohraničních obcí.
22. 10. 2023Aktualizováno22. 10. 2023, 20:59|

Izraelci kontrolují celou hranici s Pásmem Gazy. Shromažďují u ní vojáky

Izraelská armáda oznámila, že plně obnovila kontrolu nad hranicí s palestinským Pásmem Gazy, podle BBC se u ní soustředí 35 izraelských praporů. Pásmo Gazy nadále čelí bombardování ze vzduchu, které provádí izraelské letectvo v reakci na útok teroristů Hamásu na izraelském území. Počet mrtvých přesáhl v Izraeli podle oficiálních údajů tisícovku, v Pásmu Gazy devět stovek. USA poskytnou Izraeli vojenskou pomoc, obsahovat bude mimo jiné rakety pro izraelský systém protivzdušné obrany.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 21:52|

Izrael hlásí přes sedm set obětí útoků Hamásu, na jihu země se stále bojuje

Izraelská armáda pokračuje na jihu země v boji s teroristy z hnutí Hamás. Počet obětí palestinských ozbrojenců už podle izraelské vlády překonal sedm stovek. Palestinské úřady v Pásmu Gazy oznámily, že počet obětí po izraelských náletech stoupl na 413. Na obou stranách jsou také tisíce zraněných. Izraelský kabinet hlásí přes sto unesených lidí. Izraelská armáda chce do 24 hodin napadené pohraniční obce evakuovat. Libanonské hnutí Hizballáh ostřelovalo sever židovského státu, ten reagoval protiútokem dělostřelectva. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že jeho země se vydává do dlouhé a těžké války.
8. 10. 2023Aktualizováno8. 10. 2023, 22:51|

Při střetech v Džanínu zahynulo pět Palestinců, izraelská armáda nasadila vrtulník

Izraelské síly při ostrých střetech s ozbrojenci v Džanínu na okupovaném Západním břehu Jordánu zabily pět Palestinců, včetně patnáctiletého chlapce, dalších nejméně 91 jich zranily. V pondělí to uvedly palestinské úřady. Izraelská armáda potvrdila, že ve městě provedla úder z vrtulníku, aby mohla evakuovat vojáky, jejichž vozidlo zasáhlo výbušné zařízení. Zraněno bylo osm příslušníků izraelských bezpečnostních sil, střety ve městě podle armády trvaly asi deset hodin. Nasazení bojových vrtulníků v této oblasti je velmi neobvyklé. Podle listu Haaretz tak izraelská armáda učinila poprvé od druhé intifády, tedy palestinského povstání z let 2000 až 2005.
19. 6. 2023Aktualizováno19. 6. 2023, 21:53|

Izraelci bombardují Gazu, palestinská raketa zasáhla dům u Tel Avivu

Raketa vypálená zřejmě z palestinského Pásma Gazy zasáhla ve čtvrtek večer obytný dům ve městě Rehovot na okraji Tel Avivu, jeden člověk zemřel a několik dalších utrpělo zranění, informují izraelská média. Jde o první oběť ostřelování na izraelském území, na něž palestinští radikálové vysílají rakety v reakci na operaci izraelské armády. Ta zahájila v úterý bombardování Pásma Gazy, kde zabila už tři desítky lidí, včetně civilistů, ale také pěti předních členů teroristického hnutí Islámský džihád, na nějž tato izraelská operace cílí.
11. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 18:56|

Při izraelské operaci Štít a šíp zemřelo v Pásmu Gazy dvacet lidí. Následovala odvetná raketová palba

Izrael při protiteroristické operaci v Pásmu Gazy a na Západním břehu zabil dvě desítky lidí, přes čtyřicet lidí utrpělo zranění. Izrael postupuje proti skupině Islámský džihád (PIJ), podle palestinského ministerstva zdravotnictví je mezi oběťmi pět dětí a čtyři ženy. V odvetě teroristé z Pásma Gazy vypálili na izraelské území za dva dny 270 raket, většinu dle úřadů zachytil obranný systém a nikdo nebyl zraněn.
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 17:21|

Izrael útočil v Pásmu Gazy, mezi mrtvými jsou vysoce postavení teroristé i civilisté

Při izraelském útoku na Pásmo Gazy v noci na úterý zahynulo patnáct lidí, uvedly palestinské úřady. Nejméně deset z nich byli civilisté včetně čtyř dětí, píše agentura Reuters. Při útoku přišli o život také tři vysoce postavení představitelé teroristické skupiny Islámský džihád. Druhé nejsilnější hnutí v Pásmu Gazy po vládnoucím Hamasu slíbilo své vůdce pomstít. Izraelská armáda informovala o deseti mrtvých, podle ní byl útok veden s přesností a jeho cílem bylo vedení a infrastruktura islamistické organizace. Podle tamních médií rozhodli o operaci „Štít a šíp“ premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Joav Galant.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 20:53|

Izraelská armáda udeřila na Západním břehu, jedenáct lidí zemřelo, raněných je stovka

Při zásahu izraelské armády na okupovaném Západním břehu Jordánu přišlo o život jedenáct Palestinců, včetně nejméně čtyř ozbrojenců a čtyř civilistů. Zraněných je více než sto. S odkazem na svědky a zdravotníky to uvedla agentura Reuters. Izraelští vojáci při operaci ve městě Nábulus podle ní zasahovali proti ozbrojencům z teroristické palestinské skupiny Islámský džihád. Podle agentury AP šlo o jeden z nejkrvavějších incidentů za téměř rok intenzivních střetů na Západním břehu a ve východním Jeruzalémě. Washington vyjádřil hluboké znepokojení a generální tajemník OSN António Guterres vyzval k okamžitému snížení napětí.
22. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 22:13|

Izrael po bojích v Džanínu zatýká členy militantních skupin, lidé je mají za hrdiny

Týden po palestinském útoku na předměstí Jeruzaléma se sedmi oběťmi Izrael dál zatýká členy militantních skupin. Během velké razie v Džanínu přišlo o život 10 Palestinců – z toho přinejmenším jedna civilistka. Už tak napjatou situaci vyhrocuje i fakt, že autorita palestinských autonomních úřadů vyhasíná a jejich roli přebírají právě lokální bojůvky.
3. 2. 2023|

Představitel Palestiny Abbás z násilí na Západním břehu viní Izrael, Blinken vyzývá ke klidu

Z nynější eskalace násilí na okupovaném Západním břehu Jordánu předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v úterý obvinil Izrael. Vyjádřil se tak při návštěvě amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena, který v Ramalláhu vyzval obě strany izraelsko-palestinského konfliktu ke zklidnění situace a který zopakoval, že Spojené státy podporují dvoustátní řešení tohoto konfliktu.
31. 1. 2023|

Při zásahu izraelské armády na Západním břehu Jordánu zemřelo devět Palestinců

Izraelská armáda ve čtvrtek při zásahu v Džanínu na okupovaném Západním břehu Jordánu zabila devět Palestinců, dalších dvacet utrpělo zranění. Předchozí bilanci, která hovořila o čtyřech obětech, zvýšilo palestinské ministerstvo zdravotnictví. Armáda zadržela nejméně jednoho Palestince a ve svém prohlášení uvedla, že jejím cílem bylo překazit teroristický útok, který plánovali provést radikálové ze skupiny Islámský džihád. Palestinci v reakci ukončili bezpečnostní koordinaci s Izraelem.
26. 1. 2023Aktualizováno26. 1. 2023, 18:26|

Klid zbraní s Islámským džihádem porušen nebyl, tvrdí Izrael. Poslední úder nastal minuty před příměřím

Izrael i Palestinský islámský džihád zatím dodržují dojednané příměří. Boje skončily krátce před nedělní půlnocí, zemřelo při nich nejméně čtyřicet čtyři Palestinců včetně patnácti dětí. Za tři dny vyslali radikálové na izraelskou stranu jedenáct set raket. Dvě stě z nich spadlo ještě v Pásmu Gazy.
8. 8. 2022Aktualizováno8. 8. 2022, 22:36|

Příměří mezi Izraelem a Islámským džihádem bylo hned porušeno

Izraelská armáda oznámila, že krátce po zahájení příměří v nedělních 23:30 místního času (22:30 SELČ) provedla údery na pozice palestinské militantní organizace Islámský džihád v Pásmu Gazy. Podle Izraele se jednalo o odvetu za raketové útoky ze strany Islámského džihádu, napsala agentura AFP.
7. 8. 2022Aktualizováno7. 8. 2022, 23:38|

Izraelská armáda zadržela na Západním břehu Jordánu devatenáct členů Islámského džihádu

Izraelská armáda zadržela při raziích v noci na sobotu na okupovaném Západním břehu Jordánu devatenáct bojovníků teroristické skupiny Islámský džihád. Informovala o tom agentura Reuters. Boje, které ukončily více než rok relativního klidu podél hranice, trvají druhý den. Izraelská armáda v noci na sobotu pokračovala v náletech v Pásmu Gazy a palestinští ozbrojenci odpalovali rakety na izraelská města. Konfliktu předcházelo několikadenní napětí po zatčení vysoce postaveného palestinského radikála na okupovaném Západním břehu Jordánu.
6. 8. 2022|

Izraelské nálety v Gaze zabily deset lidí, včetně člena Islámského džihádu

Izraelská armáda v pátek odpoledne zahájila nálety v Pásmu Gazy, cílem byla podle ní militantní skupina Islámský džihád. Palestinské ministerstvo zdravotnictví už informovalo o deseti mrtvých, včetně nejméně jednoho dítěte, a dalších padesáti raněných. Islámský džihád oznámil, že mezi mrtvými je jeden z jeho velitelů. Mluvčí izraelské armády podle Reuters odhaduje, že při náletech zahynulo zhruba 15 teroristů.
5. 8. 2022Aktualizováno5. 8. 2022, 22:06|

Izrael zaútočil v Pásmu Gazy, reagoval na raketový úder Hamásu

Izraelská armáda po ranním palestinském raketovém útoku zaútočila na pozice radikálního Hamásu v palestinském Pásmu Gazy. Rakety, jež mířily na izraelské město Aškelon, sestřelila protivzdušná obrana. Útoky jsou prvním násilím mezi Hamásem a Izraelem od dubna. Z Pásma Gazy ani z Izraele nejsou hlášeni mrtví ani zranění.
18. 6. 2022|

Izrael dopadl poslední dva palestinské teroristy, kteří uprchli z přísně střežené věznice

Izraelská policie dopadla poslední dva ze šesti palestinských vězňů, kteří před téměř dvěma týdny uprchli z věznice s nejvyšší ostrahou. Oznámil to izraelský policejní komisař Jakov Šabtaj.
19. 9. 2021|

Izraelské letectvo obnovilo údery proti Islámskému džihádu

Izraelské letectvo obnovilo údery proti Islámskému džihádu v Pásmu Gazy v reakci na ostřelování raketami, jímž palestinská teroristická skupina porušila příměří dohodnuté ve čtvrtek. Informovala o tom v noci na pátek izraelská armáda. Podle agentury AP oznámení nasvědčuje tomu, že se hroutí neoficiální příměří vyhlášené před 24 hodinami. Školy v blízkosti Pásma Gazy zůstaly v pátek z preventivních důvodů uzavřeny.
15. 11. 2019Aktualizováno15. 11. 2019, 09:35|

Izrael a palestinský Islámský džihád se dohodly na příměří. Zanedlouho však přiletěly z Gazy další rakety

Izrael a radikálové ze skupiny Islámský džihád se dohodli na příměří v Pásmu Gazy a jejím okolí. Krátce po vyhlášení bylo sice porušeno vypálením několika raket na Izrael, ale od tohoto ranního incidentu klid zbraní trvá. Izrael proto odpoledne zrušil bezpečnostní opatření v blízkosti Pásma Gazy, otevřel znovu hraniční přechody a zrušil omezení pro palestinské rybáře.
14. 11. 2019Aktualizováno14. 11. 2019, 16:18|

Izrael zabil předáky Islámského džihádu. Z Gazy pak na něj vylétly dvě stovky raket

Z palestinského Pásma Gazy bylo do Izraele od úterního rána odpáleno 190 raket, 90 procent z nich zlikvidovala izraelská protivzdušná obrana. Izraelská armáda, která útočila na cíle spojené s palestinskými radikály, očekává několikadenní střety. V Pásmu Gazy přišlo o život deset lidí a kolem třiceti bylo zraněno, v Izraeli museli zdravotníci ošetřit 46 lidí. Kromě Pásma Gazy Izraelci útočili na dům palestinského radikála v Damašku a zabili jeho syna a vnučku. EU raketové útoky na Izrael odsoudila a vyzvala k okamžitému zastavení bojů.
12. 11. 2019Aktualizováno12. 11. 2019, 18:49|