Při zásahu izraelské armády na Západním břehu Jordánu zemřelo devět Palestinců

Události: Izraelská razie v Džanínu (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda ve čtvrtek při zásahu v Džanínu na okupovaném Západním břehu Jordánu zabila devět Palestinců, dalších dvacet utrpělo zranění. Předchozí bilanci, která hovořila o čtyřech obětech, zvýšilo palestinské ministerstvo zdravotnictví. Armáda zadržela nejméně jednoho Palestince a ve svém prohlášení uvedla, že jejím cílem bylo překazit teroristický útok, který plánovali provést radikálové ze skupiny Islámský džihád. Palestinci v reakci ukončili bezpečnostní koordinaci s Izraelem.

Jednou z obětí je podle palestinských úřadů starší žena. Ze dvou desítek zraněných jsou čtyři ve vážném stavu. Podle listu The Times of Israel jde o jeden z nejtragičtějších střetů na Západním břehu za posledních několik let.

Stanice Kan informovala, že izraelské jednotky vtrhly do uprchlického tábora v Džanínu, aby zadržely vysoce postaveného člena ozbrojené skupiny Islámský džihád, který údajně připravoval teroristický útok. Později to potvrdilo i vedení armády.

„Hledaní muži, ozbrojenci Islámského džihádu, byli zapojení do teroristických aktivit z poslední doby a jsou podezřelí, že několikrát stříleli na izraelské ozbrojené složky a plánovali další velké útoky,“ uvedla armáda. Podle ní žádný z vojáků nebyl zraněn.

Izraelci zadrželi nejméně jednoho Palestince

Ozbrojenci z místní buňky Islámského džihádu na vojáky útočili pomocí střelných zbraní a výbušnin. Podle svědků, na které se odvolávají izraelská média, těžce vyzbrojení vojáci přijeli do tábora s buldozery. V úzkých uličkách se pak dlouho ozývala střelba a exploze. Místní mládež házela kameny na armádní vozidla.

Podle agentury Reuters zástupci ozbrojených skupin Islámský džihád a Hamás uvedli, že na zasahující vojáky útočili. Sestřelili také malý armádní průzkumný dron, což je vidět na videích zveřejněných na sociálních sítích. 

Když se vojáci stáhli, tak se civilisté vrátili do Džanínu, aby zkontrolovali, zda na místě nezůstali zranění. Dvoupatrová budova, která byla ohniskem bojů, zůstala těžce poškozená. Úřady nezaznamenaly žádné oběti na izraelské straně. Podle vojenského prohlášení byl při zásahu zadržen nejméně jeden Palestinec, napsala agentura Reuters.

Podle deníku Haaretz se nyní armádní velení připravuje na to, že ozbrojenci z Islámského džihádu a Hamásu v odvetě zaútočí raketami vypálenými na izraelské území z Pásma Gazy. „Podporujeme naše vojáky ve válce proti teroristům, proti ozbrojencům. Každý policista, každý nasazený voják, každý by měl vědět, že má plnou podporu od izraelské vlády,“ prohlásil izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir.

Palestinská vláda vyzvala mezinárodní společenství, aby zasáhlo

„Situace v táboře Džanín je kritická,“ uvedla palestinská ministryně zdravotnictví Maj Kajlová. Podle ní izraelští vojáci použili i slzný plyn a zasáhli jím také dětské oddělení místní nemocnice.

Kancelář palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse zásah odsoudila a označila ho za „masakr provedený izraelskou okupační vládou za mlčení mezinárodní komunity“. Palestinské ministerstvo zahraničí vyzvalo mezinárodní společenství, aby zasáhlo.

„Vzhledem k opakované agresi proti našemu lidu a podkopávání podepsaných dohod, včetně bezpečnostních, se domníváme, že bezpečnostní koordinace s izraelskou okupační vládou již od nynějška neexistuje,“ uvádí se v prohlášení vydaném po zasedání palestinského vedení.

Palestinci s Izraelem udržovali bezpečnostní vztahy ve snaze zabránit činnosti islamistických extremistů, píše agentura AP. Podle ní pozastavení této spolupráce vyvolává obavy z útoků, kterým úřady nedokážou zabránit.

Palestinská samospráva takový krok jako formu protestu učinila již dříve, ale s malým úspěchem, částečně kvůli výhodám, které vedení země z tohoto vztahu má, a také kvůli tlaku USA a Izraele na udržení spolupráce, píše AP. Naposledy tak učinila v roce 2020 kvůli záměru premiéra Benjamina Netanjahua rozšířit izraelskou svrchovanost na židovské osady na Západním břehu Jordánu.

Násilí se v posledním roce na Západním břehu vystupňovalo, když tam Izrael loni na jaře zintenzivnil razie v reakci na protiizraelské útoky. Od letošního 1. ledna izraelské síly podle informací agentury AFP na Západním břehu Jordánu zabily nejméně devětadvacet Palestinců, mezi nimiž byli ozbrojenci i civilisté.

Ochránci lidských práv z izraelské organizace B'Tselem uvádějí, že loni izraelská armáda zabila skoro sto padesát Palestinců, což bylo nejvíce od roku 2004.