Premiér Palestinské autonomie rezignoval. Cílem je smír mezi Fatahem a Hamásem, míní Borek

Předseda Palestinské autonomie Mahmúd Abbás přijal demisi, kterou mu podal palestinský premiér Muhammad Ištajja. Abbás ho ale zároveň pověřil, aby kabinet dál vedl, dokud nebude ustavena vláda nová. Krok by mohl otevřít cestu ke Spojenými státy prosazované reformě palestinské samosprávy. „Měl by vzniknout nový, technokratičtější kabinet, který by měl předznamenat možnost palestinského usmíření,“ řekl zahraniční zpravodaj ČT David Borek.

„Demisi vlády jsem prezidentovi předložil 20. února a dnes ji podávám písemně,“ uvedl Ištajja v Ramalláhu a dodal, že rozhodnutí bylo přijato „s ohledem na vývoj událostí spojených s agresí proti Pásmu Gazy“.

Podle zpravodajského webu televize al-Džazíra Ištajja svou rezignaci rovněž zdůvodnil „bezprecedentní eskalací“ násilí na okupovaném Západním břehu Jordánu a v Jeruzalémě. Dodal, že existují „snahy učinit z palestinské samosprávy správní a bezpečnostní orgán bez politického vlivu“.

Vývoj podle agentury AP naznačuje, že Západem podporovaná palestinská samospráva je ochotna zavést reformy, aby se „revitalizovala“, jak požadují USA. Podle dřívějších amerických vyjádření by po skončení války mohla kontrolu nad Pásmem Gazy převzít právě reformovaná palestinská samospráva. V cestě této variantě ale stále stojí mnoho překážek, píše AP.

„Jedná se o řízenou demisi, která má otevřít novou etapu palestinské politiky,“ řekl Borek. Podle něj na daný krok působily dva vlivy. Ten americký si klade za cíl transformovat palestinskou samosprávu, aby byla schopná se v budoucnosti ujmout vládní odpovědnosti v Gaze, pokud dojde ke konci války a skončí na daném území vláda teroristického hnutí Hamás.

Druhý vliv je podle Borka důležitější. „Ve čtvrtek 29. února se má v Moskvě sejít dvanáct až čtrnáct palestinských frakcí, které budou jednat o vnitropalestinském usmíření,“ řekl Borek. Na schůzku je pozváno hnutí Fatah, Hamás, Islámský džihád a další skupiny. Spor mezi Fatahem a Hamásem dlouhodobě poškozoval jednání s Palestinci na mezinárodní úrovni.

Zpravodajský web se sídlem v Dubaji Asharq News s odkazem na palestinské zdroje napsal, že by nová vláda palestinské samosprávy mohla být sestavena do konce tohoto týdne. Ištajjova vláda podle webu a dalších arabských zpravodajských serverů bude vládnout v demisi, dokud nevznikne nová technokratická vláda, v jejímž čele zřejmě stane současný šéf vládního investičního fondu a bývalý vicepremiér Muhammad Mustafá.

Blízkovýchodní zpravodaj ČT Borek o aktuální situaci v Izraeli (zdroj: ČT24)

Izraelské údery v městě Gaza

Izraelští vojáci během neděle zabili více než 30 ozbrojenců z hnutí Hamás ve čtvrti Zajtún ve městě Gaza na severu tohoto palestinského území. V pondělním hlášení to podle agentury Reuters uvedla izraelská armáda.

Portál deníku The Times of Israel píše, že v Zajtúnu armáda mimo jiné podnikla letecký útok na budovu, kde se nacházel odstřelovač Hamásu. Izraelská armáda také informovala, že více než deset bojovníků Hamásu zlikvidovala ve střední části Pásma Gazy a další na jihu ve městě Chán Júnis.

Na město Gaza se izraelské síly soustředily v první fázi války, kterou Izrael zahájil v reakci na brutální útok Hamásu na své území 7. října 2023. Operace proti bojovníkům Hamásu tam ale nyní izraelští vojáci podnikají znovu.

Úřady kontrolované Hamásem zveřejnily bilanci, že od října v souvislosti s izraelskými údery zemřelo v Pásmu Gazy 29 782 lidí, což je o 90 více, než kolik uváděla nedělní bilance. Zraněných bylo 70 043 lidí, o 164 více než v neděli.

Izraelská armáda uvedla, že za poslední den bylo na různých místech v Pásmu Gazy vážně zraněno pět jejích vojáků.