TÉMA

Pracovní místa

Nezaměstnanost v Česku v únoru zůstala na lednových čtyřech procentech, volných míst přibylo

Míra nezaměstnanosti v Česku v únoru stagnovala na lednových čtyřech procentech. Lidí bez práce bylo na konci února 296 107, což bylo o 561 více než v předchozím měsíci. Počet volných míst meziměsíčně stoupl o 1796 na 268 579. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Úřad práce ČR. Loni v únoru byla nezaměstnanost o desetinu procentního bodu nižší, činila 3,9 procenta.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 20:39|

Londýn podle starosty sčítá brexitové ztráty. Ekonomické dopady odchodu z EU ukazuje nová studie

Na „škodlivé dopady“ brexitu upozorňuje londýnský starosta Sadiq Khan. Odchod Spojeného království z Evropské unie prý dopadá negativně jak na britskou ekonomiku, tak i na situaci v hlavním městě. Z EU odešlo ostrovní království před čtyřmi lety, podle nejnovějších studií dosáhly ztráty zhruba 140 miliard liber, v přepočtu zhruba čtyř bilionů korun.
26. 2. 2024|

Nezaměstnanost v prosinci stoupla na 3,7 procenta. Volných míst bylo méně než uchazečů

Nezaměstnanost v Česku v prosinci loňského roku stoupla na 3,7 procenta z listopadových 3,5 procenta. Uchazečů o práci přibylo o šestnáct tisíc na 279 227. Počet volných míst opět klesl, a to o sedm tisíc na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných míst. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR. Předloni v prosinci byla míra nezaměstnanosti stejná. Bez práce bylo tehdy 271 803 lidí a volných míst bylo 288 647.
9. 1. 2024Aktualizováno9. 1. 2024, 11:15|

Zavedení poplatku za letáky má snížit jejich množství. Zástupci oboru se obávají propouštění

Letáky mají dle připravované novely o obalech podléhat recyklačnímu poplatku až 3,5 tisíce korun za tunu. Cílem je podle resortu životního prostředí snížit množství odpadu. Výrobci a distributoři se ale obávají, že nové poplatky zdraží výrobu reklamních tiskovin, omezí jejich produkci a tím pádem ohrozí tisíce pracovních míst.
12. 11. 2023|

Nezaměstnanost v prosinci stoupla na 3,7 procenta, volných míst ubylo

Nezaměstnanost v Česku v prosinci stoupla na 3,7 procenta, zatímco předchozí tři měsíce stagnovala na 3,5 procenta. O práci se prostřednictvím úřadů práce ucházelo 271 803 lidí, o 14 616 více než o měsíc dříve. Současně o zhruba 3300 oproti listopadu ubylo volných pracovních míst, kterých zaměstnavatelé na konci loňského roku nabízeli 288 647. Jejich nabídka byla přesto dál vyšší než počet uchazečů. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 11:23|

Spolek v Brně uspěl ve sporu se státem o příspěvky na mzdy pro lidi s handicapem

Brněnská obecně prospěšná společnost Amerfo u krajského soudu uspěla ve sporu s ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV) o vyplacení příspěvku na mzdy pro lidi s postižením. Spolku, který zaměstnává lidi s fyzickým nebo duševním handicapem, ministerstvo kvůli administrativní chybě nevyplatilo příspěvek za 2,2 milionu korun. Hrozilo pak, že bude spolek muset zrušit desítky pracovních míst.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 15:31|

Spojené státy zmírní celní pravidla pro ocel a hliník z Británie. Londýn zruší uvalené poplatky

Spojené státy oznámily, že zmírní pravidla pro dovoz oceli a hliníku z Británie. Cla na toto zboží zavedl v roce 2018 tehdejší americký prezident Donald Trump. Britská BBC připomněla, že situace vnášela napětí do vztahů mezi Londýnem a Washingtonem. Podobné dohody už dříve uzavřely USA s Evropskou unií a Japonskem.
23. 3. 2022|

Letošní rok bude jeden z nejsložitějších, řekl Fiala v novoročním projevu

Novoroční projev přednesl předseda české vlády Petr Fiala (ODS). Letošní rok podle něj bude jedním z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku samostatné České republiky. Bude se muset vypořádat s potížemi způsobenými inflací, růstem cen energií i s epidemií covidu-19. Vyřešit je podle něj potrvá dlouho. Doufá, že první pozitivní výsledky přijdou ještě před koncem roku. Jde již o druhý projev vysokého ústavního činitele na Nový rok, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) k národu promluvil po poledni.
1. 1. 2022Aktualizováno1. 1. 2022, 20:32|

Státy světa odhlasovaly v Glasgow společné znění klimatické dohody

Představitelé téměř dvou set zemí světa se na konferenci COP26 ve skotském Glasgow shodli na společném znění dohody o dalším postupu v boji s klimatickými změnami. Země souhlasily s postupným odklonem od používání uhlí k výrobě elektrické energie.
13. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 22:49|

Demokraté se podle Bidena shodli na podobě obřího investičního balíku

Američtí demokraté po měsících vyjednávání nalezli shodu na obrysech obřího investičního balíku zaměřeného zejména na sociální programy a boj s klimatickými změnami, který je stěžejní součástí politické agendy prezidenta Joea Bidena. Šéf Bílého domu to oznámil na tiskové konferenci před svým odletem do Evropy. Balík nicméně musí ještě schválit Kongres, kde podle aktuálních vyjádření některých zákonodárců není jeho podpora stále zcela jasná.
28. 10. 2021|

Volební lídři debatovali o tom, jak se postavit k trendu elektromobility

Část předvolební superdebaty se točila kolem postoje lídrů k možnému zákazu výroby aut se spalovacími motory po roce 2035. Všechny subjekty zastoupené v debatě uvedly, že proti zákazu bojovat budou, jen ČSSD uvedla, že proti zákazu spíše bude bojovat. Debaty se účastnili Andrej Babiš (ANO), Petr Fiala (SPOLU), Vojtěch Filip (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolora), Tomio Okamura (SPD), Vít Rakušan (PirátiSTAN) a Robert Šlachta (PŘÍSAHA).
7. 10. 2021|

Pracovní trh v Česku sílí. Zájem je zejména o nekvalifikované práce v průmyslu a logistice

České firmy plánují rozsáhlé nábory zaměstnanců. Nejvíce chybí nekvalifikovaní pracovníci v průmyslových závodech nebo v logistice. Pozice se ale kvůli nízké nezaměstnanosti a nezájmu lidí ne vždy daří obsadit.
20. 9. 2021|

Pošta plánuje propuštění asi patnácti set lidí, zruší více než dva tisíce míst

Česká pošta plánuje k 1. březnu příštího roku zrušit 2371 pracovních míst. Propustí tak zhruba 1500 lidí, protože část pozic je neobsazených. Propuštěným zaměstnancům nabídne rekvalifikaci, uvedl mluvčí České pošty (ČP) Matyáš Vitík. Pošta zaměstnává zhruba 29 tisíc lidí. Na propouštění ve státním podniku upozornil server Echo24.cz. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), pod jehož rezort pošta patří, bude žádat vysvětlení k tomuto plánu. Ve čtvrtek bude proto jednat s ředitelem pošty i odbory. Podle ministra se v současné covidové situaci ukázala „nezbytnost pošty.“
23. 11. 2020Aktualizováno23. 11. 2020, 14:28|

Český podíl na dobývání vesmíru roste, zapojilo se do něj už přes 60 firem

Český podíl na vesmírných programech v rámci Evropy postupně roste, když Česko za posledních deset let do programů Evropské vesmírné agentury (ESA) téměř sedminásobně navýšilo investice na současných zhruba 1,24 miliardy korun. Zvýšil se i počet zapojených firem, které se podílely na 350 projektech. Oznámili to zástupci tuzemských firem kosmického průmyslu a Svazu průmyslu a dopravy ČR.
6. 8. 2020|

Implantát pro neslyšící proplatí od ledna pojišťovny i dospělým

Přelom roku přinese několik změn pro lidi s vadami sluchu. Nově jim například pojišťovny budou proplácet sluchadla na obě uši. Změny se od nového roku dotknou i zaměstnavatelů lidí s handicapem, kterým stát bude přispívat více.
28. 12. 2019|

Úřady práce zruší tři stovky míst. Některé menší pobočky omezí provoz, jiné nahradí schránka na formuláře

Na úřadech práce napříč republikou se od ledna zruší ve srovnání se začátkem letošního roku zhruba 330 míst. Některá malá pracoviště v krajích omezí svůj provoz, nebo se zavřou. K dispozici v místě budou schránky na žádosti a formuláře. Důvodem jsou úspory a méně peněz v rozpočtu na výdaje.
5. 12. 2019|

Cementárnu ve Štramberku odmítli zastupitelé. Podle firmy jsou obavy zbytečné

Zastupitelé tříapůltisícového Štramberku na Novojičínsku v pondělí odmítli rozšíření vápencového lomu a postavení nové cementárny. Místní proti záměru firmy LB Cemix protestují, obávají se například zhoršení kvality životního prostředí nebo ztráty spodní vody. Podle firmy jsou jejich obavy neopodstatněné.
11. 11. 2019|

Podle opozice prodaly Hořice pozemek pro továrnu levně. Cena nebyla hlavní, oponuje starosta

Devítitisícové Hořice na Jičínsku prodají průmyslovou zónu o rozloze 3,4 hektaru strojírenské firmě ORT Nový Bydžov. Firma by měla městu zaplatit 110 korun za metr čtverečný, tedy 3,7 milionu korun. Slibuje, že v zóně najde práci až dvě stě lidí. Obchod se nelíbí opozici, podle které má pozemek minimálně trojnásobnou cenu.
5. 11. 2019|