TÉMA

Nábor

Armáda už hledá personál pro letouny F-35. Bude potřebovat stovky lidí

Armáda už hledá personál pro letadla F-35. K letounům, které pořizuje, a do jejich zázemí, bude potřebovat stovky lidí. Do výzbroje stroje zařadí sice až v první polovině další dekády, jenže zároveň potrvá, než se připraví piloti, technici a další odborníci. Souvisí to s náborem celkově. Armáda musí přidat, aby splnila cíl mít třicet tisíc vojáků a vojákyň.
20. 4. 2024|

Armádě podle náčelníka generálního štábu chybějí lidé. Nábory i podmínky služby chce změnit

Armáda v příštích letech zcela přezbrojí na moderní západní techniku, řekl v projevu na začátek velitelského shromáždění náčelník armádního generálního štábu Karel Řehka. Musí se podle něj připravit na digitalizaci, zaměřit se ale musí i na nábory. Vojáci podle něj stárnou a armáda není personálně naplněná. Řehka i ministryně obrany Jana Černochová (ODS) hovořili o nové pořizované výzbroji a také o podpoře Ukrajiny. Čeští vojáci podle nich v posledním roce vycvičili čtyři tisíce ukrajinských a letos by to mělo být podobné.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 22:49|

Nábor policistů se v Libereckém kraji nedaří, kvůli ztrátě benefitů zvažují odchod i někteří stávající

V Libereckém kraji se dlouhodobě nedaří naplňovat stavy policistů. Ti stávající navíc od ledna přišli o část zaměstnaneckých výhod, jako je příspěvek na stravování nebo na dovolenou. Někteří strážci zákona kvůli tomu uvažují o odchodu.
19. 1. 2024|

Chybí dozorci i strážní, vězni na to reagují zvýšenou agresivitou

Věznicím napříč Českem chybí tisícovka zaměstnanců, z toho tři čtvrtiny strážných a dozorců. Ti, kdo zůstávají, slouží i stovky hodin přesčasů ročně. A vězni na to reagují, zvyšuje se jejich agresivita. Nábor nových lidí se přitom věznicím nedaří. Nástupní mzda dozorce bez praxe je necelých 32 tisíc hrubého.
6. 1. 2024|

Ukrajinská armáda hledá brance i v posilovnách. Nábor nových vojáků dál brzdí korupce

Kyjev řeší problém s nedostatkem vojáků. Většina Ukrajinců ochotných bojovat už narukovala a armáda těžko shání další. Úřady proto chtějí přijít s reformou, která má nábor zjednodušit. Odvody ale pořád trápí silná korupce, kdy se vojáci snaží z branné povinnosti vykoupit, informuje z Ukrajiny zpravodaj ČT Jan Řápek.
17. 12. 2023|

Válka nahnala některé Ukrajinky do dolů. Horníci museli odejít bojovat s Rusy

Ukrajina povolala do zbraně velké množství mužů, kteří teď chybí v civilních povoláních. Na jejich místa proto nastupují ženy. Platí to i v tradičně mužských profesích, jako je horník v černouhelném dole. Situaci hornic zmapoval zpravodaj ČT David Miřejovský.
26. 9. 2023|

Armáda spouští on-line nábory. Zájemci přijdou osobně až na lékařskou prohlídku

Kdo by chtěl sloužit v české armádě, nemusí kvůli tomu již do náborového centra. Zájemci se nově mohou přihlásit elektronicky. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) i generální štáb si od toho slibují zjednodušení náboru, a tedy větší zájem o službu.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 18:40|

Kuba odhalila obchodníky s lidmi, kteří verbují vojáky pro Rusko

Kubánská vláda v pondělí oznámila, že rozkryla síť obchodníků s lidmi, která se snažila získat Kubánce jako bojovníky na straně Ruska ve válce na Ukrajině. Kubánské ministerstvo zahraničí v prohlášení odsoudilo žoldnéřství a odmítlo, že by se Kuba jakkoliv účastnila války na Ukrajině. Moskva, která je dlouhodobým spojencem Havany, zatím obvinění nijak nekomentovala.
5. 9. 2023|

Pražské policii chybí tisíc lidí. Volná místa nabízejí i strážníci

Policii v metropoli schází zhruba tisíc policistů. Ředitel krajského ředitelství policie pro Prahu Petr Matějček proto představil novou náborovou kampaň, která nově cílí i na uchazeče bez maturity. Zájemcům postačí výuční list. Nejvíce volných míst je v odboru dopravní policie. Nové kolegy hledá také pražská městská policie, u strážníků však zůstává úspěšné složení maturitní zkoušky i nadále podmínkou přijetí.
10. 8. 2023|

Německá armáda bojuje s nedostatkem nováčků. Zaměří se víc na ženy a přistěhovalce

Německá armáda chce v příštích osmi letech nalákat do svých řad dalších dvacet tisíc vojáků. Zájem o službu v ozbrojených silách ale dlouhodobě klesá. Že se plány Bundeswehru nepodaří splnit, připouští už i spolkový ministr obrany Boris Pistorius, podle něhož je v armádě málo žen a lidí s přistěhovaleckými kořeny. V Německu stárne populace a nedostatek pracovních sil trápí všechna odvětví.
2. 8. 2023|

Česká armáda se snaží nabrat nové vojáky, zároveň se musí zaměřit i na udržení stávajících

Armáda musí podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky přidat, aby splnila cíl a do konce dekády měla 30 tisíc lidí. Letos plánuje přijmout 2200 vojáků a vojákyň. V předchozích několika letech to byly nižší počty. Vedle náboru se chce zaměřit i na to, jak lidi udržet.
16. 7. 2023|

Na Děčínsku chybí hasiči. Noví uchazeči často nezvládnou testy

Hasiči se potýkají s nedostatkem personálu. Se suchem a vysokými teplotami se problém prohlubuje, rostou totiž počty požárů, které musejí likvidovat. Desítky hasičů hledá například profesionální sbor na severu Čech. Pro ty, které má, to znamená často více směn nebo rušení dovolených.
13. 7. 2023|

Rusové se bojí druhé vlny mobilizace, povolávací rozkazy jim teď chodí elektronicky

Velká část ruské společnosti se stále bojí vyhlášení druhé mobilizační vlny. Přispělo k tomu i nedávné rozhodnutí prezidenta Vladimira Putina podepsat zákon o elektronických povolávacích rozkazech. Zpřísňuje navíc tresty pro odpírače vojenské služby. Vyhlášení všeobecné mobilizace Kreml opakovaně popírá.
30. 4. 2023|

Armáda letos nabírá ve velkém. Přijmout chce přes dva tisíce vojáků

Armáda plánuje letos nabrat 2200 nováčků, to je více než dříve. Chce využít současného zájmu o službu. Do budoucna připravuje novou personální strategii. Generální štáb počítá s virtuálním náborovým střediskem i investicemi do kasáren a zázemí. Ve sboru teď působí 27 tisíc mužů a žen.
15. 2. 2023|

Obliba benefitů pro zaměstnance roste. Firmy nabízejí i náborový příspěvek či práci z domova

Nalákat nové zaměstnance a udržet ty kvalitní bude i v novém roce při nízké nezaměstnanosti klíčovým úkolem mnoha firem. Snaží se motivovat i pomocí nejrůznějších bonusů. Spousta z nich se tak už stala téměř samozřejmostí, například dotované obědy nebo mobilní telefony. Společnosti stále jako v době pandemie nabízejí i práci z domova nebo příspěvky na zdraví. Čím dál oblíbenější jsou i náborové benefity.
6. 1. 2023|

Rusko verbuje do bojů na Ukrajině vězně. Slibuje jim peníze i svobodu

Rusko posílá do bojů na Ukrajině vězně. Podle americké televizní stanice CNN jsou rekrutováni v nápravných zařízeních po celé zemi. Nabízí jim brzkou svobodu a v přepočtu až 80 tisíc korun měsíčně. Koncem minulého týdne nezávislý investigativní portál The Insider napsal, že žoldnéře z řad vězňů verbuje přímo polovojenská Wagnerova skupina. Ta už měla najmout tisícovku odsouzených.
10. 8. 2022|

Hradecký dopravní podnik láká nové řidiče. Jízdu si mohou vyzkoušet a pak se rozhodnout

Dopravní podnik v Hradci Králové se pokouší v době nedostatku řidičů sehnat do svého týmu nové posily. Ve středu v areálu své vozovny nabídl veřejnosti možnost vyzkoušet si práci za volantem. Provozovateli MHD momentálně chybí asi patnáct řidičů, dalších třicet je nyní v pracovní neschopnosti. Právě kvůli tomu teď jezdí hradecká MHD od června v omezeném režimu.
8. 6. 2022|

Manažer dronů nebo datový detektiv. Brněnská technika láká uchazeče na profese budoucnosti

Letošní náborová kampaň Vysokého učení technického v Brně vychází z předpokladu, že za dvacet let se pracovní trh výrazně promění a vzniknou nové pozice, například manažer dronů nebo datový detektiv. Podle průzkumů, které si brněnská technika nechává průběžně zpracovat, budoucí vysokoškoláci při výběru školy zohledňují, jestli jejich studijní zaměření zůstane praktické i v budoucnu.
21. 2. 2022|

Autobusy na Teplicku mají problém. Spousta řidičů je nemocná, náhradníci region neznají

Změna autobusového dopravce na Teplicku, která proběhla k prvnímu prosinci, začíná způsobovat problémy. Krajský úřad v Ústí nad Labem v poslední době přijímá řadu stížností od cestujících. Těm vadí, že spoje mívají dlouhá zpoždění, některé autobusy nejezdí vůbec. Společnost ČSAD Slaný (dceřiná společnost ICOM transport), která dopravu zajišťuje, uvedla, že kvůli vysoké nemocnosti je nedostatek řidičů. Povolala tak řidiče z jiných regionů, ti ale Teplicko neznají a často bloudí.
11. 12. 2021|

Liberty Ostrava už přijímá objednávky i ze Spojených států. Musí nabrat další zaměstnance

Liberty Ostrava posiluje výrobu, vedle evropského trhu by firma chtěla dodávat ocelové trubky i do Spojených států amerických. Právě tam od roku 2018 ocelové produkty nevyvážela. Kvůli plánovanému rozšíření výroby bude muset ostravská společnost přijmout více než sto nových zaměstnanců. Hutní podnik Liberty slibuje, že si zájemce o zaměstnání vyškolí sám.
24. 11. 2021|

Pracovní trh v Česku sílí. Zájem je zejména o nekvalifikované práce v průmyslu a logistice

České firmy plánují rozsáhlé nábory zaměstnanců. Nejvíce chybí nekvalifikovaní pracovníci v průmyslových závodech nebo v logistice. Pozice se ale kvůli nízké nezaměstnanosti a nezájmu lidí ne vždy daří obsadit.
20. 9. 2021|

Lidé se na světový den hlásí do registrů dárců kostní dřeně, památky se nasvítily na červeno

Česko se v sobotu zapojilo do Světového dne dárců kostní dřeně. Na několika místech se mohli na náborech registrovat noví dárci, kterých loni kvůli pandemii nemoci covid-19 ubylo. Oceněni byli lidé, kteří už kostní dřeň darovali. Večer se pak u příležitosti světového dne červeně rozsvítila řada významných budov a památek.
18. 9. 2021Aktualizováno18. 9. 2021, 19:58|

Obchody už se zahřívají na Vánoce, lidé začínají nakupovat. Prosinec bývá stomiliardový

Obchody už začínají lákat zákazníky na předvánoční nákupy. Za necelé čtyři týdny přijde první adventní neděle. Podle odhadu ekonomů letos každý Čech utratí za vánoční dárky v průměru přes šest tisíc korun. Podobnou částku pak i za související věci jako potraviny nebo alkohol. Na nápor zákazníků už se připravují i sklady, obchody a e-shopy. Prosinec bývá pro obchodníky ráj – začíná advent, lidé slaví Mikuláše, Vánoce a Silvestra.
4. 11. 2019|