TÉMA

Rodiny

Rodičovský příspěvek asi vzroste o 50 tisíc, poslanci schválili i on-line žádosti o důchod

Rodičovský příspěvek se patrně zvýší od ledna o 50 tisíc korun na 350 tisíc korun, novelu v úvodním kole podpořila sněmovna. Růst se bude týkat dětí narozených od začátku příštího roku. Opoziční ANO a SPD prosazují vzhledem k míře inflace razantnější růst dávky až na 400 tisíc korun. Prvním čtením prošla i novela, která zkracuje dobu pro oddlužení.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 22:57|

Itálie zavádí čtyřicetiprocentní daň z mimořádných zisků bank

Itálie překvapivě zavádí daň z mimořádných zisků bank. Vybrané peníze chce podle místopředsedy vlády a ministra infrastruktury Mattea Salviniho použít na pomoc lidem s hypotékou a na snížení daní. Opatření, které šokovalo trhy v Itálii i jinde, schválila italská vláda v pondělí pozdě večer na posledním zasedání před letní přestávkou. V reakci na zprávu oslabily akcie italských i dalších evropských bank.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 22:31|

Jurečka předloží vládě zvýšení rodičovské na přelomu května a června. Zatím tají, které rodiny dostanou přidáno

Rodičovský příspěvek se zvýší na 350 tisíc korun, a to nejpozději od 1. ledna, možná i dříve. Detaily ale koalice ještě nemá dohodnuté, řekl v Otázkách Václava Moravce ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jeho předchůdkyně Jana Maláčová (ČSSD) se pozastavila nad tím, že Jurečka zatím není schopen zaručit, že dodatečné peníze dostanou všechny rodiny s malými dětmi. Připomněla, že při minulém zvýšení, jež se týkalo jen těch, kteří rodičovskou ještě nevyčerpali, se tehdy opoziční lidovci dokonce obrátili na Ústavní soud. Koaliční dohodu na zvýšení rodičovského příspěvku oznámil i premiér Petr Fiala (ODS).
21. 5. 2023Aktualizováno21. 5. 2023, 20:03|

Motol otevřel první dům pro rodiny dlouhodobě nemocných dětí

V areálu Fakultní nemocnice v Motole se otevřel první dům určený pro rodiny dlouhodobě hospitalizovaných dětí. Náklady na stavbu a vybavení, které se vybraly ve veřejné sbírce a od dárců, přesáhly sto milionů korun.
25. 11. 2022|

Reportéři ČT: Ruské dezinformace rozdělují rodiny, vedou i k rozvodům

Dezinformace řada lidí konzumuje denně na sociálních sítích, dezinformačních webech i v řetězových e-mailech. Lidé, které zejména ruská propaganda ovlivňuje, mají konflikty se svými blízkými, kteří dezinformacím neuvěřili. Někdy konflikty vedou i k rozvodům nebo k tomu, že se spolu členové rodin dlouhodobě nebaví. Dopady ruské informační války zdokumentovali Reportéři ČT.
7. 11. 2022|

Lidé ve Žďáru nad Sázavou kempují před radnicí. Město slíbilo prodat parcely těm nejrychlejším

Už tři dny kempuje na dvacet lidí před radnicí ve Žďáru nad Sázavou. Důvodem je 27 parcel na rodinné domy, které město prodá za zvýhodněnou cenu těm nejrychlejším. Čekající si sepsali vlastní pravidla a ta dodržují. Město bude jimi vytvořený pořadník akceptovat. Zájemci ale musejí na místě vydržet do pondělí, v sedm ráno se rezervace začnou zapisovat.
7. 9. 2022|

Lidé už požádali o 5000 korun pro víc než sto padesát tisíc dětí. Systém to přetížilo

Úřady přijaly k pondělnímu odpoledni přes dvaadevadesát tisíc žádostí o jednorázový příspěvek 5000 korun pro více než sto padesát tisíc dětí, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v televizi Nova. Podávání žádostí provázely potíže, které se podle ministra podařilo do 17:00 odstranit. Příspěvek 5000 korun je na děti, kterým nebylo k 1. srpnu ještě 18 let nebo které se do konce roku teprve narodí. Získat ho mohou rodiny s loňským hrubým příjmem do milionu korun. Domácnosti s přídavky na děti ho dostávají automaticky, ostatní musí požádat.
15. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022, 22:05|

Roční výdaje na energie by mohly vzrůst až na miliardu korun, obávají se kraje. Některé už šetří

Drahé energie výrazně dopadají i na rozpočty samospráv. Některé kraje odhadují, že jim kvůli tomu vzrostou roční výdaje až na miliardu korun. Část z nich navíc připravuje kvůli rostoucím cenám finanční podporu pro své obyvatele. Zaměřují se hlavně na nízkopříjmové domácnosti. Jiné regiony se obávají, aby vůbec měly dost peněz na své účty za energie.
7. 8. 2022|

Pomoc s energiemi je složitá a pomalá, míní Schillerová. Jurečka naopak hájí jednoduchost

Pomoc s energiemi přichází pomalu a je složitá, prohlásila předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová v diskuzním pořadu Události, komentáře. Dodala, že poslanci klubu úsporný tarif podpořili, protože je to lepší než nic. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je podpora domácnostem připravena v pravý čas a pro začátek topné sezony.
15. 7. 2022|

Opozice i Piráti chtějí kvůli zdražování zvýšit rodičovský příspěvek. Podle Jurečky to záleží na rozpočtu

Diskuze o možném zvyšování rodičovského příspěvku pokračuje. Opozice i koaliční Piráti chtějí jeho nárůst a do budoucna pak i automatickou valorizaci. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se tomu nebrání, závisí to podle něj ale na možnostech státního rozpočtu.
7. 6. 2022|

Biden v texaském Uvalde uctil památku obětí útoku. Postup složek při zásahu prošetří ministerstvo

Americký prezident Joe Biden s manželkou položili květiny u základní školy v texaském městě Uvalde, kde 18letý útočník v místní základní škole zastřelil 19 dětí a dvě učitelky. Americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že prošetří postup zasahujících složek při útoku ve škole.
29. 5. 2022Aktualizováno29. 5. 2022, 23:59|

Příspěvek na dítě schválí vláda podle Jurečky ve středu

Vláda ve středu schválí návrh, který umožní vyplatit dávku pět tisíc korun na dítě rodinám s hrubým příjmem za loňský rok do jednoho milionu korun, avizoval v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Kabinet projednávání návrhu minulou středu o týden odložil. Jurečka to dle svých slov navrhl kvůli dopracování technicko-legislativních připomínek. Některá ministerstva se postavila k materiálu kriticky a upozornila na jeho nesoulad s ústavním pořádkem nebo právem EU.
29. 5. 2022|

Kabinet finalizuje pomoc samoživitelkám, řekl Jurečka. S odboráři z úřadů práce se sejde v úterý

Vláda chystá kvůli vysoké inflaci novou pomoc pro samoživitelky. Parametry podpory nyní finalizuje, řekl v Interview ČT24 ministr práce a sociálních věcí a předseda lidovců Marian Jurečka. Konkrétní podobu zatím představit nechtěl. Šéf resortu bude také v úterý jednat s odboráři z úřadů práce. Ti požadují navýšení výdělků ještě v letošním roce.
26. 4. 2022|

„Pijí dešťovou vodu nebo ji hledají ve studnách.“ Uprchlíci se bojí o blízké na Ukrajině

Do Česka přicházejí z Ukrajiny především ženy s dětmi. Otcové rodin zůstali doma, aby bojovali proti Rusům. Ve frontových oblastech ale zůstali i civilisté, často starší lidé, kteří odejít nechtěli, nebo nemohli. Jak se jim všem daří, zda jsou živí a zdraví, jestli mají co jíst a pít, ale manželky a potomci často netuší. Zhoršuje to jejich duševní stav, s nímž se uprchlíkům snaží pomoci psychologové.
30. 3. 2022|

Vláda podpoří rodiny, které ubytují uprchlíky. O příspěvek mohou žádat i zpětně

Od počátku ruské invaze na Ukrajinu dorazilo do Česka přes tři sta tisíc běženců, přičemž kapacity hromadného ubytování se rychle vyčerpávají. Vláda se tak nyní snaží, aby bylo co nejvíce uprchlíků ubytováno v rodinách, motivací má být příspěvek. Činit bude tři tisíce korun na osobu za měsíc. Maximálně budou však lidé moci získat dvanáct tisíc korun měsíčně. Podpora se začne vyplácet po 11. dubnu, a to zpětně i za březen.
23. 3. 2022|

Ministerstvo vydalo seznam protiepidemických doporučení na Vánoce

Vyhněte se větším skupinám lidí, dodržujte rozestupy, odložte večírky a setkávejte se raději venku, radí mimo jiné v protiepidemických doporučeních k Vánocům ministerstvo zdravotnictví. Nabádá k posilující dávce očkování a k přesvědčování neočkovaných během rodinných setkání. Lidé by také měli využít možnost nechat se otestovat na covid-19, necítí-li se dobře.
9. 12. 2021|

Do akce Milostivé léto se už zapojily tisíce lidí, dlužníkům pomáhají i dárci

Už tisíce zájemců se přihlásily k takzvanému Milostivému létu, tedy možnosti zbavit se některých exekucí. Pro dlužníky je potřeba zaplatit původní částku plus poplatek 908 korun, penále bude odpuštěno a exekuce zastavena. Týká se to zejména pohledávek vůči státu, samosprávám a jejich organizacím.
14. 11. 2021|

30 let zpět: Volyňští Češi v Krupce

Sedmadvacet rodin volyňských Čechů z oblastí postižených jaderným zářením z Černobylu našlo nový domov ve městě Krupka na Teplicku. Prostředky na opravu věžového domu, kde byli volyňští Češi ubytováni, byly poskytnuty Ministerstvem pro hospodářský rozvoj České republiky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
15. 10. 2021|

Do sbírky pro postižené výbuchem v Koryčanech přispěje Zlínský kraj třemi miliony korun

Radní Zlínského kraje odsouhlasili finanční pomoc rodinám postiženým výbuchem rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku ve výši tří milionů korun. Příspěvek, který hejtmanství hodlá poslat prostřednictvím veřejné sbírky, ještě musejí schválit krajští zastupitelé v listopadu. Při explozi zahynuli ve středu 15. září dva dobrovolní hasiči, další čtyři lidé včetně dvou hasičů utrpěli zranění.
21. 9. 2021|

Před 70 lety přišly tisíce rodin o hospodářství. Začala akce Kulak

Pod horou Říp v Krabčicích na Litoměřicku byl za účasti desítek pamětníků a soukromých zemědělců odhalen pomník, který připomíná sedláky vyhnané z jejich hospodářství při komunistické kolektivizaci zemědělství. Před 70 lety, na podzim roku 1951, začala největší vlna vystěhování selských rodin v Československu. O svůj domov a hospodářství tehdy přišly tisíce rodin.
17. 9. 2021|

Do většiny obcí zasažených tornádem mohou vjet auta. Hasiči už poslali k zemi dvacítku domů

Policie od středy uvolnila vjezd do tornádem postižených obcí na Hodonínsku a Břeclavsku. Hasiči mají v obcích 41 požadavků na demolice. Zatím šlo k zemi 20 domů, jejichž demolici řídili, celkem má jít o 185 domů. Kvůli poškození domů bude potřebovat dlouhodobější ubytování více než dvacítka rodin.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 20:19|

Přes tisíc afghánských vojáků ustoupilo před Talibanem do Tádžikistánu

Přes tisíc afghánských vojáků a příslušníků bezpečnostních sil se v neděli uchýlilo před postupujícími povstalci z radikálního hnutí Taliban do Tádžikistánu. Do této země už dříve odešly stovky afghánských vojáků, ale až v neděli se tak poprvé stalo v tak velkém rozsahu, uvedla v pondělí agentura Reuters. Taliban se v provincii Badachšán, která leží na hranici s Tádžikistánem, zmocnil dalších šesti okresů.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 21:43|

Testování kompletně zdarma je iluze, na problémy naráží třeba sportovci nebo návštěvy v nemocnici

I druhý den po změně ve frekvenci hrazení preventivních testů pokračují nejasnosti. Některá odběrová místa, zejména ta při soukromých laboratořích stále nenabízejí PCR vyšetření hrazené plošně ze zdravotního pojištění. A to i přesto, že ministerstvo v úterý rozhodlo o zvýšení plateb od pojišťoven na 614 korun za PCR test. Ministerstvo zdravotnictví přijalo opatření, že lidé mají nárok bez doplatku na PCR test dvakrát do měsíce a antigenní test jednou za týden. Na některých místech jsou přitom testy zapotřebí častěji. Třeba v nemocnici nesmí být starší 48 hodin.
2. 6. 2021|

„Období na uklidnění“ zafungovalo. V Číně se rozvedlo o 72 procent párů méně

V Číně se v letošním prvním čtvrtletí ve srovnání s posledním kvartálem loňského roku rozvedlo o 72 procent méně párů. Na svých internetových stránkách o tom informuje americká televizní společnost CNN, podle které to souvisí se zavedením takzvaného období na uklidnění.
20. 5. 2021|