TÉMA

Popáleniny

Popáleninová JIP v Ostravě otevírá po rekonstrukci. Bude vlídnější k pacientům, lékařům i sestrám

Fakultní nemocnice Ostrava dokončila rekonstrukci popáleninové jednotky intenzivní péče.  Je jedním z pouhých tří pracovišť popáleninové medicíny v Česku, její součástí je operační sál a šest jednolůžkových boxů. První pacienty po svém znovuotevření přijme v srpnu.
27. 7. 2023|

Pracovník pneuservisu přispěchal na pomoc lidem v hořícím domě. Podle hasičů jim zachránil život

O záchranu životů se podle hasičů zasloužil pracovník pneuservisu v Brně na Rumišti David Studnica. Pomohl jim uniknout z hořící budovy, v čemž jim zprvu bránila mříž. Požár nevyužívaného objektu, který obývají bezdomovci, se obešel bez obětí, ačkoli šest lidí včetně dvou policistů a hasiče utrpělo zranění.
13. 7. 2023|

Hasiči měli v noci hodně práce, hořely domy, byt i bufety ve vodáckých tábořištích

U několika větších požárů museli v noci na sobotu zasahovat hasiči napříč republikou. Hořelo ve dvou domech na Kroměřížsku, v bytě ve Frýdku-Místku, ve dvou vodáckých kempech na západě Čech, oheň poničil i sklad sena v jižních Čechách. Největší škodu způsobil požár rodinných domů, hasiči ji předběžně odhadli na několik milionů.
1. 7. 2023|

V domě v Praze 3 vybuchly páry po instalaci montážní pěny, dva muži mají popáleniny

V Soběslavské ulici v Praze 3 ve čtvrtek odpoledne v obytném domě vybuchly nahromaděné páry po instalaci montážní pěny. Dva muži jsou popálení na hrudníku a v obličeji. Z domu bylo evakuováno zhruba 20 lidí, zhruba po hodině už se ale mohli začít vracet domů. Řekli to mluvčí pražských hasičů Martin Kavka a Kateřina Suchánská a mluvčí pražských zdravotnických záchranářů Jana Poštová. Hasiči tak upřesnili původní informace o výbuchu plynu.
23. 6. 2022Aktualizováno23. 6. 2022, 19:43|

Soud vyhostil Brita, kterému na letišti vzplanul batoh. Měl v něm vojenský granát

Obvodní soud pro Prahu 6 ve čtvrtek uznal Brita, kterému v úterý na pražském Letišti Václava Havla vzplanul batoh, vinným z přečinu nedovolené ozbrojování. Na tři roky ho vyhostil z Česka, řekla mluvčí soudu Zuzana Barochová. Podle mluvčího městského státního zastupitelství Aleše Cimbaly měl muž v zavazadle část vojenského granátu.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 14:14|

Na pražském letišti vzplála zřejmě zábavní pyrotechnika v zavazadle

Popálením člověka skončil požár na pražském Letišti Václava Havla. Podle policie patrně hořela zábavní pyrotechnika v jeho batohu. Provoz letiště byl potom částečně omezen, policie uzavřela spojovací část mezi dvěma terminály i příjezd od dálnice na letiště. Auta mohou na letiště opět přijíždět od 10:20. Incident nijak neovlivnil leteckou dopravu.
12. 4. 2022Aktualizováno12. 4. 2022, 12:21|

Vojáci dopravili do Prahy vážně popálenou holčičku z Ukrajiny. Je v kritickém, ale stabilizovaném stavu

Čeští vojáci letecky dopravili z Polska do Prahy osmnáctiměsíční ukrajinskou dívku, která utrpěla popáleniny na šedesáti procentech těla. Na Ukrajině, která čelí ruské invazi, by jí nebylo možné poskytnout náročnou odbornou péči. Jde o první převoz takto popáleného člověka do Evropské unie od počátku bojů, informovalo ministerstvo vnitra. Do péče českých lékařů se dítě dostalo v kritickém, ale stabilizovaném stavu.
26. 3. 2022|

Erupce sopky Semeru na Jávě si vyžádala více než dvacet životů

Nejméně 27 lidí se stále pohřešuje po sobotní erupci sopky Semeru na indonéském ostrově Jáva. Bilance obětí výbuchu vzrostla v pondělí odpoledne na 22. Desítky lidí byly také hospitalizovány, převážně utrpěly popáleniny. Bezmála dva tisíce lidí uprchly ze svých domovů. Seismologové varují, že hrozba dalších explozí trvá.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 20:09|

Roste počet opařených dětí. Jak tomu předcházet a jak správně poskytnout pomoc

Kvůli protikoronavirovým restrikcím lidé tráví mnohem více času doma. To se negativně projevilo v počtu případů opařených dětí, jedná se především o batolata. Stačí jen chvíle nepozornosti. Jak takovým úrazům předcházet a jak správně poskytnout první pomoc, radí odborníci na webových stránkách Sedmdesát stupňů.
18. 1. 2021|

Žena, která v plzeňském klubu útočila kyselinou, půjde na šest let do vězení

Anna Kroftová, která loni v březnu v nočním klubu v Plzni polila dva muže a ženu kyselinou sírovou, si odpyká šest let ve vězení. Rozhodl tak pražský vrchní soud, který zamítl její odvolání a potvrdil srpnový rozsudek plzeňského krajského soudu. Žena se k činu přiznala, prý ale nevěděla, že použila žíravinu. Středeční rozhodnutí je pravomocné. Napadení utrpěli popáleniny, museli podstoupit několik operací.
6. 11. 2019|

Zemřel zaměstnanec Explosie zraněný při požáru střelného prachu

Zemřel jeden ze čtyř lidí zraněných při požáru střelného prachu v pardubické Explosii. Oznámila to společnost, jejímž zaměstnancem byl, informaci potvrdil její mluvčí Martin Vencl i kriminalisté. Další dva zranění zůstávají v popáleninovém centru vinohradské nemocnice v Praze, o jednoho pečují lékaři v Brně.
3. 11. 2019Aktualizováno3. 11. 2019, 13:14|