TÉMA

Telegram

BIS odhalila, že ruský agent platil známým osobnostem za šíření ruské propagandy v Česku

Bezpečnostní informační služba (BIS) podle ředitele Michala Koudelky odhalila, že jeden z dlouhodobých agentů Ruska v České republice zajistil za úplatu několika tisíc eur šíření ruské propagandy, která se týkala rusko-ukrajinské války. Koudelka to řekl na konferenci o dezinformacích ve sněmovně. Zdrojem dezinformací je podle zjištění ČT také ruské kulturní centrum v Praze. Funguje dále i navzdory tomu, že jeho zřizovatel je na sankčním seznamu.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 19:20|

Úřady: Ruské útoky si v sobotu v Charkově vyžádaly nejméně dva mrtvé a osm zraněných

Sobotní ruské útoky v Charkovské oblasti, které mimo jiné zasáhly také oblastní metropoli, si vyžádaly nejméně dva mrtvé a osm zraněných. S odkazem na vyjádření šéfa oblastní správy Oleha Syněhubova to napsal ruskojazyčný server BBC. Charkov se stal terčem útoků i v noci na neděli.
17. 9. 2023|

Rusko údajně likvidovalo drony nad Krymem. Kyjev dává najevo, že se vrátí, říká expert

Ruská protivzdušná obrana za poslední den zničila ukrajinskou raketu a sestřelila nebo zneškodnila pomocí systémů elektronického boje 73 bezpilotních letounů, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Podle Jana Šíra z Institutu mezinárodních studií Univerzity Karlovy se Kyjev snaží o to, aby se Rusové necítili na okupovaném poloostrově bezpečně, a dává obyvatelům Krymu najevo, že se tam vrátí. Ukrajina v pátek také hlásí odražení ruského vzdušného úderu nad Oděskou oblastí na jihu země.
25. 8. 2023Aktualizováno25. 8. 2023, 15:46|

Podvodníci na on-line bazarech připravili Čechy o stovky milionů. Scházejí se na Telegramu

Češi přišli kvůli podvodům na internetových bazarech o stovky milionů korun. Uvedli to zástupci bezpečnostní firmy Eset a české policie. Podvodníci, kteří jsou podle nich nejčastěji z Ruska, Uzbekistánu nebo Ukrajiny, začali využívat nástroj, jenž jim umožňuje jednoduše krok za krokem vytvořit podvod na několik kliknutí. Až pětina podvodníkům podlehne.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 19:42|

V Moskvě explodovaly dva drony, tvrdí ruské úřady. Krym hlásí zásah muničního skladu

Moskva se v pondělí brzy ráno stala terčem útoku dronů. Jeden z nich zasáhl vysokopodlažní kancelářskou budovu jižně od centra ruské metropole, úlomky dalšího se našly v centru města nedaleko ministerstva obrany, uvedla ruská státní agentura TASS s odvoláním na záchranné složky. Podle dosavadních informací nejsou mrtví ani zranění. Na Krymu dron zasáhl muniční sklad, tvrdí okupační síly. Rusové v noci pokračovali v ostřelování Oděsy. Zranění utrpělo nejméně šest lidí.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 17:13|

Lidé na internetu prodávali videa mučených opic. Vyšetřuje je policie

Médii otřásá případ brutálního týrání opic. Novináři z britské stanice BBC pomohli rozplést síť mučitelů, kteří natáčí se zvířaty zvrácená videa a na internetu je prodávají zájemcům z celého světa. Investigativní práce jim zabrala víc než rok. Policie už kvůli kauze vyšetřuje dvě desítky lidí napříč celým světem včetně Británie i Spojených států.
22. 6. 2023|

V Moskevské oblasti spadly tři drony, uvedla Moskva. Ukrajina zatlačila ve dvou směrech

Ruská protivzdušná obrana zachytila tři drony v Moskevské oblasti, uvedlo ve středu ruské ministerstvo obrany. „Byly nalezeny trosky, žádné škody ani oběti,“ řekl gubernátor oblasti Andrej Vorobjov. Moskva se terčem bezpilotních letounů stala i v květnu.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 12:11|

Měsíce jsme pro Bachmut krváceli, teď prcháte bez boje, kritizuje Prigožin ruskou armádu

Moskvu „vážně znepokojuje“ chování šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který se ve videích stále častěji zuřivě opírá do nejvyšších představitelů ruské armády. Serveru Meduza to řekly zdroje blízké Kremlu. Prigožin v týdnu jako první ohlásil ponižující útěk ruské brigády z ukrajinského Bachmutu. V jiném příspěvku se opřel do chamtivého „šťastného dědy“, který nechává umírat Rusy, jímž podle některých ruských představitelů mohl myslet Vladimira Putina. Reakce Moskvy zůstává nejasná, podle expertů ale Prigožin nabourává Putinův systém loajality a překročil už červenou čáru, takže by mohl být označen za zrádce.
12. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 15:56|

V Kyjevě vyhlásili poplach kvůli záblesku nad městem, mohlo jít o meteor

Obyvatelé Kyjeva i jiných míst na Ukrajině pozorovali ve středu večer záblesk, kvůli kterému tamní úřady vyhlásily protiletecký poplach. Později uvedly, že nešlo o další ruský útok, ale zřejmě o důsledek meteoru či satelitu amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Americká vesmírná agentura ale popřela, že by záblesk souvisel s její družicí. Podle odborníků ho způsobil jasný meteor.
20. 4. 2023Aktualizováno20. 4. 2023, 11:18|

Na sociálních sítích se šíří tajné plány USA a NATO na pomoc Ukrajině, únik vyšetřuje Pentagon

Na sociálních sítích se tento týden objevily utajované válečné dokumenty, které podrobně popisují plány USA a NATO na posílení ukrajinské armády před plánovanou ofenzivou proti ruským jednotkám. Pentagon vyšetřuje, kdo za únikem plánů stojí, informoval americký list The New York Times (NYT). V pátek pozdě večer deník uvedl, že se na internetu během dne objevily i další utajované americké materiály týkající se Ukrajiny, Blízkého východu i Číny. Podle poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajla Podoljaka únik působí jako ruská dezinformační kampaň.
7. 4. 2023Aktualizováno8. 4. 2023, 00:03|

Armádu kritizují, současně horlivě podporují invazi. Ruští vojenští blogeři nabízejí vhled do mysli útočníka

O víkendu přišel o život během atentátu ruský proválečný bloger známý jako Vladlen Tatarskij. Lidé jako on podporující ruskou invazi na sítích mají často velmi silné ideologické smýšlení a vidí válku jako prostředek k podrobení Ukrajiny i možnému konfliktu s NATO. Jejich pozice je specifická, protože jim ruské úřady jako jediným dovolují dílčí aspekty invaze veřejně kritizovat. Podle některých médií však možná Tatarskij přesto jednu čáru překročil.
5. 4. 2023Aktualizováno5. 4. 2023, 18:10|

Výbuch v kavárně v Petrohradu zabil ruského válečného blogera

Při výbuchu v kavárně v Petrohradu zahynul vlivný ruský válečný bloger Vladlen Tatarskij. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Agentura Interfax kolem půlnoci z neděle na pondělí napsala, že policisté zadrželi mladou ženu, která je ze smrti Tatarského podezřelá. Podle místních úřadů si exploze vyžádala dalších 30 zraněných. Vyšetřovatelé uvedli, že ji způsobilo „výbušné zařízení“.
2. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 00:03|

Ruské síly na Ukrajině nově povede náčelník generálního štábu Gerasimov

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu jmenoval velitelem ruských jednotek nasazených na Ukrajině náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, napsal ruskojazyčný server BBC. Nově utvořený post v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu dosud zastával Sergej Surovikin, který se nyní podle BBC stal Gerasimovým zástupcem.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 18:33|

Rusové, kteří prchli před mobilizací, by mohli platit vyšší daně, plánuje Státní duma

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, připravuje zákon, na jehož základě mají být zvýšeny daně Rusům, kteří opustili zemi. Podle agentury Reuters to v neděli uvedl předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin. Od únorové ruské invaze na Ukrajinu, ale hlavně po vyhlášení mobilizace na podzim, odjely z Ruska stovky tisíc lidí.
25. 12. 2022|

Mobilizovaní Rusové ukazují tristní podmínky v armádě: Takhle teď žijeme

V Rusku sílí hlasy nespokojených odvedenců i jejich rodin. Stěžují si, že nedostávají od státu a oblastí slíbené peníze, fasují zastaralou výstroj i výzbroj a jejich výcvik je zcela neodpovídající. Nedávno povolaným a k boji někdy zcela nepřipraveným brancům se v ruském žargonu říká zkrácenou verzí slova mobilizovaný: „mobici“. Ruský Telegram plní videi, která ukazují, v jak zoufalých podmínkách někdy mužstvo přežívá.
2. 12. 2022|

Vůdce Islámského státu Kurajší byl zabit. Mluvčí islamistů oznámil jméno nástupce

Vůdce teroristické organizace Islámský stát (IS) abú Hasan al-Hášimí al-Kurajší byl zabit. Oznámil to mluvčí islamistů v audionahrávce na Telegramu. Kurajší, který stál v čele skupiny teprve od března, podle něj zahynul „v boji proti nepřátelům“. Podle USA stojí za jeho smrtí povstalecká Svobodná syrská armáda (FSA), která působí v Sýrii. Jeho nástupcem se nyní stal abú Husajn al-Husajní al-Kurajší, citovala mluvčího agentura Reuters.
30. 11. 2022Aktualizováno30. 11. 2022, 21:31|

Na Ukrajině zůstaly po ruských útocích bez proudu miliony domácností, situace je kritická

Rusko při nové vlně vzdušných útoků, jejichž síla podle Kyjeva překonala ty z 10. října, vypálilo střely na města a energetickou infrastrukturu po celé Ukrajině. Energetická situace je kritická, upozornil zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. V Kyjevě si útoky vyžádaly nejméně jednu oběť, zasaženy byly dva obytné domy. Polovina odběratelů v metropoli je bez elektřiny, řekl starosta Vitalij Klyčko. Bez elektřiny se ocitla i řada dalších ukrajinských měst. Více než sedm milionů ukrajinských domácností je po útocích bez proudu.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 21:21|

Většina Rusů si přeje mírové rozhovory. Kvůli válce protestují branci i zkušení mariňáci

Od konce léta se mění nálady v ruské společnosti a narůstá počet lidí, kteří se kloní k začátku mírových rozhovorů s Ukrajinou. Vychází to z průzkumů veřejného mínění v ruské společnosti od centra Levada, které prezentoval portál Re:Russia. Na sociálních sítích si stěžují ruští mariňáci a ve Voroněži protestují příbuzní mobilizovaných mužů, kteří zemřeli na frontě.
9. 11. 2022|

Kadyrov tvrdí, že vládne příliš dlouho a zaslouží si neomezenou dovolenou

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov napsal na Telegramu, že si „všiml, že se rozseděl“ ve své funkci, informuje RBK. „Myslím, že si zasloužím neomezenou a dlouhou dovolenou. Doufám, že mě podpoříte a pochopíte,“ dodal. Politolog Ilja Graščenkov webu Lenta.ru řekl, že Kadyrov může mířit do nějaké federální funkce.
3. 9. 2022|

Rusové proti válce protestují především na internetu. Venku na ně čeká policie

Ruská policie zasahuje vůči protiválečným demonstrantům velmi tvrdě s cílem zmařit jakýkoli protest v zárodku. Ve více než stovce ruských měst skončilo za mřížemi skoro šest a půl tisíce většinou mladých lidí. I z toho důvodu mnozí k protestům využívají raději sociální sítě.
1. 3. 2022|

Měla chránit opozici, teď slouží i teroristům. O chatovací aplikaci Telegram se v Německu zajímá policie

V Německu se do otevřeného střetu dostaly tamní vláda a komunikační síť Telegram. Na tu se do budoucna zaměří speciální policejní jednotka. Platforma založená původně stoupenci opozice v Rusku se proměnila v základnu extremistů. Ti na ní v souvislosti s pandemií stále častěji šíří vražedné výhrůžky. Vedení Telegramu odmítá s Berlínem spolupracovat.
3. 2. 2022|

Německá policie provedla razie kvůli plánované vraždě saského premiéra

Policie ve středu v Drážďanech a okolí prohledala několik bytů kvůli pohrůžkám smrtí adresovaným na šifrované komunikační aplikaci Telegram saskému premiérovi Michaelu Kretschmerovi. Nasazeny byly i speciální jednotky zemského kriminálního úřadu (LKA), informovala agentura DPA. Policisté našli mimo jiné zbraně a kuše. Šestici podezřelých, pět mužů a jednu ženu ve 32 až 64 let, předvedli k výslechu.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 18:29|

Podvodné stránky se vydávají za Českou poštu, z uživatelů mohou vylákat až patnáct set korun týdně

Na internetu se objevily podvodné stránky vydávající se za Českou poštu. Uživatele lákají na možnost vysoké výhry a ke stažení aplikace, která je může připravit až o zhruba patnáct set korun týdně. V úterý o tom informovala antivirová firma Avast. Ta jen od neděle zablokovala přístup na podvodné weby šesti tisícům uživatelů. Před podvodem varuje i Česká pošta na Twitteru.
26. 10. 2021|

V Rusku skončily volby do Státní dumy. Vede Jednotné Rusko, sečtena je pětina hlasů

V Rusku skončily volby do Státní dumy. Trvaly tři dny. Ruská vládní strana Jednotné Rusko má po sečtení pětiny odevzdaných hlasů téměř 43 procent a jednoznačně vede ve volbách do Státní dumy. Do ruského parlamentu se dostanou ještě čtyři další strany, které překročily potřebný pětiprocentní práh.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 22:31|