TÉMA

Suezský průplav

Průliv v Rudém moři je klíčový pro námořní obchod. Útoky hútíů budou pokračovat, míní analytik

Útoky jemenských povstalců hútíů na obchodní lodě proplouvající Rudým mořem mají potenciál ohrozit globální ekonomiku, oblastí totiž podle agentury Bloomberg putuje zhruba dvanáct procent námořního obchodu. Ani páteční úder spojenců přímo v Jemenu nemusí znamenat konec potíží. Hútíové útočí v blízkosti průlivu Bab-al-Mandab, který je nejužším místem rudomořské obchodní trasy.
12. 1. 2024Aktualizováno12. 1. 2024, 18:00|

Američané s Brity zaútočili na jemenské povstalce. Zasáhli desítky cílů

Spojené státy americké a Velká Británie v pátek v noci zahájily údery ze vzduchu a z moře proti vojenským pozicím jemenských povstalců hútíů na území Jemenu. Podporu k bojové akci poskytla i Austrálie, Bahrajn, Kanada a Nizozemsko, řekl americký prezident Joe Biden. Útoky potvrdil i britský premiér Rishi Sunak. V jemenské metropoli Saná se podle svědků ozvalo několik výbuchů, zasažena byla i další města. Cílem úderů je obnovit stabilitu v Rudém moři.
12. 1. 2024Aktualizováno12. 1. 2024, 15:26|

Hútíové znovu útočili v Rudém moři. USA a Británie zlikvidovaly 21 dronů a střel

Spojené státy a Británie v úterý zlikvidovaly 21 dronů a střel, které vypustili jemenští povstalci hútíové směrem k mezinárodním námořním trasám v jižní části Rudého moře. Zásah v noci na středu oznámilo americké regionální velitelství CENTCOM. Armáda Spojených států rovněž oznámila, že nejsou hlášeni žádní zranění ani škody. Britský ministr obrany Grant Shapps uvedl, že se jedná o dosud největší útok v Rudém moři. Povstalcům pohrozil, že ponesou následky.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 11:25|

Provoz v Suezském průplavu byl po noční srážce tankerů obnoven

Námořní doprava v Suezském průplavu byla po noční srážce dvou tankerů plně obnovena. Oznámila to správa průplavu. Nehoda způsobila zpoždění průjezdu zhruba dvou desítek plavidel směřujících na jih, uvedla společnost Leth Agencies, která poskytuje služby v průplavu. Problémy s provozem měl ve středu i průliv Dardanely. Zastavil jej požár v provincii Çanakkale na severozápadě Turecka. Na průjezd tam v obou směrech čekalo více než 150 nákladních lodí. Úřady oznámily, že provoz v průlivu byl v devět večer SELČ obnoven.
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 22:38|

V Suezském průplavu se podařilo vyprostit nákladní loď, která ráno zablokovala provoz

V Suezském průplavu v Egyptě ve čtvrtek ráno uvázla nákladní loď a zablokovala dopravu na jedné z nejvytíženějších vodních cest na světě. Remorkérům se po přibližně třech hodinách plavidlo plující pod hongkongskou vlajkou podařilo vyprostit. Ve frontě za ním uvázly nejméně čtyři další lodě. Ve čtvrtek ráno o tom informovala agentura Reuters s odkazem na provozovatele průplavu Leth Agencies a námořní radary. Plný provoz se podařilo obnovit kolem desáté hodiny ráno našeho času.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 12:01|

Plynu bude dostatek, otázkou je cena, podotýká šéf Pražské plynárenské s tím, že vliv může mít i Čína

Cena plynu půjde v následujících měsících dolů, prohlásil v Interview ČT24 předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský. Zmínil, že situace s dodávkami na trhu je stabilní a v dohledné době by kilowatthodina plynu mohla stát méně než dvě koruny. Dodal, že zkušenost s Ruskem Evropu bolestivou cestou naučila, jak diverzifikovat zdroje.
26. 4. 2023|

Suezský průplav pootevřel invazním druhům dveře do Středozemního moře. Změna klimatu je rozkopla

Francouzský diplomat Ferdinand de Lesseps v roce 1869 nechal otevřít Suezský průplav mezi Rudým a Středozemním mořem. Tuto cestu otevřel nejen lodní dopravě, ale také mořským živočichům. O 150 let později vlivem globálního oteplování stoupá každoročně teplota vody ve Středozemním moři a do francouzských vod míří v hojném počtu invazivní druhy, které zásadně narušily místní ekosystém.
27. 9. 2022|

Námořní evergreen. Po roce od Ever Given najela na mělčinu sesterská loď

Téměř rok poté, co nákladní loď Ever Given ucpala Suezský průplav, uvázla další loď společnosti Evergreen Marine Corp – tentokrát na mělčině v zátoce Chesapeake Bay u amerického Baltimore, odkud Ever Forward vyplula v neděli večer. Směřovala do Norfolku ve Virginii. Provoz ostatních plavidel tentokrát neblokuje.
15. 3. 2022|

Suezský průplav se znovu rozšiřuje. Hotovo má být na konci příštího roku

V Suezském průplavu znovu neúnavně pracují bagry a plovoucí rypadla. Tentokrát se nesnaží osvobodit uvázlou nákladní loď jako v minulém roce, ale mají za úkol kanál rozšířit. Průplavem, který má na šířku pouze asi 225 metrů, ročně propluje dvanáct procent veškerého světového obchodu. Jeho další zablokování si podle egyptské vlády svět nemůže dovolit.
17. 2. 2022|

Šest milionů lidí a nejvyšší budova Afriky. Egyptské úřady se začnou stěhovat do nové metropole

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí nařídil vládě, aby začala stěhovat úřady do nové metropole. Přesun aparátu včetně desítek tisíc zaměstnanců začne v prosinci. Nové hlavní město má ulehčit už tak přelidněné Káhiře, jejíž populace se do dvaceti let zřejmě zdvojnásobí. Velkolepý projekt budovaný šest let slibuje město založené na technologiích. Čím dál víc ale odhaluje i své problémy.
17. 11. 2021Aktualizováno21. 11. 2021, 15:35|

Na Vánoce hrozí nedostatek některého zboží, upozorňují obchodníci

Poslední čtvrtinu roku můžou podle obchodníků poznamenat výpadky některého zboží. Na vánoční sezonu by ho tak v kamenných obchodech i na e-shopech mohl být nedostatek. Dovoz zboží prodražuje a komplikuje hlavně mezinárodní lodní doprava. Kvůli váznoucím dodávkám zboží a materiálů docházejí třeba notebooky, televize nebo plyšové hračky.
25. 9. 2021|

Káhira nechá postavit vysokorychlostní železnici mezi Středozemním a Rudým mořem

Egypt podepsal dohodu o vybudování vysokorychlostní železnice za 4,5 miliardy dolarů (96,3 miliardy korun), která spojí pobřeží Rudého a Středozemního moře. O smlouvě mezi Národním úřadem pro tunely (NAT) a konsorciem, které zahrnuje společnosti Siemens Mobility, Orascom Construction a Arab Contractors, informovala egyptská vláda. Šéf Siemensu Roland Busch projekt nazval „Suezským průplavem na kolejích“. Vlaky zkrátí dobu jízdy o polovinu. Budou přepravovat pasažéry i náklad.
1. 9. 2021|

Ever Given připlula do Rotterdamu. Posádka může po více než čtyřech měsících vystoupit

Kontejnerová loď Ever Given, která v březnu skoro na týden zablokovala Suezský průplav, s tříměsíčním zpožděním připlula do své cílové stanice v nizozemském Rotterdamu. Po 140 dnech tak může z paluby vystoupit posádka, jíž to egyptské úřady zakazovaly.
29. 7. 2021|

Nevítaní hosté kazí Izraelcům léto na plážích

Izraelské pláže v posledních letech bojují s nepříjemným úkazem. V červenci se u nich objevuje velké množství medúz. Dostaly se tam nejspíš přes Suezský průplav z Indického oceánu. Jejich žahnutí není nebezpečné, ale poměrně bolestivé a lidem znepříjemňuje koupání v moři.
12. 7. 2021|

Ever Given bude moct odplout, majitelé lodi se dohodli se správou Suezu na kompenzacích

Zástupci majitelů a pojistitelů kontejnerové lodi Ever Given, která v březnu zablokovala Suezský průplav, v neděli oznámili, že se dohodli s jeho správou (SCA). Loď bude moci odplout 7. července, informovala agentura Reuters.
4. 7. 2021|

Po Suezu je v tísni delta Perlové řeky v Číně. Námořní doprava naráží na limity a nemá náhradu

Globální kontejnerová doprava je opět v problémech. Poté, co v závěru března zůstal týden zablokovaný Suezský průplav, nyní řeší akutní potíže jihočínská provincie Kuang-tung. Tamní kontejnerový terminál Jen-tchien kvůli ohnisku covidu-19 funguje pouze na zlomek běžné kapacity a na nakládku čekají desítky lodí. Téma rozebírali odborníci v Událostech, komentářích.
19. 6. 2021|

Problémy s dopravou mezi Evropou a Asií i méně zpracované ropy způsobují českým firmám obtíže se surovinami

Firmám v Česku chybí suroviny nebo jim je dodavatelé nabízejí výrazně dráž. Příčin nedostatku vstupního materiálu je víc. Menší množství zpracované ropy, pandemie koronaviru i problémy s dopravním spojením mezi Evropou a Asií. Ekonomové upozorňují, že to ohrožuje zejména malé a střední podnikatele.
21. 4. 2021|

Před 75 lety Sýrie vyhlásila nezávislost. Politická rozpolcenost ji provázela po celou dobu existence

17. dubna 1946 z tehdejšího francouzského mandátu v Sýrii po skoro třiceti letech odešel poslední francouzský voják. Syřané po táhlých sporech mohli konečně oficiálně vyhlásit svůj nezávislý stát. Počátky ale nebyly vůbec růžové. Střety mezi etniky a náboženstvími, stejně jako výrazné ekonomické rozdíly a politická nestabilita, navždy zanechaly skvrnu v syrské společnosti.
17. 4. 2021|

Egypt zadržuje loď, která blokovala Suez. Jako odškodné žádá skoro miliardu dolarů

Egyptské úřady zadržují obří kontejnerovou loď Ever Given, která v březnu téměř týden blokovala Suezský průplav. Požadují po jejím japonském majiteli odškodné 916 milionů dolarů (zhruba 20 miliard korun). Informují o tom agentury Reuters a AP.
13. 4. 2021|

Bagrista, který pomohl uvolnit Suezský průplav, čeká na proplacení přesčasů

Když Suezský průplav 23. března zablokovala kontejnerová loď o velikosti mrakodrapu, po Abdalláhu Abdalgavádovi jako jediném řidiči rypadla v blízkém okolí se sháněl jeho nadřízený. V tu chvíli ještě osmadvacetiletý muž netušil, že ho čeká několik dní, kdy bude pracovat téměř bez přestávky i 21 hodin denně. Abdalgavád, který svou obětavou prací významně přispěl k obnovení dopravy v Suezském průplavu, stále čeká na proplacení přesčasů, sdělil serveru Business Insider.
8. 4. 2021|
Doporučujeme

Drtivá většina zboží pluje po moři. Mapy ukážou, kde hrozí problémy

Asi 80 procent všeho zboží se podle dat OSN převáží po moři, kolem 12 miliard tun ročně. Většina se plaví po širokých vodách otevřeného moře. Existuje však několik úžin, jejichž zablokování může způsobit rozsáhlé problémy, jak ukázala Ever Given v Suezu. Organizace Geopolitické zpravodajské služby (GIS) identifikovala osm primárních a 14 sekundárních úzkých hrdel.
1. 4. 2021Aktualizováno4. 4. 2021, 12:44|

Suezem proplula už všechna plavidla čekající tam po jeho zablokování obří kontejnerovou lodí

Suezským průplavem proplula už všechna plavidla, která tam čekala od minulého týdne, kdy tuto důležitou dopravní tepnu světového obchodu zablokovala velká kontejnerová loď, informovala agentura AFP s odvoláním na správu průplavu. Čtyři sta metrů dlouhou loď Ever Given se podařilo uvolnit v pondělí, na což čekalo několik stovek plavidel.
3. 4. 2021|

Suezem znovu proplouvají lodě. Úřady vyšetřují, kdo škody po Ever Given zaplatí

Doprava v Suezském průplavu se po téměř týdenním zablokování lodí Ever Given postupně vrací k normálu. V úterý ráno čekalo u průplavu zhruba tři sta lodí, během dne by jich postupně mělo proplout na 140. Ever Given nyní zkoumají odborníci a vyhodnocují, zda je schopna další plavby. Vyšetřování provádí i egyptské úřady, aby určily viníka nehody, který za škody zaplatí.
30. 3. 2021Aktualizováno30. 3. 2021, 19:19|

Zablokování Suezu se dotklo i firem v Česku. V kontejnerech zůstal čaj, elektronika nebo nábytek

Nehoda nákladní lodi Ever Given, která téměř týden blokovala provoz v Suezském průplavu, se dotkla i českých firem. Část z nich touto trasou dováží zboží a jeho zpožděné dodávky mohou ovlivnit další výrobu a prodej v tuzemsku.
29. 3. 2021|